Topchefs rouwen om dood Santamaria

17 februari 2011 |
Topchefs rouwen om dood Santamaria<

Afgelopen dinsdag is de Spaanse sterrenchef Santi Santamaria op 53-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dit gebeurde toen Santamaria voor gasten aan het koken was tijdens het openingsfeest van het Marina Bay Sands resort in Singapore. Santamaria zakte in de keuken in elkaar en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Bijeenkomst
De sterrenchefs Daniel Boulud, Guy Savoy en Wolfgang Puck namen donderdag samen met de Aziatische topkoks Justin Quek en Tetsuya Wakuda het woord tijdens een speciale bijeenkomst op het Marina Bay Sands resort. Al deze vijf chefs hebben een eigen signature restaurant geopend in het 5,7 miljard dollar kostende complex.

Gek op topgastronomie
"Santi was gek op koken en op zijn eigen kookkunsten. Hij was helemaal weg van hetgeen waar wij allemaal van houden: topgastronomie", zei Wolfgang Puck van het tweesterrenrestaurant Spago in Beverly Hills. "Ik weet zeker dat hij van boven op ons neerkijkt en ons zou zeggen dat we ons leven net als dat van hem moeten leven. Met passie voor eten, passie voor vrienden en familie, en bewust kiezen voor een leven zoals je dat zelf wil leven."

Voorloper Catalaanse keuken
Santamaria staat algemeen bekend als de chef die de wereld kennis heeft laten maken met de Catalaanse keuken. De derde Michelinster voor zijn restaurant El racó de can Fabes in Sant Celoni ontving hij in 1994. El bulli kreeg de derde ster pas drie jaar later. Santamaria heeft altijd op sterrenniveau gekookt. Can Fabes heeft de drie sterren al negentien jaar onafgebroken aan de gevel hangen. Alle restaurants van van Santamaria, allemaal in Spanje gevestigd, zijn bij elkaar goed voor zeven sterren.

Herinnerd om dadendrang
Een duidelijk aangeslagen Daniel Boulud zei: "Santamaria leerde de wereld het belang van de Catalaanse keuken. Zijn passie en liefde voor de Spaanse gastronomie is uniek te noemen. Hij zal danig worden gemist, maar ik denk niet dat hij anders herinnerd wil worden dan aan hetgeen wat hij heeft gedaan voor de Spaanse keuken en zijn land."

Verser dan vers werken
Santamaria was een sterke pleitbezorger om alleen met de meest verse ingrediënten te werken. Van tijd tot tijd heeft hij hard uitgehaald naar chefs uit de moleculaire gastronomie, die in zijn ogen verkeerde dingen deden met de mooiste producten.

Achter de kachel
"Santi hield van eten", sprak Guy Savoy. "Hij heeft ons een beetje te vroeg verlaten, maar het feit dat hij in zijn eigen keuken is vertrokken moet een mooi gegeven voor hem zijn geweest."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: