Topchefs rouwen om dood Santamaria

17 februari 2011 |
Topchefs rouwen om dood Santamaria<

Afgelopen dinsdag is de Spaanse sterrenchef Santi Santamaria op 53-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dit gebeurde toen Santamaria voor gasten aan het koken was tijdens het openingsfeest van het Marina Bay Sands resort in Singapore. Santamaria zakte in de keuken in elkaar en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Bijeenkomst
De sterrenchefs Daniel Boulud, Guy Savoy en Wolfgang Puck namen donderdag samen met de Aziatische topkoks Justin Quek en Tetsuya Wakuda het woord tijdens een speciale bijeenkomst op het Marina Bay Sands resort. Al deze vijf chefs hebben een eigen signature restaurant geopend in het 5,7 miljard dollar kostende complex.

Gek op topgastronomie
"Santi was gek op koken en op zijn eigen kookkunsten. Hij was helemaal weg van hetgeen waar wij allemaal van houden: topgastronomie", zei Wolfgang Puck van het tweesterrenrestaurant Spago in Beverly Hills. "Ik weet zeker dat hij van boven op ons neerkijkt en ons zou zeggen dat we ons leven net als dat van hem moeten leven. Met passie voor eten, passie voor vrienden en familie, en bewust kiezen voor een leven zoals je dat zelf wil leven."

Voorloper Catalaanse keuken
Santamaria staat algemeen bekend als de chef die de wereld kennis heeft laten maken met de Catalaanse keuken. De derde Michelinster voor zijn restaurant El racó de can Fabes in Sant Celoni ontving hij in 1994. El bulli kreeg de derde ster pas drie jaar later. Santamaria heeft altijd op sterrenniveau gekookt. Can Fabes heeft de drie sterren al negentien jaar onafgebroken aan de gevel hangen. Alle restaurants van van Santamaria, allemaal in Spanje gevestigd, zijn bij elkaar goed voor zeven sterren.

Herinnerd om dadendrang
Een duidelijk aangeslagen Daniel Boulud zei: "Santamaria leerde de wereld het belang van de Catalaanse keuken. Zijn passie en liefde voor de Spaanse gastronomie is uniek te noemen. Hij zal danig worden gemist, maar ik denk niet dat hij anders herinnerd wil worden dan aan hetgeen wat hij heeft gedaan voor de Spaanse keuken en zijn land."

Verser dan vers werken
Santamaria was een sterke pleitbezorger om alleen met de meest verse ingrediënten te werken. Van tijd tot tijd heeft hij hard uitgehaald naar chefs uit de moleculaire gastronomie, die in zijn ogen verkeerde dingen deden met de mooiste producten.

Achter de kachel
"Santi hield van eten", sprak Guy Savoy. "Hij heeft ons een beetje te vroeg verlaten, maar het feit dat hij in zijn eigen keuken is vertrokken moet een mooi gegeven voor hem zijn geweest."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: