Topchef Han Ji maakt sambal

22 december 2015 |
Topchef Han Ji maakt sambal

De Chinese Michelinchef Han Ji lanceert deze maand een eigen sambal: Sambal Terasi by Han. Pittig eten is één van de foodtrends van 2016. Scherp
gekruid eten wordt steeds populairder en dit is te verklaren door de toenemende stress in de maatschappij.

‘Sambal is de nieuwe drug’
"In onze samenleving is er steeds meer sprake van stress en gestreste mensen hebben een grotere behoefte aan scherp gekruid eten," zegt Han Ji. "Pittig eten kan zorgen voor de aanmaak van endorfine, omdat het lichaam reageert op het 'pijn'-signaal dat sambal veroorzaakt. We worden daarom steeds verslaafder aan pittig eten; ik noem dit wel eens de nieuwe drug. Teveel sambal is niet goed, want voor een gezond lichaam is een goede energiebalans belangrijk, maar sambal heeft veel gezonde eigenschappen. Het bevat stoffen die ontstekingsremmend zijn, is goed voor de verbranding en houdt de luchtwegen open."

'Sambal bij'
"In Nederland wordt, als het over Chinese restaurants gaat, vaak de grap ‘sambal bij?’ gemaakt," zegt chef Han Ji. "Dit bracht me op het idee om een eigen sambal op de markt te brengen en hiermee speciale gerechten te ontwikkelen voor ons restaurant Red Chilli. Het resultaat is een kwalitatief hoogstaande ‘sambal terasi’. Veel mensen weten niet dat sambal helemaal niet Chinees is, maar Indonesisch. Het werd ooit tijdens de kolonisatie van Indonesie? gei?ntroduceerd door de Portugezen. De Chinese restaurants in Nederland pasten hun menu aan de Indonesische eetcultuur aan die hier heerste en serveerden bijvoorbeeld kroepoek, sate? en sambal bij de fusion-gerechten."

Smaakmaker
Sambal Terasi by Han is gemaakt op basis van de beste rode-chilipepers en garnalen en is een fijne smaakmaker voor onder meer pittige salades en soepen. De sambal is vooralsnog alleen verkrijgbaar via de fine-dining restaurants van de Han Group: Red Chilli, HanTing Cuisine en de shared-dining restaurants UMAMI by Han. In de toekomst wil de Han Group meer producten op de markt brengen die een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Han Ji
Michelinchef en serial entrepreneur Han Ji is opgegroeid in China en heeft zijn studies afgerond in Nederland. De Han Group bestaat uit onder meer Michelin-restaurant HanTing Cuisine in Den Haag, Chinees-Vietnamees restaurant Red Chilli in Nieuwe Niedorp en de shared-dining restaurants UMAMI by Han. De Chiinese Voedingsleer is zijn inspiratiebron.

Recepten met Sambal Terasi by Han zijn te vinden op www.redchilli.nl/recepten
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: