Restaurant De Nieuwe Winkel van Chef Emile van der Staak is tweede beste groenterestaurant ter wereld

Auteur: Redactie
Gastronomie 20 september 2021
Restaurant De Nieuwe Winkel van Chef Emile van der Staak is tweede beste groenterestaurant ter wereld

We’re Smart® World onthult op 20 september de beste groenterestaurants ter wereld. La Distillerie uit Luxemburg van Chef René Mathieu wint voor de tweede keer op rij de We’re Smart Award ‘Best Vegetables Restaurant of the World’. De Nederlandse ontdekking van het jaar is Triptyque in Wateringen. Ook de nieuwste editie van de We’re Smart Green Guide, de gids met de beste groenterestaurants in heel de wereld, wordt vandaag gelanceerd.

Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar een bezoek van We’re Smart World. Het team beoordeelt de restaurants op het gebruik van minstens 2/3e groenten en fruit in hun menu’s, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en aan de hand van sociale criteria. De beste groenterestaurants worden beloond met 1 tot 5 radijzen in de We’re Smart Green Guide. De We’re Smart Awards zijn de kers op de taart en belonen elk jaar een aantal toprestaurants voor hun uitmuntendheid.

Emile van der Staak grote winnaar

Grote winnaar van de We’re Smart Awards in Nederland is restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen) van Chef Emile van der Staak. Hij krijgt een tweede plaats in de Top 100 van beste groenterestaurants ter wereld. Hij voert meteen ook de Top 10 aan van beste Nederlandse groenterestaurants.

Chef Emile van der Staak: “De We’re Smart Award is een erkenning voor ons harde werk en onze vastberadenheid, en betekent een boost voor het hele team. Het is ook een eer om deel uit te maken van de 5-radijsrestaurants wereldwijd. De natuur biedt talloze mogelijkheden tot ontdekking en creativiteit. Ze leert me ook dat sommige dingen tijd kosten. Er is een nieuwe standaard nodig met betrekking tot onze menukaart: minder dieren en meer planten. En we hebben meer klimaatrobuuste landbouw nodig. In samenwerking met Wouter van Eck, verantwoordelijk voor het oudste voedselbos op het vasteland van Europa, zoeken we naar toepassingen voor de meer dan 400 meerjarige soorten die daar worden aangeplant. ‘Botanische gastronomie’, noemen we onze samenwerking.”

Restaurant Triptyque van Chef Niven Kunz in Wateringen kaapt de We’re Smart Discovery Award weg, vóór Choux (Amsterdam) en Ron Gastrobar (Amsterdam). Deze award beloont de recentste innovaties op het vlak van groenten en fruit van een aantal toprestaurants.

Chef Niven Kunz: “We zijn zo enorm trots om deze speciale We’re Smart Discovery Awards te ontvangen, als blijk van waardering voor het werk dat we doen. De omgeving van ons restaurant inspireert mij als chef. Er zijn zoveel lokale en bijzondere groenten verkrijgbaar in het Westland. Elke week doe ik mijn rondje groente inkopen bij de kassen. Het is zo mooi om alle producten te zien en de telers te ontmoeten. Hun producten, soms speciaal voor ons geteeld, inspireren mij enorm. Het is ook prachtig om te zien wat collega's wereldwijd doen en hoe ze hun producten bereiden.”

La Distillerie uit Luxemburg is het Beste Groenterestaurant ter wereld

La Distillerie (Luxemburg) van chef René Mathieu wordt uitgeroepen tot Best Vegetables Restaurant in the World. Het is al het tweede jaar op rij dat hem die eer toekomt. Chef Xavier Pellicer (Barcelona) van het gelijknamige restaurant deed het hem al voor in 2018 en 2019 en is daarmee de eerste We’re Smart Plant-based Untouchable.

Chef René Mathieu: “De erkenning door We’re Smart World raakt me enorm. Meer dan tien jaar geleden ben ik begonnen met 100% plantaardige culinaire creaties, een hele uitdaging! Deze award motiveert me om nog verder te gaan. Ik wil ook mijn team bedanken, want zonder hen had ik dit resultaat nooit bereikt.”

"Mijn eerste inspiratiebron is de natuur. Die brengt rust en scherpt al mijn zintuigen aan. En net als mijn keuken is ze altijd in beweging. De rijkdom van planten is ongelooflijk: we ontdekken nog elke dag nieuwe toepassingen, en zullen ons ​​hele leven blijven leren. Ook mijn leveranciers inspireren mij met hun mooie producten.”

“De plantaardige keuken is geen vervangende keuken, maar een keuken op zich. Ze is lekker, kleurrijk, troostend, licht, extra gourmet, oppeppend, fijn, rustiek,... Ze is wat je wilt dat ze is.  De komende jaren willen we onze klanten blijven verrassen, en de voordelen van de  fascinerende wereld van de plantaardige, gezonde en duurzame keuken doorgeven aan toekomstige generaties."

Dit is de We’re Smart Top tien van beste groenterestaurants in Nederland:

De Nieuwe Winkel, Nijmegen, Chef Emile van der Staak
Bord’Eau, Amsterdam, Chef Bas van Kranen
De Librije, Zwolle, Chef Jonnie Boer
Bolenius, Amsterdam, Chef Luc Kusters
Spectrum, Amsterdam, Chef Sidney Schutte
Triptyque, Wateringen, Chef Niven Kunz
Merlet, Schoorl, Chef Jonathan Zandberger
Pollevie, s'Hertogenbosch, Chef Martin Berkelmans
Boompjes, Overloon, Chef Jaap Volman
Treeswijkhoeve, Waalre, Chef Dick Middelweerd

Overig nieuws