Topchef Han Ji maakt sambal

22 december 2015
Topchef Han Ji maakt sambal

De Chinese Michelinchef Han Ji lanceert deze maand een eigen sambal: Sambal Terasi by Han. Pittig eten is één van de foodtrends van 2016. Scherp
gekruid eten wordt steeds populairder en dit is te verklaren door de toenemende stress in de maatschappij.

*‘Sambal is de nieuwe drug’*
"In onze samenleving is er steeds meer sprake van stress en gestreste mensen hebben een grotere behoefte aan scherp gekruid eten," zegt Han Ji. "Pittig eten kan zorgen voor de aanmaak van endorfine, omdat het lichaam reageert op het 'pijn'-signaal dat sambal veroorzaakt. We worden daarom steeds verslaafder aan pittig eten; ik noem dit wel eens de nieuwe drug. Teveel sambal is niet goed, want voor een gezond lichaam is een goede energiebalans belangrijk, maar sambal heeft veel gezonde eigenschappen. Het bevat stoffen die ontstekingsremmend zijn, is goed voor de verbranding en houdt de luchtwegen open."

*'Sambal bij'*
"In Nederland wordt, als het over Chinese restaurants gaat, vaak de grap ‘sambal bij?’ gemaakt," zegt chef Han Ji. "Dit bracht me op het idee om een eigen sambal op de markt te brengen en hiermee speciale gerechten te ontwikkelen voor ons restaurant Red Chilli. Het resultaat is een kwalitatief hoogstaande ‘sambal terasi’. Veel mensen weten niet dat sambal helemaal niet Chinees is, maar Indonesisch. Het werd ooit tijdens de kolonisatie van Indonesie? gei?ntroduceerd door de Portugezen. De Chinese restaurants in Nederland pasten hun menu aan de Indonesische eetcultuur aan die hier heerste en serveerden bijvoorbeeld kroepoek, sate? en sambal bij de fusion-gerechten."

*Smaakmaker*
Sambal Terasi by Han is gemaakt op basis van de beste rode-chilipepers en garnalen en is een fijne smaakmaker voor onder meer pittige salades en soepen. De sambal is vooralsnog alleen verkrijgbaar via de fine-dining restaurants van de Han Group: Red Chilli, HanTing Cuisine en de shared-dining restaurants UMAMI by Han. In de toekomst wil de Han Group meer producten op de markt brengen die een positieve invloed hebben op de gezondheid.

*Han Ji*
Michelinchef en serial entrepreneur Han Ji is opgegroeid in China en heeft zijn studies afgerond in Nederland. De Han Group bestaat uit onder meer Michelin-restaurant HanTing Cuisine in Den Haag, Chinees-Vietnamees restaurant Red Chilli in Nieuwe Niedorp en de shared-dining restaurants UMAMI by Han. De Chiinese Voedingsleer is zijn inspiratiebron.

Recepten met Sambal Terasi by Han zijn te vinden op "www.redchilli.nl/recepten":http://www.redchilli.nl/recepten/

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws