Restaurant RIJKS verhuist naar een ander continent

10 april 2019 | Yonne van Geene

Restaurants Locavore (Ubud, Bali) en RIJKS (Amsterdam, Nederland) dagen zichzelf uit met het grootste grensoverschrijdende chefsevenement tot nu toe. Onder de noemer Trading Spaces ruilt chef Eelke Plasmeijer met Joris Bijdendijk van 23 t/m 26 mei van continent, restaurant en leven. 

Tijdens deze uitwisseling verhuizen de chefs tegelijkertijd hun volledige restaurant naar de andere kant van de wereld. Amsterdamse gasten wanen zich in Locavore, het beste restaurant van Indonesië en op Bali heeft men het gevoel het Amsterdamse RIJKS binnen te stappen. Met een klein team bouwen ze binnen een paar dagen hun nieuwe tijdelijke restaurant om tot hun vertrouwde habitat. Beide teams worden creatief uitgedaagd. Ze laten zich inspireren op de lokale markten, waar ze de ingrediënten halen voor hun menu.

Go local or go home

Chefkoks Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah geven het podium aan de boeren, vissers en food-ambachtslieden van Indonesië. Zoals de naam al doet vermoeden, draait Locavore om lokale producten; ze foerageren, cultiveren, ontdekken en experimenteren met ingrediënten sinds 2013. Misschien is de enige import bij Locavore Eelke Plasmeijer, een in Nederland geboren chef die in 2008 naar Jakarta verhuisde. Daar ontmoette hij Ray Adriansyah, geboren in Jakarta uit Sumatraanse ouders. Ze reisden naar naar Bali waar ze uiteindelijk een restaurant openden. Locavore werd onlangs opnieuw bekroond als Beste Restaurant van Indonesië en Most Sustainable Restaurant in de Asia’s 50 Best Restaurants lijst van 2019.

Low Food

RIJKS opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en trok Joris Bijdendijk als executive chef aan. Bijdendijk introduceert zijn ‘keuken van de Lage Landen’, die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in al zijn eenvoud. Ook wel ‘Low Food’ genoemd. Met zijn jonge team laat hij zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Vaak maakt hij gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. RIJKS ontving in 2016 een Michelinster en wordt al enige jaren op rij gewaardeerd met 16,5 punten door Gault & Millau.

Wat gebeurt er als chefs, gericht op de lokale producten van hun eigen land, de oceaan over reizen om elkaars restaurants over te nemen?

“Gastchef-evenementen hebben ons mooie herinneringen en kennis gebracht. Na 4 jaar ervaring zijn we klaar voor om onze grenzen te verleggen, onze creativiteit te stimuleren en de RIJKS gasten een uniekere ervaring te bieden met Trading Spaces" – Joris Bijdendijk

“We kijken ernaar uit om Locavore naar Amsterdam te brengen. In 2017 waren wij al gastchef bij RIJKS en creëerden we samen een menu. Na Joris zijn bezoek aan Bali in 2018 besloten we om het gastchef concept te laten evalueren. Ik ben erg enthousiast over Trading Spaces omdat het een nieuw, groot en uitdagend idee is. De perfecte formule voor een rock n roll-stijl evenement!”- Eelke Plasmeijer

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: