Topchefs rouwen om dood Santamaria

17 februari 2011 |
Topchefs rouwen om dood Santamaria<

Afgelopen dinsdag is de Spaanse sterrenchef Santi Santamaria op 53-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dit gebeurde toen Santamaria voor gasten aan het koken was tijdens het openingsfeest van het Marina Bay Sands resort in Singapore. Santamaria zakte in de keuken in elkaar en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Bijeenkomst
De sterrenchefs Daniel Boulud, Guy Savoy en Wolfgang Puck namen donderdag samen met de Aziatische topkoks Justin Quek en Tetsuya Wakuda het woord tijdens een speciale bijeenkomst op het Marina Bay Sands resort. Al deze vijf chefs hebben een eigen signature restaurant geopend in het 5,7 miljard dollar kostende complex.

Gek op topgastronomie
"Santi was gek op koken en op zijn eigen kookkunsten. Hij was helemaal weg van hetgeen waar wij allemaal van houden: topgastronomie", zei Wolfgang Puck van het tweesterrenrestaurant Spago in Beverly Hills. "Ik weet zeker dat hij van boven op ons neerkijkt en ons zou zeggen dat we ons leven net als dat van hem moeten leven. Met passie voor eten, passie voor vrienden en familie, en bewust kiezen voor een leven zoals je dat zelf wil leven."

Voorloper Catalaanse keuken
Santamaria staat algemeen bekend als de chef die de wereld kennis heeft laten maken met de Catalaanse keuken. De derde Michelinster voor zijn restaurant El racó de can Fabes in Sant Celoni ontving hij in 1994. El bulli kreeg de derde ster pas drie jaar later. Santamaria heeft altijd op sterrenniveau gekookt. Can Fabes heeft de drie sterren al negentien jaar onafgebroken aan de gevel hangen. Alle restaurants van van Santamaria, allemaal in Spanje gevestigd, zijn bij elkaar goed voor zeven sterren.

Herinnerd om dadendrang
Een duidelijk aangeslagen Daniel Boulud zei: "Santamaria leerde de wereld het belang van de Catalaanse keuken. Zijn passie en liefde voor de Spaanse gastronomie is uniek te noemen. Hij zal danig worden gemist, maar ik denk niet dat hij anders herinnerd wil worden dan aan hetgeen wat hij heeft gedaan voor de Spaanse keuken en zijn land."

Verser dan vers werken
Santamaria was een sterke pleitbezorger om alleen met de meest verse ingrediënten te werken. Van tijd tot tijd heeft hij hard uitgehaald naar chefs uit de moleculaire gastronomie, die in zijn ogen verkeerde dingen deden met de mooiste producten.

Achter de kachel
"Santi hield van eten", sprak Guy Savoy. "Hij heeft ons een beetje te vroeg verlaten, maar het feit dat hij in zijn eigen keuken is vertrokken moet een mooi gegeven voor hem zijn geweest."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
In beeld: Feestelijke opening Amber Garden, True Chinese Cuisine

Amber Garden, onderdeel van de internationale 'Yisheng Group' heeft gisteren haar deuren in Amstelveen op feestelijke wijze geopend. Eigenaar, Stark Li, derde generatie gerespecteerde Chinese restaurateurs, opende samen met Facility Manager, Ronald Ting, restaurant Amber Garden in het gezels...

Culinair
Chris Naylor geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok 

Op maandag 23 september jl. is Chris Naylor, chefkok bij Restaurant Vermeer * in Amsterdam, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Chris wordt hiermee na zijn inauguratie de 148ste SVH Meesterkok van Nederland. Prestatie op Meesterlijk niveau SVH Meesterkoks Marc van Gulick (Landgoe...

Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

Vlees Vega
Nederlanders eten weer meer vlees, mede door de horeca

Nieuwe cijfers van de Wageningen Universiteit over de vleesconsumptie doen bij velen de wenkbrauwen fronsen. We blijken namelijk weer meer vlees te eten in Nederland. De uitkomst van het onderzoek, in opdracht van Stichting Wakker Dier, is anders dan het onderzoek van RIR, dat slechts anderhalve maa...

Awards Bocuse d'Or
Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020. Vijf kandidat...

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: