Topchef Han Ji maakt sambal

22 december 2015 |
Topchef Han Ji maakt sambal<

De Chinese Michelinchef Han Ji lanceert deze maand een eigen sambal: Sambal Terasi by Han. Pittig eten is één van de foodtrends van 2016. Scherp
gekruid eten wordt steeds populairder en dit is te verklaren door de toenemende stress in de maatschappij.

‘Sambal is de nieuwe drug’
"In onze samenleving is er steeds meer sprake van stress en gestreste mensen hebben een grotere behoefte aan scherp gekruid eten," zegt Han Ji. "Pittig eten kan zorgen voor de aanmaak van endorfine, omdat het lichaam reageert op het 'pijn'-signaal dat sambal veroorzaakt. We worden daarom steeds verslaafder aan pittig eten; ik noem dit wel eens de nieuwe drug. Teveel sambal is niet goed, want voor een gezond lichaam is een goede energiebalans belangrijk, maar sambal heeft veel gezonde eigenschappen. Het bevat stoffen die ontstekingsremmend zijn, is goed voor de verbranding en houdt de luchtwegen open."

'Sambal bij'
"In Nederland wordt, als het over Chinese restaurants gaat, vaak de grap ‘sambal bij?’ gemaakt," zegt chef Han Ji. "Dit bracht me op het idee om een eigen sambal op de markt te brengen en hiermee speciale gerechten te ontwikkelen voor ons restaurant Red Chilli. Het resultaat is een kwalitatief hoogstaande ‘sambal terasi’. Veel mensen weten niet dat sambal helemaal niet Chinees is, maar Indonesisch. Het werd ooit tijdens de kolonisatie van Indonesie? gei?ntroduceerd door de Portugezen. De Chinese restaurants in Nederland pasten hun menu aan de Indonesische eetcultuur aan die hier heerste en serveerden bijvoorbeeld kroepoek, sate? en sambal bij de fusion-gerechten."

Smaakmaker
Sambal Terasi by Han is gemaakt op basis van de beste rode-chilipepers en garnalen en is een fijne smaakmaker voor onder meer pittige salades en soepen. De sambal is vooralsnog alleen verkrijgbaar via de fine-dining restaurants van de Han Group: Red Chilli, HanTing Cuisine en de shared-dining restaurants UMAMI by Han. In de toekomst wil de Han Group meer producten op de markt brengen die een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Han Ji
Michelinchef en serial entrepreneur Han Ji is opgegroeid in China en heeft zijn studies afgerond in Nederland. De Han Group bestaat uit onder meer Michelin-restaurant HanTing Cuisine in Den Haag, Chinees-Vietnamees restaurant Red Chilli in Nieuwe Niedorp en de shared-dining restaurants UMAMI by Han. De Chiinese Voedingsleer is zijn inspiratiebron.

Recepten met Sambal Terasi by Han zijn te vinden op www.redchilli.nl/recepten
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: