Restaurant RIJKS verhuist naar een ander continent

10 april 2019 | Yonne van Geene

Restaurants Locavore (Ubud, Bali) en RIJKS (Amsterdam, Nederland) dagen zichzelf uit met het grootste grensoverschrijdende chefsevenement tot nu toe. Onder de noemer Trading Spaces ruilt chef Eelke Plasmeijer met Joris Bijdendijk van 23 t/m 26 mei van continent, restaurant en leven. 

Tijdens deze uitwisseling verhuizen de chefs tegelijkertijd hun volledige restaurant naar de andere kant van de wereld. Amsterdamse gasten wanen zich in Locavore, het beste restaurant van Indonesië en op Bali heeft men het gevoel het Amsterdamse RIJKS binnen te stappen. Met een klein team bouwen ze binnen een paar dagen hun nieuwe tijdelijke restaurant om tot hun vertrouwde habitat. Beide teams worden creatief uitgedaagd. Ze laten zich inspireren op de lokale markten, waar ze de ingrediënten halen voor hun menu.

Go local or go home

Chefkoks Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah geven het podium aan de boeren, vissers en food-ambachtslieden van Indonesië. Zoals de naam al doet vermoeden, draait Locavore om lokale producten; ze foerageren, cultiveren, ontdekken en experimenteren met ingrediënten sinds 2013. Misschien is de enige import bij Locavore Eelke Plasmeijer, een in Nederland geboren chef die in 2008 naar Jakarta verhuisde. Daar ontmoette hij Ray Adriansyah, geboren in Jakarta uit Sumatraanse ouders. Ze reisden naar naar Bali waar ze uiteindelijk een restaurant openden. Locavore werd onlangs opnieuw bekroond als Beste Restaurant van Indonesië en Most Sustainable Restaurant in de Asia’s 50 Best Restaurants lijst van 2019.

Low Food

RIJKS opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en trok Joris Bijdendijk als executive chef aan. Bijdendijk introduceert zijn ‘keuken van de Lage Landen’, die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in al zijn eenvoud. Ook wel ‘Low Food’ genoemd. Met zijn jonge team laat hij zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Vaak maakt hij gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. RIJKS ontving in 2016 een Michelinster en wordt al enige jaren op rij gewaardeerd met 16,5 punten door Gault & Millau.

Wat gebeurt er als chefs, gericht op de lokale producten van hun eigen land, de oceaan over reizen om elkaars restaurants over te nemen?

“Gastchef-evenementen hebben ons mooie herinneringen en kennis gebracht. Na 4 jaar ervaring zijn we klaar voor om onze grenzen te verleggen, onze creativiteit te stimuleren en de RIJKS gasten een uniekere ervaring te bieden met Trading Spaces" – Joris Bijdendijk

“We kijken ernaar uit om Locavore naar Amsterdam te brengen. In 2017 waren wij al gastchef bij RIJKS en creëerden we samen een menu. Na Joris zijn bezoek aan Bali in 2018 besloten we om het gastchef concept te laten evalueren. Ik ben erg enthousiast over Trading Spaces omdat het een nieuw, groot en uitdagend idee is. De perfecte formule voor een rock n roll-stijl evenement!”- Eelke Plasmeijer

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Hotel Opening
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft een vernieuwd restaurant

Het is de natuur van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum om verrassend en uniek te zijn voor al haar gasten. Deze keer was het tijd om het ontbijt- & lunchrestaurant van Woudschoten aan te pakken. Het restaurant heeft een eerlijk & puur restaurantconcept gekregen. Er is gebruik gemaak...

Awards Culinair
Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken

Afgelopen maandag heeft in Brasserie 'De Vluchthaven' te Bruinisse voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de twaalf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes wederom Joost Deurloo voor de derde keer op een rij en vier...

''Met het complete Horeko systeem kunnen we sturen op onze twee grootste kostenposten''

Villa Ruimzicht – een elegant en modern hotel met een restaurant en bar waar iedereen zich thuisvoelt, of je nu in driedelig pak of in je korte broek binnen komt lopen. In de tuin van de villa vertelt chef Bjorn Massop over zijn passie voor lokale producten, zijn drang naar een goed georganise...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: