Team Bocuse d’Or NL niet door naar Wereldfinale

17 oktober 2020 | Thijs Jacobs

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant ’t Amsterdammertje) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer SVH Meesterkok Marco Poldervaart, presenteerde team BocuseNL na 5 uur en 35 minuten een mooi resultaat: een gerecht van meerval en een vleesgerecht van kwartel gepresenteerd op de schaal.  

De gerechten

Het gerecht met kwartel was herkenbaar uitgevoerd. De opdracht was om zeven kwartels te bereiden voor hun gerecht op de schaal. Ze moesten het volledige dier gebruiken, inclusief hart en lever. Het gevogelte moest begeleid worden door drie garnituren. Het thema van de schaal was dan ook ‘kwartel’, waarbij deze gepresenteerd is ‘in zijn eigen nest’. De schaal was de omgeving van de kwartel. Op de schaal is de kwartel in delen gepresenteerd in zilveren nestjes. De jus voor het gerecht zat in speciaal gemaakte grote kwarteleieren. Voorafgaand aan de presentatieschaal moest het team het visgerecht presenteren. De meerval: een vis waar het team nog nooit mee had gewerkt. De commentatoren van de wedstrijd haalden dat ook aan in hun commentaar, maar waren zichtbaar en hoorbaar onder de indruk van de presentatie en smaken. Team Bocuse d'Or Nederland eindigde op de 15de plaats. Zij deden dit jaar voor de eerste keer mee aan de meest prestigieuze kookwedstrijd van de wereld. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder jonge talentvolle koks.

Namens Nederland zat sterrenchef SVH Meesterkok André van Doorn in de Europese jury. Hij zou eigenlijk de coaching doen maar moest de plek innemen van de voorzitter SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, die vlak voor vertrek naar Tallinn positief getest is op corona. Hij baalde als een stekker dat hij er niet bij kon zijn in Tallinn.

Top 10 landen Europese finale Bocuse d’Or die doorgaan naar Wereldfinale in Lyon:

1 Noorwegen

2 Denemarken

3 Zweden

4 IJsland

5 Finland

6 Frankrijk

7 Estland

8 Zwitserland

9 Hongarije

10 Italië 

 
Daarnaast werden er nog een aantal prijzen uitgereikt:

Beste visgerecht: IJsland
Beste vleesgerecht: Frankrijk
Beste commis: Finland; Anni Peräkylä

Road to Tallinn

De road to Tallinn was een lange, omdat de wedstrijd twee keer is uitgesteld en de tweede opdracht (de meerval) ook steeds werd uitgesteld. Maar op geen enkel moment hebben de twee aan opgeven gedacht.

In september 2019 heeft Marco van der Wijngaard de Nederlandse finale tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam gewonnen, samen met commis Yentl van Gilst. Op dat moment werkten zij samen in de keuken van sterrerestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, onder leiding van André Gerrits. Yentl werkt nu bij sterrerestaurant De Burgemeester in Linschoten. Marco en Yentl hebben de afgelopen maanden hard getraind in de keuken van restaurant ’t Amsterdammertje. Marco van der Wijngaard: “We hebben er alles aan gedaan en ondanks de tegenslagen hebben we ons beste resultaat gekookt. Het is een enorme ervaring geweest om op dit podium te mogen koken in dit hele sterke deelnemersveld. Maar Yentl en ik balen er enorm van. Samen met het team moeten we evalueren waar we het hebben laten liggen.” "We zijn enorm trots op het team. Ondanks de huidige omstandigheden hebben ze zich maximaal ingezet om voor een top 10 plaats te gaan", aldus coach Marco Poldervaart. 

Over Bocuse d’Or Nederland

Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. De wedstrijd om de Bocuse d’Or is een wereldpodium voor chefs van grote klasse. De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst. De stichting zet haar kennis, ervaring, netwerk en financiële middelen in om haar doelen te realiseren.

Op de foto bovenaan: Team Bocuse d'Or Nederland. V.l.n.r.: coach André van Doorn, coach Marco Poldervaart, chef Marco van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst. Foto's door Kyonne Leyser.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
‘Gastvrij Arnhem’ eerste centrale registratie tool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Wet- en regelgeving Corona
Burgemeesters willen terrassen graag weer openen

Steeds meer burgemeesters scharen zich achter de oproep van burgemeester Halsema (Amsterdam) om de terrassen weer te openen. Dit zou het beter mogelijk maken om de buitenruimte optimaal en gecontroleerd te kunnen gebruiken, met inachtneming van de coronamaatregelen. In veel steden werd het de afg ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: