Team Bocuse d’Or NL niet door naar Wereldfinale

17 oktober 2020 | Thijs Jacobs

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant ’t Amsterdammertje) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer SVH Meesterkok Marco Poldervaart, presenteerde team BocuseNL na 5 uur en 35 minuten een mooi resultaat: een gerecht van meerval en een vleesgerecht van kwartel gepresenteerd op de schaal.  

De gerechten

Het gerecht met kwartel was herkenbaar uitgevoerd. De opdracht was om zeven kwartels te bereiden voor hun gerecht op de schaal. Ze moesten het volledige dier gebruiken, inclusief hart en lever. Het gevogelte moest begeleid worden door drie garnituren. Het thema van de schaal was dan ook ‘kwartel’, waarbij deze gepresenteerd is ‘in zijn eigen nest’. De schaal was de omgeving van de kwartel. Op de schaal is de kwartel in delen gepresenteerd in zilveren nestjes. De jus voor het gerecht zat in speciaal gemaakte grote kwarteleieren. Voorafgaand aan de presentatieschaal moest het team het visgerecht presenteren. De meerval: een vis waar het team nog nooit mee had gewerkt. De commentatoren van de wedstrijd haalden dat ook aan in hun commentaar, maar waren zichtbaar en hoorbaar onder de indruk van de presentatie en smaken. Team Bocuse d'Or Nederland eindigde op de 15de plaats. Zij deden dit jaar voor de eerste keer mee aan de meest prestigieuze kookwedstrijd van de wereld. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder jonge talentvolle koks.

Namens Nederland zat sterrenchef SVH Meesterkok André van Doorn in de Europese jury. Hij zou eigenlijk de coaching doen maar moest de plek innemen van de voorzitter SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, die vlak voor vertrek naar Tallinn positief getest is op corona. Hij baalde als een stekker dat hij er niet bij kon zijn in Tallinn.

Top 10 landen Europese finale Bocuse d’Or die doorgaan naar Wereldfinale in Lyon:

1 Noorwegen

2 Denemarken

3 Zweden

4 IJsland

5 Finland

6 Frankrijk

7 Estland

8 Zwitserland

9 Hongarije

10 Italië 

 
Daarnaast werden er nog een aantal prijzen uitgereikt:

Beste visgerecht: IJsland
Beste vleesgerecht: Frankrijk
Beste commis: Finland; Anni Peräkylä

Road to Tallinn

De road to Tallinn was een lange, omdat de wedstrijd twee keer is uitgesteld en de tweede opdracht (de meerval) ook steeds werd uitgesteld. Maar op geen enkel moment hebben de twee aan opgeven gedacht.

In september 2019 heeft Marco van der Wijngaard de Nederlandse finale tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam gewonnen, samen met commis Yentl van Gilst. Op dat moment werkten zij samen in de keuken van sterrerestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, onder leiding van André Gerrits. Yentl werkt nu bij sterrerestaurant De Burgemeester in Linschoten. Marco en Yentl hebben de afgelopen maanden hard getraind in de keuken van restaurant ’t Amsterdammertje. Marco van der Wijngaard: “We hebben er alles aan gedaan en ondanks de tegenslagen hebben we ons beste resultaat gekookt. Het is een enorme ervaring geweest om op dit podium te mogen koken in dit hele sterke deelnemersveld. Maar Yentl en ik balen er enorm van. Samen met het team moeten we evalueren waar we het hebben laten liggen.” "We zijn enorm trots op het team. Ondanks de huidige omstandigheden hebben ze zich maximaal ingezet om voor een top 10 plaats te gaan", aldus coach Marco Poldervaart. 

Over Bocuse d’Or Nederland

Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. De wedstrijd om de Bocuse d’Or is een wereldpodium voor chefs van grote klasse. De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst. De stichting zet haar kennis, ervaring, netwerk en financiële middelen in om haar doelen te realiseren.

Op de foto bovenaan: Team Bocuse d'Or Nederland. V.l.n.r.: coach André van Doorn, coach Marco Poldervaart, chef Marco van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst. Foto's door Kyonne Leyser.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: