Restaurant Sophie in Wassenaarse Kasteel de Wittenburg geopend

7 september 2018 | Thijs Jacobs

Dinsdagavond 4 september was de feestelijke opening van Restaurant Sophie in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Ruim 200 gasten uit onder andere de politiek, de zakenwereld en uit Wassenaar hadden de primeur om als eerste te proeven van de Franse keuken met Aziatische twist. Inspiratiebron voor de naam van het restaurant, de menukaart en het interieur is het luisterrijke echtpaar dat het Kasteel bouwde: Barones Sophie en Jonkheer Speelman. Niemand minder dan Barones Sophie, gespeeld door musicalster Joyce Stevens, opende het restaurant dan ook te paard terwijl zij het publiek verraste met het nummer ‘ A night like this’.

Kasteelvrouw

Het restaurant is vernoemd naar Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh.  Zij was de eerste Kasteelvrouw van de Wittenburg; het was haar echtgenoot, Jonkheer Speelman, die Kasteel de Wittenburg in 1899 liet bouwen. Samen reisden zij de hele wereld over om inspiratie op te doen voor hun nieuwe huis op landgoed de Wittenburg. Pronkstukken vanuit de hele wereld werden naar Wassenaar verscheept om vol trots te kunnen tonen aan gasten van Kasteel de Wittenburg. Zo staat er in de Kleine Lounge van het kasteel een bijzondere reeks Chinese vazen en is de menukaart geïnspireerd door de klassieke Franse keuken en de Aziatisch kruiden en bereidingstechnieken waar zij gek op waren.

Ambiance

De openingsavond zou in smaak zijn gevallen bij de gastvrije barones en jonkheer. De gasten werden ontvangen in de sprookjesachtige kasteeltuin met fonkelende fonteinen en met wit linnen gedekte tafels. Na het muzikale welkom werd het speciale menu geserveerd door het keukenteam, onder leiding van chef kok Roy van Geel en restaurantmanager Jordy van der Vegt.

Menu

Het menu was een gevarieerde afspiegeling van de menukaart van Restaurant Sophie. Zo werd er een amuse van kaviaar op een compote van mango, secauan peper, crème van yoghurt en truffel blini geserveerd. Het hoofdgerecht was een Sukade geserveerd met een Aziatische lak, crème van doperwt, piccalilly crème, tarte tatin van rode ui en een chutney van pompoen. Als dessert serveerde de keukenbrigade een cremeux van ananas met een compote en gel van ananas en een crumble van chocolade.

Gasten

Speciale gasten waren TV-kok Ramon Beuk en culinair journaliste Janny van der Heijden (o.a. bekend van Heel Holland bakt) die met een professioneel oog naar de opening keken. Ramon Beuk was geïnspireerd door de jonge keukenbrigade die de gebalanceerde gerechtjes serveerden tijdens de receptie. Janny van der Heijden viel vooral het gastheerschap op: ‘Voor een restaurant dat op niveau wil presteren is goed gastheerschap van evident belang.’ 

Voor meer informatie over het restaurant, de menukaart en reserveringen kijk op www.restaurantsophie.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: