Restaurant The Gaia presenteert eerste gerechten

15 februari 2019 | Thijs Jacobs

Begin maart opent The Gaia officieel haar deuren aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Met een lounge, restaurant en (late night) bar weet chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) op gastronomische wijze een traditionele kookfilosofie tijdloos te maken. In lunch, diner en bites. 

De smaken van de Zijderoute 

Zoals haar naam, gebaseerd op de oermoeder uit de Griekse mythologie, al doet vermoeden, vindt The Gaia de basis van haar menu in de Zuid-Europese keukens. Chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) transformeert traditionele Zuid-Europese smaken tot iets ragfijns. Maar kruiden en specerijen lonken. En zo volgt The Gaia in een moderne Mediterrane cuisine de voormalige Zijderoute; de handelaren die van Zuid-Europa naar Arabië, Centraal Azië en India trokken. Het brengt uiteenlopende smaken als zwarte thee, ponzu, truffel, pekingeend, buddha’s hand, manti, aardappelpuree a la Robuchon en harira samen op hetzelfde menu.

De Chinese elementen

Chef Erdogan gaat verder in die mengeling van Mediterrane en Oosterse keukens en gebruikt de vijf Chinese elementen als lijn in zijn dinermenu. Ieder element staat voor specifieke smaken, kleuren en texturen. Hout voor friszuur, vuur voor bitter, aarde voor zoet, metaal voor pit en water voor zout. Waar het traditionele elementkoken enkel één per gerecht kiest, daar slaat The Gaia de brug tussen tradities en gastronomie door er twee te combineren. Erdogan: ‘De elementen brengen elkaar in balans, maar ze dwingen me vooral tot nog meer inventiviteit. Je kunt niet altijd de geijkte keuzes maken wanneer je gebonden bent aan bepaalde smaken of ingrediënten. Hierdoor vind ik smaken en technieken steeds opnieuw uit.’

Gastronomie zonder stoffigheid 

Met die creativiteit maakt The Gaia tradities tot verfijnde gerechtjes waarbij de technieken vooral Westers zijn en de ingrediënten veelal Oosters. De hoge standaarden van gastronomie komen zonder laagje stof. Het team onder leiding van Maître Robin Van Stipriaan (Ciel Blue, The Harbour Club, Bridges) serveert relaxt kundig. Het is een service waarin de hostess een bord neerzet en een tel later haar ontspannen beats laat klinken van achter de draaitafel. Het bar team van Stipriaan complimenteert de gerechten met bijpassende wine pairing, waar een bijpassende bite juist de cocktail compleet maakt.

The Gaia serveert met het verstrijken van de dag mee van stijlvolle lunch tot nachtelijke cocktail. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: