Topchefs rouwen om dood Santamaria

17 februari 2011
Topchefs rouwen om dood Santamaria

Afgelopen dinsdag is de Spaanse sterrenchef Santi Santamaria op 53-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dit gebeurde toen Santamaria voor gasten aan het koken was tijdens het openingsfeest van het Marina Bay Sands resort in Singapore. Santamaria zakte in de keuken in elkaar en overleed op weg naar het ziekenhuis.

*Bijeenkomst*
De sterrenchefs Daniel Boulud, Guy Savoy en Wolfgang Puck namen donderdag samen met de Aziatische topkoks Justin Quek en Tetsuya Wakuda het woord tijdens een speciale bijeenkomst op het Marina Bay Sands resort. Al deze vijf chefs hebben een eigen signature restaurant geopend in het 5,7 miljard dollar kostende complex.

*Gek op topgastronomie*
"Santi was gek op koken en op zijn eigen kookkunsten. Hij was helemaal weg van hetgeen waar wij allemaal van houden: topgastronomie", zei Wolfgang Puck van het tweesterrenrestaurant Spago in Beverly Hills. "Ik weet zeker dat hij van boven op ons neerkijkt en ons zou zeggen dat we ons leven net als dat van hem moeten leven. Met passie voor eten, passie voor vrienden en familie, en bewust kiezen voor een leven zoals je dat zelf wil leven."

*Voorloper Catalaanse keuken*
Santamaria staat algemeen bekend als de chef die de wereld kennis heeft laten maken met de Catalaanse keuken. De derde Michelinster voor zijn restaurant El racó de can Fabes in Sant Celoni ontving hij in 1994. El bulli kreeg de derde ster pas drie jaar later. Santamaria heeft altijd op sterrenniveau gekookt. Can Fabes heeft de drie sterren al negentien jaar onafgebroken aan de gevel hangen. Alle restaurants van van Santamaria, allemaal in Spanje gevestigd, zijn bij elkaar goed voor zeven sterren.

*Herinnerd om dadendrang*
Een duidelijk aangeslagen Daniel Boulud zei: "Santamaria leerde de wereld het belang van de Catalaanse keuken. Zijn passie en liefde voor de Spaanse gastronomie is uniek te noemen. Hij zal danig worden gemist, maar ik denk niet dat hij anders herinnerd wil worden dan aan hetgeen wat hij heeft gedaan voor de Spaanse keuken en zijn land."

*Verser dan vers werken*
Santamaria was een sterke pleitbezorger om alleen met de meest verse ingrediënten te werken. Van tijd tot tijd heeft hij hard uitgehaald naar chefs uit de moleculaire gastronomie, die in zijn ogen verkeerde dingen deden met de mooiste producten.

*Achter de kachel*
"Santi hield van eten", sprak Guy Savoy. "Hij heeft ons een beetje te vroeg verlaten, maar het feit dat hij in zijn eigen keuken is vertrokken moet een mooi gegeven voor hem zijn geweest."

~Frank Lindner~

Overig nieuws