Restaurant The Gaia presenteert eerste gerechten

15 februari 2019 | Thijs Jacobs

Begin maart opent The Gaia officieel haar deuren aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Met een lounge, restaurant en (late night) bar weet chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) op gastronomische wijze een traditionele kookfilosofie tijdloos te maken. In lunch, diner en bites. 

De smaken van de Zijderoute 

Zoals haar naam, gebaseerd op de oermoeder uit de Griekse mythologie, al doet vermoeden, vindt The Gaia de basis van haar menu in de Zuid-Europese keukens. Chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) transformeert traditionele Zuid-Europese smaken tot iets ragfijns. Maar kruiden en specerijen lonken. En zo volgt The Gaia in een moderne Mediterrane cuisine de voormalige Zijderoute; de handelaren die van Zuid-Europa naar Arabië, Centraal Azië en India trokken. Het brengt uiteenlopende smaken als zwarte thee, ponzu, truffel, pekingeend, buddha’s hand, manti, aardappelpuree a la Robuchon en harira samen op hetzelfde menu.

De Chinese elementen

Chef Erdogan gaat verder in die mengeling van Mediterrane en Oosterse keukens en gebruikt de vijf Chinese elementen als lijn in zijn dinermenu. Ieder element staat voor specifieke smaken, kleuren en texturen. Hout voor friszuur, vuur voor bitter, aarde voor zoet, metaal voor pit en water voor zout. Waar het traditionele elementkoken enkel één per gerecht kiest, daar slaat The Gaia de brug tussen tradities en gastronomie door er twee te combineren. Erdogan: ‘De elementen brengen elkaar in balans, maar ze dwingen me vooral tot nog meer inventiviteit. Je kunt niet altijd de geijkte keuzes maken wanneer je gebonden bent aan bepaalde smaken of ingrediënten. Hierdoor vind ik smaken en technieken steeds opnieuw uit.’

Gastronomie zonder stoffigheid 

Met die creativiteit maakt The Gaia tradities tot verfijnde gerechtjes waarbij de technieken vooral Westers zijn en de ingrediënten veelal Oosters. De hoge standaarden van gastronomie komen zonder laagje stof. Het team onder leiding van Maître Robin Van Stipriaan (Ciel Blue, The Harbour Club, Bridges) serveert relaxt kundig. Het is een service waarin de hostess een bord neerzet en een tel later haar ontspannen beats laat klinken van achter de draaitafel. Het bar team van Stipriaan complimenteert de gerechten met bijpassende wine pairing, waar een bijpassende bite juist de cocktail compleet maakt.

The Gaia serveert met het verstrijken van de dag mee van stijlvolle lunch tot nachtelijke cocktail. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: