Staatssecretaris Van Dam lanceert ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’

17 mei 2017 | Roy Spijker

Nederland wordt gastland voor de ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Europa’s beste agri&food startups - die in eerdere nationale voorrondes gewonnen hebben - nemen het in de challenge tegen elkaar op voor een publiek van investeerders en gevestigde agri&food bedrijven. De internationale competitie wordt gezien als een aanjager voor innovatie en is bedoeld om nieuwe mogelijkheden voor duurzame en efficiënte voedselproductie snel op de markt te brengen. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de Nederlandse voortrekkersrol in de Europese challenge vandaag bekend tijdens de opening van F&A Next in Wageningen, een internationale conferentie voor innovatie in agri&food.

De ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’ is bedoeld om het Europees netwerk van startups, onderzoekers, investeerders en bedrijven te versterken, zodat innovaties sneller in de praktijk kunnen worden gebracht. De challenge bestaat uit landelijke voorrondes en een Europese finale. Nederlandse kandidaten kunnen zich vanaf vandaag opgeven via deze link.

De beste tien Nederlandse inzendingen ontvangen een bootcamp ter voorbereiding op de nationale finale bij de Dutch AgriFood Week in oktober. De winnaar van de nationale voorronde krijgt intensieve coaching vanuit het bedrijfsleven en gaat namens Nederland door naar de Europese finale, op 7 december 2017 in Wageningen. De winnaar van de Europese finale krijgt 50.000 euro en begeleiding door experts bij het doorgroeien van het bedrijf. 

Consortium
De organisatie van de challenge gebeurt onder de vlag van FoodNexus, een internationaal consortium van innovatieve agri&food ondernemers, multinationals en kennisinstituten. Nederland positioneert zich als internationaal greentech- en startup-land door met een startinvestering van 200.000 euro het voortouw te nemen en samen met FoodNexus de eerste European Agri&Food Startup of the Year Challenge op te zetten. Hierna treedt ieder jaar een ander land op als gastland, waarna het na enkele jaren weer terugkeert naar Nederland. 

Om baanbrekende innovaties mogelijk te maken, wil de staatssecretaris jonge en kleine ondernemingen helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten. Eerder kwam daarom 24 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar voor twee zogeheten SEED Capital fondsen voor innovatieve startups in de agrifood-sector. Daarnaast is er eind vorig jaar vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World 16 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar gesteld voor innovatieve projecten die bedrijven en kennisinstellingen uit de hightech en de agri&food met elkaar verbinden.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV: Al 2.000 personen zeggen 'nee' tegen cao-resultaat

Drie jaar lang is er geen cao in de horeca. Nu ligt er een onderhandelingsresultaat tussen KHN en CNV Vakmensen. Leden van CNV krijgen slechts zes dagen de tijd om aan te geven of zij akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. Het lijkt erop dat alles op stel en sprong geregeld moet worden. Lede...

Economie
'Winstwaarschuwing' voor MKB ondernemers

Bij de huidige groei van het midden- en kleinbedrijf in Nederland is een “winstwaarschuwing” op zijn plaats. Dat staat in het jaarbericht 2017, de ‘Staat van het MKB’ van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Door toenemende krapte op de arbeidsma...

Opening
Formule WOK& start in Rotterdamse Zwart Janstraat

De nieuwe fastserviceformule WOK& opent op 24 november 2017 haar eerste store in Rotterdam aan de Zwart Janstraat. Franchisenemer Nawal Hasan (35) gaat bevlogen aan de slag met een team van jonge medewerkers om gezond, Aziatisch natural food op de kaart te zetten. Rotterdam-Noord heeft de pri...

Diner
Amstel Boathouse organiseert 'charity diner'

Op woensdag 29 november 2017 organiseert het Amstel Boathouse samen met het Bhutan Youth Development Funds en de Mieke Huigen Stichting een charity diner. Deze avond staat in het teken van een betere toekomst voor jonge monniken uit Bhutan. Er wordt geld ingezameld om te streven naar onderwijs voor ...

Achtergronden Wijn
Mensheid drinkt al langer wijn dan werd aangenomen

Professor Patrick McGovern heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd, waarin hij aangetoond heeft dat de mensheid al 5000 jaar langer wijn drinkt (en maakt) dan eerder werd aangenomen. Georgië De bio­moleculaire archeoloog van de universiteit van Pennsylvania vond in acht aar­dewerk...

Achtergronden Culinair
Fransen kiezen voor Boeuf Bourguignon als nationaal gerecht

De Fransen hebben gestemd op het gerecht dat volgens hen de Gallische gastronomie het beste uidraagt. Uiteraard bevat het gerecht vlees en wijn, hoe kan het ook anders. Boeuf Bourguignon is immers de grote winnaar. Vleesgerecht Het gestoofde vleesgerecht uit centraal Frankrijk wordt gemaakt me...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: