Restaurantweek voor toprestaurants

23 september 2015
Restaurantweek voor toprestaurants

Restaurantweken genereren in Nederland meer dan 1 miljoen reserveringen per jaar. Tot op heden bleef de toegevoegde waarde hiervan voor
de topgastronomie echter beperkt. Dit is de aanleiding voor de drie toonaangevende restaurantverenigingen om op dit vlak de handen ineen te slaan. Vanaf nu hebben Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers en Jeunes Restaurateurs een eigen feestelijke restaurantweek: FIJNproeven!. De eerste week staat gepland van 12 tot en met 18 oktober 2015.

*Topgastronomie*
Deze unieke samenwerking, met DiningCity als faciliterende partner, biedt een ieder de mogelijkheid om voor een uiterst scherpe prijs kennis te maken met de topgastronomie van Nederland en Vlaanderen, waaronder ook 3-sterrenrestaurant De Librije in Zwolle.

*Spanningsveld*
De betrokken restaurants spelen op deze manier in op de groeiende stroom aan actie- en themaweken. Henk Borst, directeur van FIJNproeven!: "Het klinkt misschien curieus maar inderdaad denken we 'het probleem' actieweek te pareren door de lancering van een extra week. Er zijn inmiddels op jaarbasis een kleine 60 actie- en themaweken, maar alle geregisseerd door andere instanties dan de restaurateurs zelf. De combinatie actieweek en sterrenzaak levert ook spanning op. Met FIJNproeven! kunnen we zelf de planning en invulling bepalen en bovendien de juiste accenten aanbrengen."

*Feestelijke lancering*
FIJNproeven! is gisteren feestelijk gelanceerd in Restaurant Vinkeles in Amsterdam. De restaurantverenigingen beogen met FIJNproeven! zowel hun reguliere als nieuwe gasten van dienst te zijn. ‘Met veel plezier nodigen we op deze manier onze vaste gasten uit om ook eens een collega-restaurant te bezoeken’, licht Borst toe. ‘En voor liefhebbers van gastronomie die regelmatig uit eten gaan op het niveau net onder de sterrenzaak, is FIJNproeven! eveneens een uitkomst. Deze mensen willen we graag kennis laten maken met de topgastronomie en ze laten ervaren dat het verschil in kwaliteit, ambiance en beleving veel groter is dan het
uiteindelijke verschil op de rekening‘, aldus Borst.

*Over FIJNproeven!*
De eerste FIJNproeven! week staat gepland van 12 tot en met 18 oktober 2015. Het aanbod in deze week is een 3-gangen lunch of diner voor € 37,50 met een toeslag van € 7,50 per elke Michelinster. Daarnaast ontvangen deelnemers een korting van € 2,50 als zij hun reservering met een creditcard maken. Naast de eigen leden van de initiatiefnemers is de week ook opengesteld voor restaurants die naar objectieve maatstaven tot de culinaire top van Nederland en Vlaanderen gerekend mogen worden. In totaal 109 toprestaurants hebben zich nu al voor deze week aangemeld.

~Op de foto: Edwin Vinke (Restaurant De Kromme Watergang**) en Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel**)~

Overig nieuws