Restaurant Sophie in Wassenaarse Kasteel de Wittenburg geopend

7 september 2018 | Thijs Jacobs

Dinsdagavond 4 september was de feestelijke opening van Restaurant Sophie in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Ruim 200 gasten uit onder andere de politiek, de zakenwereld en uit Wassenaar hadden de primeur om als eerste te proeven van de Franse keuken met Aziatische twist. Inspiratiebron voor de naam van het restaurant, de menukaart en het interieur is het luisterrijke echtpaar dat het Kasteel bouwde: Barones Sophie en Jonkheer Speelman. Niemand minder dan Barones Sophie, gespeeld door musicalster Joyce Stevens, opende het restaurant dan ook te paard terwijl zij het publiek verraste met het nummer ‘ A night like this’.

Kasteelvrouw

Het restaurant is vernoemd naar Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh.  Zij was de eerste Kasteelvrouw van de Wittenburg; het was haar echtgenoot, Jonkheer Speelman, die Kasteel de Wittenburg in 1899 liet bouwen. Samen reisden zij de hele wereld over om inspiratie op te doen voor hun nieuwe huis op landgoed de Wittenburg. Pronkstukken vanuit de hele wereld werden naar Wassenaar verscheept om vol trots te kunnen tonen aan gasten van Kasteel de Wittenburg. Zo staat er in de Kleine Lounge van het kasteel een bijzondere reeks Chinese vazen en is de menukaart geïnspireerd door de klassieke Franse keuken en de Aziatisch kruiden en bereidingstechnieken waar zij gek op waren.

Ambiance

De openingsavond zou in smaak zijn gevallen bij de gastvrije barones en jonkheer. De gasten werden ontvangen in de sprookjesachtige kasteeltuin met fonkelende fonteinen en met wit linnen gedekte tafels. Na het muzikale welkom werd het speciale menu geserveerd door het keukenteam, onder leiding van chef kok Roy van Geel en restaurantmanager Jordy van der Vegt.

Menu

Het menu was een gevarieerde afspiegeling van de menukaart van Restaurant Sophie. Zo werd er een amuse van kaviaar op een compote van mango, secauan peper, crème van yoghurt en truffel blini geserveerd. Het hoofdgerecht was een Sukade geserveerd met een Aziatische lak, crème van doperwt, piccalilly crème, tarte tatin van rode ui en een chutney van pompoen. Als dessert serveerde de keukenbrigade een cremeux van ananas met een compote en gel van ananas en een crumble van chocolade.

Gasten

Speciale gasten waren TV-kok Ramon Beuk en culinair journaliste Janny van der Heijden (o.a. bekend van Heel Holland bakt) die met een professioneel oog naar de opening keken. Ramon Beuk was geïnspireerd door de jonge keukenbrigade die de gebalanceerde gerechtjes serveerden tijdens de receptie. Janny van der Heijden viel vooral het gastheerschap op: ‘Voor een restaurant dat op niveau wil presteren is goed gastheerschap van evident belang.’ 

Voor meer informatie over het restaurant, de menukaart en reserveringen kijk op www.restaurantsophie.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Wet- en regelgeving
Nieuwe wetgeving maakt verkrijgbaarheid alcohol voor jongeren lastiger

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Utrechtse Lijnmarkt blijft in trek: ook speciaalzaak Strovaii opent haar deuren

De Utrechtse Lijnmarkt blijft onverminderd populair onder eigenaren van speciaalzaken. Medio maart opent traiteur en streekwinkel Strovaii haar deuren aan Lijnmarkt 27. Het is de zoveelste foodspeciaalzaak die een winkelruimte huurt in de straat. Utrechter Rob van de Bergh, kok en eigenaar van Strov ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: