Prestigieuze Glazen Kalf prooi voor Yannicy Seuren

26 september 2019 | David Bakker

Yannicy Seuren heeft op dinsdag 24 september tijdens Gastvrij Rotterdam de wedstrijd Het Glazen Kalf 2019 gewonnen. Samen met drie andere koks streedt Seuren om deze prestigieuze prijs. De sous-chef van Chez l’Hêtre uit Venlo mocht na drie uur koken Het Glazen Kalf de lucht in houden. Juryvoorzitter Huub Oudshoorn roemde de jongeling om zijn compositie, smaak en cuisson.

“Ontzettend blij en trots om deze prijs in ontvangst te mogen nemen”, waren de eerste woorden van de winnaar. Naast de eeuwige roem en het prachtige glazen kalf, ontving Seuren een cheque van 750 euro, te besteden bij Van Drie Group.

Om 10 uur startte de wedstrijd. Een black-box met daarin hartzewezerik, staartstuk, kalfsniertjes en lever gaven de deelnemers stof tot nadenken. Minstens drie van de vier stukken kalfsvlees moesten terugkomen in het gerecht. De kandidaten hadden de mogelijkheid om hun eigen garnituur mee te nemen en bereidden hun creaties met liefde en passie.

Robert van de Kolk (Foodtastic), Jos van der Noll (Tante Koosje*), Yannicy Seuren (Chez l’Hêtre) en Siham Forkhani (Cateringservice Siham) maakten van hun eigen kookeiland hun kookarena. De jury, bestaande uit Huub Oudshoorn (ambassadeur Euro-Toques), Yuri Verbeek (De Kokkerie), Edgar Buhrs (Edgar Buhrs Culinair en demonstratiekok Van Drie Group), David Bakker (De RestaurantKrant) en Patricia van Krieken (Van Drie Group), keken aandachtig naar de kandidaten. Kooktechnieken, snijtechnieken, compositie, presentatie en hygiëne waren pijlers waar de jury extra aandacht aan besteedde.

Eén voor één werden de gerechten geproefd, gewogen en beoordeeld. Geen makkelijke taak voor de jury. Unaniem was het oordeel wel, om Yannicy Seuren uit te roepen tot winnaar. Zijn trio van kalf (krokant gebakken zwezerik, gebakken lever en gebakken staartstuk) maakte de meeste indruk. Voornamelijk het garnituurtje bestaande uit een mousseline van witte chocolade en knolselderij bekoorde de jury. De Limburger treedt met het winnen van de prijs in de voetsporen van jurylid Yuri Verbeek, Sebastiaan Veenhuizen en zijn eigen chef Nicky van den Beuken. 

“De prijs heeft een boost aan mijn carrière gegeven”, verklaarde Verbeek na afloop van de wedstrijd. Hij won de prijs in 2002. “Het zorgt voor media-aandacht en een naam binnen de gastronomie. Het doet wat met je.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: