Sterrenchef Syrco Bakker opent eigen restaurants in binnen- en buitenland

Auteur: Redactie
Ondernemen 11 april 2023
Sterrenchef Syrco Bakker opent eigen restaurants in binnen- en buitenland

Syrco Bakker (38), chefkok van restaurant Pure C**, is van plan een eigen restaurant te openen. De chef werkt tot eind april in Cadzand en opent deze herfst zijn eerste restaurant in Ubud, Indonesië. Zijn tweede restaurant, in de gemeente Sluis, zal binnen anderhalf tot twee jaar openen. Dit wordt een kleinschalig restaurant en een atelier met bakkerij en boerderijwinkel.

Op 29 april is de laatste avond van Syrco als chefkok van Pure C. Hij kondigde zijn vertrek aan in december en liet weten dat hij op eigen benen verder wilde. De chef heeft nu twee verschillende plannen, het restaurant in de gemeente Sluis en Syrco BASÈ, het restaurant in Ubud.

Syrco BASÈ

In juni zal Syrco samen met zijn gezin verhuizen naar Bali. Als kind groeide Syrco al op met de Indonesische keuken. De chef wil terug naar zijn wortels en die verder laten groeien in Bali. Syrco BASÈ is een op zichzelf staand project en maakt geen deel uit van een resort of hotel. Syrco zal in Indonesië dezelfde filosofie hanteren als hij deed in Zeeland; Gerechten laten leiden door samenwerking met lokale vissers, boeren en producenten. De natuur en de seizoenen moeten zijn gerechten bepalen en eerlijkheid zal het hele proces moeten primeren. Het restaurant komt rond een centrale tuin en combineert de Balinese architectuur met een moderne bouwstijl. Ook voor de constructie en het ontwerp wordt gekozen voor lokale partners.

Nederland

Syrco Bakker komt terug naar Nederland. Dat staat vast. Hij is namelijk van plan een monumentaal pand te renoveren tot kleinschalig toprestaurant. Zijn toekomstige vrouw en mede-eigenaar, Charlotte Pillen, zal de rol van maître op zich nemen. Ook wil de chef gasten laten genieten van de bakkerij en Boerderijwinkel, waar gasten kunnen ontbijten, lunchen of aperitieven. Hij hoopt hiermee te dienen als educatieve ontmoetingsplaats en lokale boodschappen te bieden aan inwoners.

De chef is in 2022 uitgeroepen tot Chef van het Jaar door Gault&Millau. Ook heeft de chef met restaurant Pure C 18 van de 20 punten ontvangen bij de uitreiking in 2023 en staat het restaurant op de 4e plaats van de Lekker500 gids. Sinds 2010 is Syrco Bakker de chefkok van Pure C, waar Sergio Herman hem de keuken toevertrouwde. In 2011 ontving Pure C een Michelinster. Sinds 2018 heeft het restaurant ook een tweede ster.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

Overig nieuws