Restaurant Sophie in Wassenaarse Kasteel de Wittenburg geopend

7 september 2018 | Thijs Jacobs

Dinsdagavond 4 september was de feestelijke opening van Restaurant Sophie in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Ruim 200 gasten uit onder andere de politiek, de zakenwereld en uit Wassenaar hadden de primeur om als eerste te proeven van de Franse keuken met Aziatische twist. Inspiratiebron voor de naam van het restaurant, de menukaart en het interieur is het luisterrijke echtpaar dat het Kasteel bouwde: Barones Sophie en Jonkheer Speelman. Niemand minder dan Barones Sophie, gespeeld door musicalster Joyce Stevens, opende het restaurant dan ook te paard terwijl zij het publiek verraste met het nummer ‘ A night like this’.

Kasteelvrouw

Het restaurant is vernoemd naar Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh.  Zij was de eerste Kasteelvrouw van de Wittenburg; het was haar echtgenoot, Jonkheer Speelman, die Kasteel de Wittenburg in 1899 liet bouwen. Samen reisden zij de hele wereld over om inspiratie op te doen voor hun nieuwe huis op landgoed de Wittenburg. Pronkstukken vanuit de hele wereld werden naar Wassenaar verscheept om vol trots te kunnen tonen aan gasten van Kasteel de Wittenburg. Zo staat er in de Kleine Lounge van het kasteel een bijzondere reeks Chinese vazen en is de menukaart geïnspireerd door de klassieke Franse keuken en de Aziatisch kruiden en bereidingstechnieken waar zij gek op waren.

Ambiance

De openingsavond zou in smaak zijn gevallen bij de gastvrije barones en jonkheer. De gasten werden ontvangen in de sprookjesachtige kasteeltuin met fonkelende fonteinen en met wit linnen gedekte tafels. Na het muzikale welkom werd het speciale menu geserveerd door het keukenteam, onder leiding van chef kok Roy van Geel en restaurantmanager Jordy van der Vegt.

Menu

Het menu was een gevarieerde afspiegeling van de menukaart van Restaurant Sophie. Zo werd er een amuse van kaviaar op een compote van mango, secauan peper, crème van yoghurt en truffel blini geserveerd. Het hoofdgerecht was een Sukade geserveerd met een Aziatische lak, crème van doperwt, piccalilly crème, tarte tatin van rode ui en een chutney van pompoen. Als dessert serveerde de keukenbrigade een cremeux van ananas met een compote en gel van ananas en een crumble van chocolade.

Gasten

Speciale gasten waren TV-kok Ramon Beuk en culinair journaliste Janny van der Heijden (o.a. bekend van Heel Holland bakt) die met een professioneel oog naar de opening keken. Ramon Beuk was geïnspireerd door de jonge keukenbrigade die de gebalanceerde gerechtjes serveerden tijdens de receptie. Janny van der Heijden viel vooral het gastheerschap op: ‘Voor een restaurant dat op niveau wil presteren is goed gastheerschap van evident belang.’ 

Voor meer informatie over het restaurant, de menukaart en reserveringen kijk op www.restaurantsophie.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: