Staatssecretaris Van Dam lanceert ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’

17 mei 2017 | Roy Spijker

Nederland wordt gastland voor de ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Europa’s beste agri&food startups - die in eerdere nationale voorrondes gewonnen hebben - nemen het in de challenge tegen elkaar op voor een publiek van investeerders en gevestigde agri&food bedrijven. De internationale competitie wordt gezien als een aanjager voor innovatie en is bedoeld om nieuwe mogelijkheden voor duurzame en efficiënte voedselproductie snel op de markt te brengen. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de Nederlandse voortrekkersrol in de Europese challenge vandaag bekend tijdens de opening van F&A Next in Wageningen, een internationale conferentie voor innovatie in agri&food.

De ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’ is bedoeld om het Europees netwerk van startups, onderzoekers, investeerders en bedrijven te versterken, zodat innovaties sneller in de praktijk kunnen worden gebracht. De challenge bestaat uit landelijke voorrondes en een Europese finale. Nederlandse kandidaten kunnen zich vanaf vandaag opgeven via deze link.

De beste tien Nederlandse inzendingen ontvangen een bootcamp ter voorbereiding op de nationale finale bij de Dutch AgriFood Week in oktober. De winnaar van de nationale voorronde krijgt intensieve coaching vanuit het bedrijfsleven en gaat namens Nederland door naar de Europese finale, op 7 december 2017 in Wageningen. De winnaar van de Europese finale krijgt 50.000 euro en begeleiding door experts bij het doorgroeien van het bedrijf. 

Consortium
De organisatie van de challenge gebeurt onder de vlag van FoodNexus, een internationaal consortium van innovatieve agri&food ondernemers, multinationals en kennisinstituten. Nederland positioneert zich als internationaal greentech- en startup-land door met een startinvestering van 200.000 euro het voortouw te nemen en samen met FoodNexus de eerste European Agri&Food Startup of the Year Challenge op te zetten. Hierna treedt ieder jaar een ander land op als gastland, waarna het na enkele jaren weer terugkeert naar Nederland. 

Om baanbrekende innovaties mogelijk te maken, wil de staatssecretaris jonge en kleine ondernemingen helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten. Eerder kwam daarom 24 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar voor twee zogeheten SEED Capital fondsen voor innovatieve startups in de agrifood-sector. Daarnaast is er eind vorig jaar vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World 16 miljoen euro (publiek-privaat) beschikbaar gesteld voor innovatieve projecten die bedrijven en kennisinstellingen uit de hightech en de agri&food met elkaar verbinden.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: de opkomst van de foodtruck

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week geen interview, maar een verhaal over de opkomst van foodtrucks. Want hij is nu a...

Verkiezingen Vegetarisch Veganistisch
Vegetarische Slager wint New Food Challenge van RVO

De Vegetarische Slager is een van de winnaars in de New Food Challenge die is uitgeschreven door de Nederlandse overheid om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbel...

Regelgeving
Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID

Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ervaart zelf in de horeca hoe lastig het is om de leeftijd van jongeren in te schatten. De landelijke actie NIXzonderID is vandaag gestart door staatssecretaris Paul Blokhuis (V...

Hotel Restaurant
Amrâth Grand Hotel de l’Empereur geeft restaurant hippe make-over

Goed, puur eten voor een vriendelijke prijs in een informele sfeer. Dat is de weg die Amrâth Grand Hotel de l’Empereur inslaat na heropening van haar vernieuwde Grand restaurant begin april. Een hip en modern interieur, een veelzijdige kaart met een combinatie van streek- en internationa...

Events
'BBB on-tour' van start

Nog 144 dagen. Dan begint de 64ste editie van de zuidelijkste horecavakbeurs van Nederland. Van 8 tot en met 10 oktober wordt in Maastricht de BBB gehouden. De kick-off vond vanochtend plaats in Breda bij Satelliet. Tijdens de 'BBB-on tour' geeft de organisatie (potiëntele) standhouders...

Amsterdam Culinair
Culinaire carrousel in Waldorf Astoria Amsterdam

Het wordt een onvergetelijke zomer in Waldorf Astoria Amsterdam. De succesvolle Summer Afternoon Tea krijgt dit jaar een zinnenprikkelend vervolg. Het hotel neemt gasten mee terug in de tijd met een carrousel vol heerlijkheden die herinneren aan zomerse strandattracties en circusacts. Neem plaats in...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: