Restaurant The Gaia presenteert eerste gerechten

15 februari 2019 | Thijs Jacobs

Begin maart opent The Gaia officieel haar deuren aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Met een lounge, restaurant en (late night) bar weet chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) op gastronomische wijze een traditionele kookfilosofie tijdloos te maken. In lunch, diner en bites. 

De smaken van de Zijderoute 

Zoals haar naam, gebaseerd op de oermoeder uit de Griekse mythologie, al doet vermoeden, vindt The Gaia de basis van haar menu in de Zuid-Europese keukens. Chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) transformeert traditionele Zuid-Europese smaken tot iets ragfijns. Maar kruiden en specerijen lonken. En zo volgt The Gaia in een moderne Mediterrane cuisine de voormalige Zijderoute; de handelaren die van Zuid-Europa naar Arabië, Centraal Azië en India trokken. Het brengt uiteenlopende smaken als zwarte thee, ponzu, truffel, pekingeend, buddha’s hand, manti, aardappelpuree a la Robuchon en harira samen op hetzelfde menu.

De Chinese elementen

Chef Erdogan gaat verder in die mengeling van Mediterrane en Oosterse keukens en gebruikt de vijf Chinese elementen als lijn in zijn dinermenu. Ieder element staat voor specifieke smaken, kleuren en texturen. Hout voor friszuur, vuur voor bitter, aarde voor zoet, metaal voor pit en water voor zout. Waar het traditionele elementkoken enkel één per gerecht kiest, daar slaat The Gaia de brug tussen tradities en gastronomie door er twee te combineren. Erdogan: ‘De elementen brengen elkaar in balans, maar ze dwingen me vooral tot nog meer inventiviteit. Je kunt niet altijd de geijkte keuzes maken wanneer je gebonden bent aan bepaalde smaken of ingrediënten. Hierdoor vind ik smaken en technieken steeds opnieuw uit.’

Gastronomie zonder stoffigheid 

Met die creativiteit maakt The Gaia tradities tot verfijnde gerechtjes waarbij de technieken vooral Westers zijn en de ingrediënten veelal Oosters. De hoge standaarden van gastronomie komen zonder laagje stof. Het team onder leiding van Maître Robin Van Stipriaan (Ciel Blue, The Harbour Club, Bridges) serveert relaxt kundig. Het is een service waarin de hostess een bord neerzet en een tel later haar ontspannen beats laat klinken van achter de draaitafel. Het bar team van Stipriaan complimenteert de gerechten met bijpassende wine pairing, waar een bijpassende bite juist de cocktail compleet maakt.

The Gaia serveert met het verstrijken van de dag mee van stijlvolle lunch tot nachtelijke cocktail. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: