Rik Jansma van het met een Michelinster bekroonde restaurant Basiliek heeft een maaltijd bereid voor Nederlandse soldaten in Kunduz, Afghanistan.
Op het menu
De soldaten kregen geen voer uit de gaarkeuken, maar heuse sterrenkost. Op het menu stonden tamme eend met rode biet, carpaccio, coquilles en een chocoladetaart met mousse van passievrucht. In totaal werden meer dan 300 couverts uitgeserveerd.
Wennen aan andere keuken
“Het ging goed, maar niet vanzelf”, liet de chef-kok voldaan vlak na het serveren van het afsluitende kopje koffie met bonbons in de eetzaal in Kunduz optekenen tegenover Defensie. Enkele dagen eerder kookte Jansma een viergangendiner voor 150 uitgezonden luchtmachtcollega’s in Mazar-e-Sharif. “Het is altijd wennen als je niet in je eigen keuken staat. Maar het ging prima, alles was op tijd klaar.”
Oorverdovend applaus
Jansma en zijn hulpkoks kregen een oorverdovend afsluitend applaus van alle Nederlanders. “Het was super. Enorm bedankt”, klopte stafadjudant Kees Bak de sterrenkok op de schouders.
Frank Lindner
Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief
Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!