Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

10 december 2019 | Thijs Jacobs

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. 

Eten belangrijk tijdens Kerst

Kerst is erg populair in Nederland. Liefst 85 procent van de Nederlanders viert het feest. En mensen houden tijdens Kerst wel echt van ouderwets uitgebreid tafelen met de familie. 

Een ruime meerderheid van 56 procent kookt thuis zelf een groot kerstdiner klaar. Een ander groot gedeelte (27 procent) haalt de gourmette- en/of fondueset uit de kast om er een gezellige Kerst van te maken. 12 procent besluit het kerstdiner in een restaurant te houden.

Kerstetentje buiten te deur mag wat kosten

Nederlanders die uit eten gaan voor een kerstdiner betalen voor een vijfgangendiner gemiddeld 61 euro per persoon. Wel bestaan er regionale verschillen in de kosten van het diner. Zo is het kerstdiner in het noorden gemiddeld zo’n vijf euro goedkoper (54 euro per persoon) dan het gemiddelde. Het zuiden spant daarentegen de kroon met een gemiddelde prijs van 65 euro per persoon (zo’n vijf euro duurder dan gemiddeld). 

De genoemde bedragen vallen overigens ruim binnen het budget; Nederlanders verwachten tijdens de kerstdagen in totaal 109 euro te besteden aan aan eten-gerelateerde uitgaven. Bekijk hier het gehele onderzoek. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: