Staatssecretaris Blokhuis en KHN presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken 

13 januari 2020 | redactie

Samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag – tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN op de Horecava – de e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. In deze gratis e-learning leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. De nadruk ligt op de naleving van de leeftijdsgrens, het voorkomen van wederverstrekking en het niet schenken aan dronken personen.

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken, onder andere door overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Een van de afgesproken acties is dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN blikten staatssecretaris Blokhuis en KHN-voorzitter Robèr Willemsen terug op het afgelopen horecajaar. Op het gebied van verantwoord alcohol schenken zijn er in 2019 een aantal mooie stappen gezet. Zo is er in verschillende steden, waaronder Utrecht, de NIX18-pilot uitgerold waarbij gemeenten en horeca gezamenlijk ‘mystery visits’ inzetten om de naleving van de alcoholleeftijd te verbeteren. Met de nieuwe e-learning wordt een volgende stap gezet om horecamedewerkers meer te leren over verantwoorde alcoholverstrekking.

Professionele horecabranche

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar’ is speciaal ontwikkeld voor horecamedewerkers. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus. Als horecabranche willen wij professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn. Met deze e-learning hebben horecaondernemers het goed voor elkaar; als professional zorgen zij zowel voor hun medewerkers als gasten én dragen daarmee bij aan een toekomstbestendige horecabranche.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik vind het mooi om deze e-learning samen met staatssecretaris Blokhuis te mogen lanceren op de Horecava. De horeca was toe aan een e-learning om medewerkers te helpen bij verantwoorde alcoholverstrekking. Op een laagdrempelige, leerzame en leuke manier kan iedereen in de horeca nu zijn/haar kennis bijspijkeren. Ik hoop dat veel ondernemers de e-learning zelf gaan volgen en er vooral ook voor zorgen dat hun medewerkers de e-learning volgen en het certificaat halen.”

Staatssecretaris Blokhuis: “Het is voor onze gezondheid ontzettend belangrijk dat alcohol op een verantwoorde manier wordt geschonken en dat de norm van NIX18 overal goed wordt nageleefd. Daar hebben we samen ook goede afspraken over gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord. Vandaag maken we een grote stap in de goede richting met e-learning modules waarmee je heel eenvoudig alles kunt leren wat je moet weten als medewerker in de horeca, medewerker van een slijterij of vrijwilliger van een sportkantine of studentenvereniging. Ik zie er naar uit dat heel veel mensen hun alcoholkennis gaan bijspijkeren de komende weken en maanden. Samen naar een gezonder Nederland!” 

Ook e-learning voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen

Tegelijk met de lancering van de e-learning voor de horeca gaan ook de e-learnings voor drie andere branches live: voor sportverenigingen, slijterijen en studentenverenigingen. Samen met vertegenwoordigers van de andere drie sectoren (NOC*NSF, de Landelijke Kamer van Verenigingen, Raad Nederlandse Detailhandel en de Koninklijke Slijtersunie) heeft KHN meegewerkt aan de totstandkoming van de e-learning. De e-learning ‘Voor Elkaar’ staat nu online voor horecamedewerkers: www.khn.nl/elearningalcohol. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: