Staatssecretaris Van Dam lanceert ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’

17 mei 2017 | Roy Spijker

Nederland wordt gastland voor de ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Europa’s beste agri&food startups - die in eerdere nationale voorrondes gewonnen hebben - nemen het in de challenge tegen elkaar op voor een publiek van investeerders en gevestigde agri&food bedrijven. De internationale competitie wordt gezien als een aanjager voor innovatie en is bedoeld om nieuwe mogelijkheden voor duurzame en efficiënte voedselproductie snel op de markt te brengen. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de Nederlandse voortrekkersrol in de Europese challenge vandaag bekend tijdens de opening van F&A Next in Wageningen, een internationale conferentie voor innovatie in agri&food.

De ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’ is bedoeld om het Europees netwerk van startups, onderzoekers, investeerders en bedrijven te versterken, zodat innovaties sneller in de praktijk kunnen worden gebracht. De challenge bestaat uit landelijke voorrondes en een Europese finale. Nederlandse kandidaten kunnen zich vanaf vandaag opgeven via deze link.

De beste tien Nederlandse inzendingen ontvangen een bootcamp ter voorbereiding op de nationale finale bij de Dutch AgriFood Week in oktober. De winnaar van de nationale voorronde krijgt intensieve coaching vanuit het bedrijfsleven en gaat namens Nederland door naar de Europese finale, op 7 december 2017 in Wageningen. De winnaar van de Europese finale krijgt 50.000 euro en begeleiding door experts bij het doorgroeien van het bedrijf. 

Consortium
De organisatie van de challenge gebeurt onder de vlag van FoodNexus, een internationaal consortium van innovatieve agri&food ondernemers, multinationals en kennisinstituten. Nederland positioneert zich als internationaal greentech- en startup-land door met een startinvestering van 200.000 euro het voortouw te nemen en samen met FoodNexus de eerste European Agri&Food Startup of the Year Challenge op te zetten. Hierna treedt ieder jaar een ander land op als gastland, waarna het na enkele jaren weer terugkeert naar Nederland. 

Om baanbrekende innovaties mogelijk te maken, wil de staatssecretaris jonge en kleine ondernemingen helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten. Eerder kwam daarom 24 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar voor twee zogeheten SEED Capital fondsen voor innovatieve startups in de agrifood-sector. Daarnaast is er eind vorig jaar vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World 16 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar gesteld voor innovatieve projecten die bedrijven en kennisinstellingen uit de hightech en de agri&food met elkaar verbinden.

Overig nieuws

Food Achtergronden
Goed voedsel wordt gesubsidieerd vergist

De overheid subsidieert de vergisting van goed voedsel om groene energie op te wekken. Dat bleek uit de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) over voedselverspilling. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) overweegt de subsidieregeling voor groene ener...

Personalia Culinair
Promoties bij Oostwegel Collection: nieuwe Chef de Cuisine

Vandaag zijn er twee promoties in het gastronomische team van Château St. Gerlach aangekondigd. Chefkok Otto Nijenhuis wordt Executive Chef en Guido Le Bron de Vexela wordt Chef de Cuisine van Restaurant Château St. Gerlach. SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (55) is sinds 2004 werkzaam al...

Culinair Internationaal
Chef Jacob Jan Boerma te gast in culinair mekka Ischgl

In het tweede weekend van juli bereidt en presenteert Nederlandse sterren-kok Jacob Jan Boerma van Restaurant De Leest in Vaassen zijn creatie voor de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ in het Oostenrijkse Paznauntal. Voor dit culinaire concept worden ieder jaar andere internationale sterren-chef...

Opening Restaurant
Restaurant Vlaar opent vernieuwd terras

Restaurant Vlaar aan het Noordereinde in ’s-Graveland (centraal in het Gooi) heeft haar terras geheel vernieuwd. Met nieuwe stijlvolle bestrating, comfortabel en modern meubilair, mediterrane planten, loungemuziek en fijne sfeerverlichting zijn ze helemaal klaar voor de zomer. Want buiten eten...

Events Culinair
Eerste internationale congres over smaak en proeven: Taste Summit

Een nieuw, internationaal congres over smaak en proeven maakt zijn entree in Nederland! 12 juli 2017 wordt de allereerste editie van TASTE Summit georganiseerd door Peter Klosse en staat de Hogere hotelschool Maastricht geheel in het teken van ‘Deliciousness’. Specialisten en grote na...

Café Opening Culinair
Sergio Herman opent café met zelfbediening en snacks

Volgende maand opent de befaamde chef-kok Sergio Herman een nieuwe zaak, genaamd AIRcafé. Dat wordt een take-away en zelfbedieningsgedeelte in zijn pas geopende restaurant AIRRepublic. Dit restaurant vind je in Cadzand. Laagdrempelig en relatief eenvoudig In zijn nieuwsbrief rept Herm...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: