Starter financiert uit eigen middelen

18 november 2013 |
Starter financiert uit eigen middelen<

Wie een bedrijf opstart in Nederland doet dat meestal met eigen middelen. Voor 90 procent van de starters is eigen vermogen het meest belangrijke financieringsmiddel. Dit ondanks de introductie van
alternatieve mogelijkheden zoals crowdfunding, zo concludeert het ING Economisch Bureau in de meest recente uitgave van 'Kwartaalbericht Starters'.

Kwart naar bank
Na privévermogen volgt financiering door familie en vrienden (38 procent). Een andere externe financieringsbron waar veel starters een beroep op doen is krediet bij afnemers- en leveranciers (eveneens 38 procent). In 28 procent van de gevallen is een bankfinanciering de meest belangrijke bron van financiering.

Bewijzen
Ondanks de snelle opkomst van alternatieve financieringsmogelijkheden is het volgens de bank onjuist te veronderstellen dat deze voor het oprapen liggen. Tot nu toe bevinden een aantal alternatieven, zoals crowdfunding (voor 5 procent van de starters is dit het belangrijkste financieringsmiddel) en kredietunies, zich nog in de beginfase en moeten zij zich nog bewijzen.

Onbekend
Bovendien zijn veel ondernemers nog relatief onbekend met de verschillende alternatieve financieringsmogelijkheden. Dit zorgt vooralsnog voor een rem op het gebruik van deze middelen.

Ietsje meer horecastarters
In de horeca zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar iets meer starters bijgekomen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De groei is maar een paar procent. De groei van het aantal starters is het hoogst in de detailhandel en het onderwijs. Veel minder starters zijn er in de sectoren groothandel, en vervoer en opslag.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: