Restaurant RIJKS verhuist naar een ander continent

10 april 2019 | Yonne van Geene

Restaurants Locavore (Ubud, Bali) en RIJKS (Amsterdam, Nederland) dagen zichzelf uit met het grootste grensoverschrijdende chefsevenement tot nu toe. Onder de noemer Trading Spaces ruilt chef Eelke Plasmeijer met Joris Bijdendijk van 23 t/m 26 mei van continent, restaurant en leven. 

Tijdens deze uitwisseling verhuizen de chefs tegelijkertijd hun volledige restaurant naar de andere kant van de wereld. Amsterdamse gasten wanen zich in Locavore, het beste restaurant van Indonesië en op Bali heeft men het gevoel het Amsterdamse RIJKS binnen te stappen. Met een klein team bouwen ze binnen een paar dagen hun nieuwe tijdelijke restaurant om tot hun vertrouwde habitat. Beide teams worden creatief uitgedaagd. Ze laten zich inspireren op de lokale markten, waar ze de ingrediënten halen voor hun menu.

Go local or go home

Chefkoks Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah geven het podium aan de boeren, vissers en food-ambachtslieden van Indonesië. Zoals de naam al doet vermoeden, draait Locavore om lokale producten; ze foerageren, cultiveren, ontdekken en experimenteren met ingrediënten sinds 2013. Misschien is de enige import bij Locavore Eelke Plasmeijer, een in Nederland geboren chef die in 2008 naar Jakarta verhuisde. Daar ontmoette hij Ray Adriansyah, geboren in Jakarta uit Sumatraanse ouders. Ze reisden naar naar Bali waar ze uiteindelijk een restaurant openden. Locavore werd onlangs opnieuw bekroond als Beste Restaurant van Indonesië en Most Sustainable Restaurant in de Asia’s 50 Best Restaurants lijst van 2019.

Low Food

RIJKS opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en trok Joris Bijdendijk als executive chef aan. Bijdendijk introduceert zijn ‘keuken van de Lage Landen’, die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in al zijn eenvoud. Ook wel ‘Low Food’ genoemd. Met zijn jonge team laat hij zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Vaak maakt hij gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. RIJKS ontving in 2016 een Michelinster en wordt al enige jaren op rij gewaardeerd met 16,5 punten door Gault & Millau.

Wat gebeurt er als chefs, gericht op de lokale producten van hun eigen land, de oceaan over reizen om elkaars restaurants over te nemen?

“Gastchef-evenementen hebben ons mooie herinneringen en kennis gebracht. Na 4 jaar ervaring zijn we klaar voor om onze grenzen te verleggen, onze creativiteit te stimuleren en de RIJKS gasten een uniekere ervaring te bieden met Trading Spaces" – Joris Bijdendijk

“We kijken ernaar uit om Locavore naar Amsterdam te brengen. In 2017 waren wij al gastchef bij RIJKS en creëerden we samen een menu. Na Joris zijn bezoek aan Bali in 2018 besloten we om het gastchef concept te laten evalueren. Ik ben erg enthousiast over Trading Spaces omdat het een nieuw, groot en uitdagend idee is. De perfecte formule voor een rock n roll-stijl evenement!”- Eelke Plasmeijer

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Dit zijn de nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms

De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden. Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving voora...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: