Topchefs rouwen om dood Santamaria

17 februari 2011 |
Topchefs rouwen om dood Santamaria

Afgelopen dinsdag is de Spaanse sterrenchef Santi Santamaria op 53-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dit gebeurde toen Santamaria voor gasten aan het koken was tijdens het openingsfeest van het Marina Bay Sands resort in Singapore. Santamaria zakte in de keuken in elkaar en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Bijeenkomst
De sterrenchefs Daniel Boulud, Guy Savoy en Wolfgang Puck namen donderdag samen met de Aziatische topkoks Justin Quek en Tetsuya Wakuda het woord tijdens een speciale bijeenkomst op het Marina Bay Sands resort. Al deze vijf chefs hebben een eigen signature restaurant geopend in het 5,7 miljard dollar kostende complex.

Gek op topgastronomie
"Santi was gek op koken en op zijn eigen kookkunsten. Hij was helemaal weg van hetgeen waar wij allemaal van houden: topgastronomie", zei Wolfgang Puck van het tweesterrenrestaurant Spago in Beverly Hills. "Ik weet zeker dat hij van boven op ons neerkijkt en ons zou zeggen dat we ons leven net als dat van hem moeten leven. Met passie voor eten, passie voor vrienden en familie, en bewust kiezen voor een leven zoals je dat zelf wil leven."

Voorloper Catalaanse keuken
Santamaria staat algemeen bekend als de chef die de wereld kennis heeft laten maken met de Catalaanse keuken. De derde Michelinster voor zijn restaurant El racó de can Fabes in Sant Celoni ontving hij in 1994. El bulli kreeg de derde ster pas drie jaar later. Santamaria heeft altijd op sterrenniveau gekookt. Can Fabes heeft de drie sterren al negentien jaar onafgebroken aan de gevel hangen. Alle restaurants van van Santamaria, allemaal in Spanje gevestigd, zijn bij elkaar goed voor zeven sterren.

Herinnerd om dadendrang
Een duidelijk aangeslagen Daniel Boulud zei: "Santamaria leerde de wereld het belang van de Catalaanse keuken. Zijn passie en liefde voor de Spaanse gastronomie is uniek te noemen. Hij zal danig worden gemist, maar ik denk niet dat hij anders herinnerd wil worden dan aan hetgeen wat hij heeft gedaan voor de Spaanse keuken en zijn land."

Verser dan vers werken
Santamaria was een sterke pleitbezorger om alleen met de meest verse ingrediënten te werken. Van tijd tot tijd heeft hij hard uitgehaald naar chefs uit de moleculaire gastronomie, die in zijn ogen verkeerde dingen deden met de mooiste producten.

Achter de kachel
"Santi hield van eten", sprak Guy Savoy. "Hij heeft ons een beetje te vroeg verlaten, maar het feit dat hij in zijn eigen keuken is vertrokken moet een mooi gegeven voor hem zijn geweest."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: