Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

24 februari 2020 | Thijs Jacobs
Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse bodem.

Het mooiste van het seizoen

Brooks ligt in de reuring van de Amsterdamse Beethovenstraat waar young professionals, toeristen en expats naast elkaar wonen, leven en werken. Chef Ruud Wirken - die eerder kookte bij onder andere Guts, Envy en Baut - speelt graag in op deze mix van (inter)nationale gasten door wereldse gerechten te combineren met Nederlandse producten.

Speciaal voor restaurant Brooks stelde hij samen met Garo Andonian (Café Americain) een nieuwe kaart samen, met speciale aandacht voor het seizoen. “Omdat de kaart van Brooks vier keer per jaar zal veranderen, gaan we telkens op zoek naar creatieve manieren om te koken met wat het seizoen te bieden heeft,” legt Wirken uit. “Een spannende, en vooral creatieve uitdaging met een hoofdrol voor groenten, zo veel mogelijk van eigen bodem.”

Social dining

De gerechten op het nieuwe menu zijn bedoeld om met elkaar te delen. Social dining noemen ze dat bij Brooks, waarbij iedereen aan tafel meerdere gerechten van de kaart samen kan proeven. Vanaf maart zet Ruud Wirken mooie lenteproducten op de kaart. Zoals gebrande prei met oesterblad, gebarbecuede tuinbonen, gerookte aardappelcrème en broodkruim. Of een mooie lams rump met raapstelen, doperwten, zwarte linzen en garam masala jus. Ook staan schelpen als kokkels uit de Waddenzee met linguini, en oesters (Zeeuwse creuse) met jenever limoen granite op het menu. Heerlijke visgerechten zijn de Nederlandse hamachi tartare met appel, koolrabi, radijs en komkommer, en een escabeche van makreel met crème van gepofte paprika en daslook.

Bewust koken

Ruud en Garo hebben bij het samenstellen van het menu goed nagedacht over het gebruik van verantwoorde producten en tegengaan van verspilling. Zo bestaat het overgrote deel van de gerechten uit losse (en vergeten) groenten van het seizoen, en zo’n twintig procent uit vlees of vis. Ruud: “De producten waar we mee werken zijn zoveel mogelijk biologisch en worden in z’n geheel verwerkt. Om zo min mogelijk te verspillen zullen we ze ook inmaken, pekelen en fermenteren. We gaan werken met een wildplukker met producten die uitsluitend in natuurlijke omstandigheden zijn gegroeid. Zo belasten we de aarde minimaal.” Ook voor alle dierlijke producten kiezen de chefs bewust. Het vlees is bijvoorbeeld afkomstig van de Hollandse dubbeldoelkoe, die zowel voor de productie van melk als voor vlees is gebruikt. “Als je verder denkt, zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Over restaurant Brooks

Brooks vind je in hartje Amsterdam Oud-Zuid: een buurt met een rijke geschiedenis aan kunst, muziek, design en architectuur. De buurt verandert in rap tempo van traditioneel en een tikje gereserveerd naar jong, energiek, internationaal en werelds. Brooks omarmt deze positieve flow en sluit aan op de verwachtingen van de hedendaagse gast. Met een open karakter, een sfeervolle en warme inrichting en een internationale kaart is het restaurant een afspiegeling van wat de Amsterdamse wijk te bieden heeft.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: