Restaurant RIJKS verhuist naar een ander continent

10 april 2019 | Yonne van Geene

Restaurants Locavore (Ubud, Bali) en RIJKS (Amsterdam, Nederland) dagen zichzelf uit met het grootste grensoverschrijdende chefsevenement tot nu toe. Onder de noemer Trading Spaces ruilt chef Eelke Plasmeijer met Joris Bijdendijk van 23 t/m 26 mei van continent, restaurant en leven. 

Tijdens deze uitwisseling verhuizen de chefs tegelijkertijd hun volledige restaurant naar de andere kant van de wereld. Amsterdamse gasten wanen zich in Locavore, het beste restaurant van Indonesië en op Bali heeft men het gevoel het Amsterdamse RIJKS binnen te stappen. Met een klein team bouwen ze binnen een paar dagen hun nieuwe tijdelijke restaurant om tot hun vertrouwde habitat. Beide teams worden creatief uitgedaagd. Ze laten zich inspireren op de lokale markten, waar ze de ingrediënten halen voor hun menu.

Go local or go home

Chefkoks Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah geven het podium aan de boeren, vissers en food-ambachtslieden van Indonesië. Zoals de naam al doet vermoeden, draait Locavore om lokale producten; ze foerageren, cultiveren, ontdekken en experimenteren met ingrediënten sinds 2013. Misschien is de enige import bij Locavore Eelke Plasmeijer, een in Nederland geboren chef die in 2008 naar Jakarta verhuisde. Daar ontmoette hij Ray Adriansyah, geboren in Jakarta uit Sumatraanse ouders. Ze reisden naar naar Bali waar ze uiteindelijk een restaurant openden. Locavore werd onlangs opnieuw bekroond als Beste Restaurant van Indonesië en Most Sustainable Restaurant in de Asia’s 50 Best Restaurants lijst van 2019.

Low Food

RIJKS opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en trok Joris Bijdendijk als executive chef aan. Bijdendijk introduceert zijn ‘keuken van de Lage Landen’, die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in al zijn eenvoud. Ook wel ‘Low Food’ genoemd. Met zijn jonge team laat hij zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Vaak maakt hij gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. RIJKS ontving in 2016 een Michelinster en wordt al enige jaren op rij gewaardeerd met 16,5 punten door Gault & Millau.

Wat gebeurt er als chefs, gericht op de lokale producten van hun eigen land, de oceaan over reizen om elkaars restaurants over te nemen?

“Gastchef-evenementen hebben ons mooie herinneringen en kennis gebracht. Na 4 jaar ervaring zijn we klaar voor om onze grenzen te verleggen, onze creativiteit te stimuleren en de RIJKS gasten een uniekere ervaring te bieden met Trading Spaces" – Joris Bijdendijk

“We kijken ernaar uit om Locavore naar Amsterdam te brengen. In 2017 waren wij al gastchef bij RIJKS en creëerden we samen een menu. Na Joris zijn bezoek aan Bali in 2018 besloten we om het gastchef concept te laten evalueren. Ik ben erg enthousiast over Trading Spaces omdat het een nieuw, groot en uitdagend idee is. De perfecte formule voor een rock n roll-stijl evenement!”- Eelke Plasmeijer

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Personalia
Joey de Kruijf geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op woensdag 17 april jongstleden is Joey de Kruijf, General Manager en Maître bij Central Park in Voorburg, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Binnenkort wordt Joey als 44ste SVH Meestergastheer geïnaugureerd en treedt hij officieel toe tot de SVH Meesterfamilie. SV...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Opening
Nieuwste Amsterdamse foodhal opent deuren in Magna Plaza

Vanaf vandaag blaast The Food Department officieel nieuw - culinair - leven in het iconische Magna Plaza. Amsterdams nieuwste foodhal in het centrum van de hoofdstad brengt 14 foodstands en 3 bars naar de tweede verdieping van het historische pand. Het menu: een mix van gerenommeerde namen, Amsterda...

Awards Chefs
Deze drie chefs dragen titel 'New Chef on the Block'

Vandaag kennen Gault&Millau en Food Reporter de titel New Chef on the Block toe aan drie jonge, getalenteerde chefs. Alice Colombari van Restaurant Alice, Alex Haupt van 101 Gowrie en Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy zijn de eerste drie chefs die de titel mogen dragen. De bekendmaking von...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: