Rijksmuseum lanceert kookboek

29 juni 2016 | Thijs Jacobs


Het Rijksmuseum lanceerde onlangs een kookboek waarbij vijftig typisch Nederlandse ingrediënten, van aardappel tot zeewier, de basis zijn voor 130 gerechten. Naast verhalen en traditionele recepten laten vijftig topchefs en meesterpatissiers uit het hele land zich inspireren tot een eigen recept. Negenhonderd afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum zorgen voor een kleurrijke culinair-historische context.


Traditionele en moderne recepten
Op initiatief van Wim Pijbes stelde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, het Rijksmuseum kookboek samen. Bij vijftig ingrediënten die de Nederlandse keuken definiëren verzamelde zij een origineel én een modern gerecht. Zij nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op een van de ingrediënten. Onder hen bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook jonge aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto. RIJKS® chef Joris Bijdendijk koos voor een visrecept op basis van harder.

Culinaire historie in beeld
Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands rijke culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen. Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Amsterdam
PRESSROOM Amsterdam wint drie World Luxury Restaurant Awards

PRESSROOM Amsterdam, het restaurant van INK Hotel Amsterdam - MGallery, valt in de prijzen en wint maar liefst drie World Luxury Restaurant Awards. Het restaurant staat onder leiding van F&B Manager Ruth Engels-Siegers, vorig jaar door de vakjury van AF&BM benoemd tot 'F&B profession...

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Nationaal bieronderzoek: foodpairing steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Ook foodpa...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Internationaal Michelin
Le Jules Verne toegetreden tot Relais & Châteaux

Het wereldberoemde restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren ‘Le Jules Verne’ is per 1 juli toegetreden tot Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging van exclusieve hotels en restaurants. Het restaurant wordt geleid door de Franse topchef Fre?de?ric Anton, die ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: