Trend: Streetfood verovert de Nederlandse horeca

2 december 2016 | Thijs Jacobs

De sterrenmaaltijden liggen op straat

Streetfood. Dat klinkt als iets hips, maar feitelijk zijn de straatklassiekers van weleer ook gewoon streetfood. Het bakje friet, de gebakken kibbeling, de loempia… Niets nieuws onder de zon, behalve wanneer je je realiseert dat het bij ons bekende streetfood zijn oorsprong vindt in Azië. Ook in Zuid-Amerika vind je fantastische streetfoodgerechten. Een overzichtje.

Wanneer we naar Zuid-Amerika kijken, dan zien we de overheerlijke Arepas broodjes die in Colombia en Venezuela bekend zijn. Het hoofdbestanddeel van het brood is maïs. In Peru zijn ze helemaal wild van ceviche; dat is rauwe vis, gemarineerd in citroensap. Nee, de Nederlanders zijn heus niet de enigen die van een rauw visje houden. Peru is gelegen aan de Humboldtstroom (die bij Peru van naam verandert in Perustroom). Deze koude stroom zorgt ervoor dat de kwaliteit van de vis in Peru fenomenaal is. Ceviche wordt geserveerd met zoete aardappel of Choclo, wat een soort reuzenmaïs is. In de Verenigde Staten was de oester tot 1910 een populair streetfoodgerecht, totdat door overbevissing en vervuiling de oester in gevaar kwam en de prijzen stegen. 

Azië

Nu naar Azië, volgens velen de bakermat van het streetfood zoals dat in Nederland wordt gepresenteerd op foodfestivals. Nochtans zijn er ook verhalen bekend over de verkoop van streetfood in het oude Griekenland, op marktplaatsen van Azteken (waar ook kikkers en insecten als streetfood werd verkocht) en in Egypte en in het Turkse Ottomaanse rijk, waar streetfood in 1502 gelegaliseerd werd. De loempia is onmiskenbaar een Aziatische specialiteit die al sinds jaar en dag bij Nederlanders bekend is, net als de bapao. Zijn er nieuwkomers die op de loer liggen? Jazeker, Ramen is een leuk streetfoodgerecht dat ongeveer een eeuw geleden naar Japan werd gebracht door Chinese immigranten. Deze soep bestaat uit een vlees- of visbouillon gevuld met noedels. Vaak wordt het gekruid met sojasaus of miso en wordt geregeld geserveerd met gebakken varkensvlees of met zeewier. 

Ook lekker zoet

Nu is Azië sowieso op de culinaire ontwikkelingstour, en dan met name op het gebied van streetfood. Of wij Europeanen hebben het continent nu pas ontdekt, dat kan ook. Wat dacht je van de eigenaar van ‘HK Soya Sauce Chicken Rice and Noodle’ die dit jaar een Michelinster ontving? Chef Chan Hon Meng serveert in zijn zaakje voor omgerekend 1,30 euro letterlijk een sterrenmaaltijd aan zijn gasten. In de zuidelijke Chinese keuken is dimsum populair; deze kleine gestoomde of gefrituurde hapjes worden gevuld met groente, vlees en rijst. Ook de zoete gerechtjes doen het goed op straat; in Zuid-Korea worden bijvoorbeeld zoete lekkernijen aan een stok geregen om op te eten en er zijn nogal wat snacks op honingbasis te koop. Ook de pannenkoekjes zijn enorm populair. Je ziet het al: de associatie van streetfood en hartige gerechten is snel gemaakt, maar niet geheel terecht. Onder streetfood vallen ook veel zoete snacks. 

Hoe maak je Ceviche?

Het hoofdbestanddeel van de Peruaanse ceviche is vis. Rauwe vis die is gemarineerd in citrussap, mede om bacteriën geen kans te geven, en daarna op smaak gebracht met scherpe smaken. Je kunt dus eindeloos variëren met kruiden en vissoorten. We geven je een suggestie. 

Kies eerst superverse, stevige witte vis die niet vet is, zoals zeebrasem of tong. Snijd de vis in grote stukken. Marineer de vis in een citrussap naar keuze. Dat kan een citrussap van limoen of citroen zijn, of van grapefruit. Ook yuzu, een Japanse vrucht is uitermate geschikt. Je kunt de vis een minuut of tien laten marineren in het sap, in ieder geval totdat de vis glazig wordt. Daarna maak je het gerecht af met koriander, peper, gember, fruit chilipeper of knoflook. Tot slot breng je de vis op smaak met peper en zout en besprenkel je het met olijfolie. Het uiteindelijke gerecht laat je voor het serveren nog zeker tien minuten marineren. Je serveert het gerecht met zoete aardappel of met maïs. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: