Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

7 november 2017 | Roy Spijker

Op dinsdag 7 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 bekendgemaakt.

 
Leerlingen en docenten hebben de afgelopen maanden de tijd gehad om hun leerbedrijven te nomineren. In totaal waren er 183 horecabedrijven genomineerd waarvan 143 zich hebben aangemeld en de strijd zijn aangegaan. De volgende leerbedrijven hebben de top 10 gehaald, in alfabetische volgorde:
 
Brasserie Flo Maastricht
Eurest UMCG in Groningen
GrachtenAtelier in Utrecht
Het Hooihuis in Roosendaal
Hotel Okura Amsterdam
Italian Bar-bistro City Hall Leiden
Le Brasseur in Maarssen
Lot en de Walvis in Leiden
Restaurant Instock Amsterdam
Ria Joosten Catering in Neer
 
Een enorme sprong is er gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Maar liefst 183 genomineerden waarvan 143 leerbedrijven daadwerkelijk zijn aangemeld voor de wedstrijd. Dat is beduidend meer dan de 111 tegenover 84 van 2016. “We merken dat steeds meer bedrijven veel werk maken van opleiden en daarvoor goede omstandigheden creëren. In alle eerlijkheid komt dat ook door de grote vraag naar leerlingen: bedrijven moeten steeds meer werk maken van goede arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden om aan personeel en leerlingen te komen. Dat er opnieuw drie bedrijven in de top 10 staan die vorig jaar ook al hoog zijn geëindigd, geeft aan dat goed werkgeverschap zich uitbetaalt in waardering van leerlingen en medewerkers. En uiteindelijk ervaart de gast dat ook bij zijn bezoek aan het bedrijf,” aldus voorzitter van de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca Ricardo Eshuis (directeur SVH). Naast de hoeveelheid leerbedrijven is er nog iets opvallends aan de top 10 van dit jaar geeft Eshuis aan. “De diversiteit van bedrijven is dit jaar minder dan in de afgelopen jaren: nu is het vooral ‘traditionele horeca’ die de top 10 domineert, met drie duidelijke uitzonderingen: Eurest in het UMCG van Groningen, het veelzijdige Grachtenatelier in Utrecht en Ria Joosten Catering in Neer. Een aantal bedrijven valt buiten de top 10, omdat zij een beoordelingsronde hebben gemist. Dat is jammer, omdat het bedrijven zijn die vaak wel over erg goede opleidingsplannen beschikken. Maar in een wedstrijd als deze tellen alle onderdelen mee. Het is topsport.”
 
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde van leerbedrijven en leermeesters voor de horecasector onder de aandacht te brengen. Namens de branche organiseert SVH deze wedstrijd. Na de nominatieronde gaven docenten, leermeesters en leerlingen hun beoordelingen over de genomineerde leerbedrijven in de beoordelingsronde. Hieruit is de top 10 ontstaan. De 10 leerbedrijven die aan de eisen van de reglementen voldoen en die de meeste punten hebben, krijgen bezoek van de voorzitter of een commissielid. Op basis van deze bezoeken beoordeelt de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca de top 10 leerbedrijven en bepaalt aan de hand van de bevindingen de top 3. De top 3 wordt bekendgemaakt op woensdag 6 december, waarna de gehele commissie deze bedrijven zal bezoeken om aan de hand van beoordelingscriteria de winnaar te bepalen. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de sociale partners, het onderwijsveld, SBB, SVH en de winnaars Beste Leerbedrijf Horeca 2015 en 2016.
 
Horecava
De winnaar van de wedstrijd wordt bekendgemaakt op donderdag 11 januari 2018 tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De winnaar krijgt de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 en wint eveneens de trofee, een dag meelopen met een SVH Meester en een muurschildje met de titel. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen voor de branchevaststellingscommissie om zo samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel te drukken op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche. De nummers 2 en 3 krijgen beiden een muurschildje met hun titel en mogen ook een dag meelopen met een SVH Meester.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV: Al 2.000 personen zeggen 'nee' tegen cao-resultaat

Drie jaar lang is er geen cao in de horeca. Nu ligt er een onderhandelingsresultaat tussen KHN en CNV Vakmensen. Leden van CNV krijgen slechts zes dagen de tijd om aan te geven of zij akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. Het lijkt erop dat alles op stel en sprong geregeld moet worden. Lede...

Economie
'Winstwaarschuwing' voor MKB ondernemers

Bij de huidige groei van het midden- en kleinbedrijf in Nederland is een “winstwaarschuwing” op zijn plaats. Dat staat in het jaarbericht 2017, de ‘Staat van het MKB’ van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Door toenemende krapte op de arbeidsma...

Opening
Formule WOK& start in Rotterdamse Zwart Janstraat

De nieuwe fastserviceformule WOK& opent op 24 november 2017 haar eerste store in Rotterdam aan de Zwart Janstraat. Franchisenemer Nawal Hasan (35) gaat bevlogen aan de slag met een team van jonge medewerkers om gezond, Aziatisch natural food op de kaart te zetten. Rotterdam-Noord heeft de pri...

Diner
Amstel Boathouse organiseert 'charity diner'

Op woensdag 29 november 2017 organiseert het Amstel Boathouse samen met het Bhutan Youth Development Funds en de Mieke Huigen Stichting een charity diner. Deze avond staat in het teken van een betere toekomst voor jonge monniken uit Bhutan. Er wordt geld ingezameld om te streven naar onderwijs voor ...

Achtergronden Wijn
Mensheid drinkt al langer wijn dan werd aangenomen

Professor Patrick McGovern heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd, waarin hij aangetoond heeft dat de mensheid al 5000 jaar langer wijn drinkt (en maakt) dan eerder werd aangenomen. Georgië De bio­moleculaire archeoloog van de universiteit van Pennsylvania vond in acht aar­dewerk...

Achtergronden Culinair
Fransen kiezen voor Boeuf Bourguignon als nationaal gerecht

De Fransen hebben gestemd op het gerecht dat volgens hen de Gallische gastronomie het beste uidraagt. Uiteraard bevat het gerecht vlees en wijn, hoe kan het ook anders. Boeuf Bourguignon is immers de grote winnaar. Vleesgerecht Het gestoofde vleesgerecht uit centraal Frankrijk wordt gemaakt me...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: