Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

3 juli 2020 | Thijs Jacobs

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers.

Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan minimaal 16 jaar moeten zijn. Echter: op 1 juli, twee dagen na het besluit, werd deze maatregel reeds van kracht. Dit betekent dat frituurspeciaalzaken duizenden maaltijdbezorgers van 15 jaar op straat moeten zetten.

Het was bekend dat staatssecretaris Van Ark 16 jaar als minimumleeftijd zou invoeren voor maaltijdbezorging. De Tweede Kamer had hierom eerder dit jaar via een motie gevraagd. Echter: in politieke kringen heette het dat de staatssecretaris beleid zou voorbereiden.

Onbehoorlijk bestuur

Directeur Frans van Rooij van vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) oordeelt dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. "Verstopt in een beleidsbrief staat wel de streefdatum 1 juli genoemd. Maar je kunt van ondernemers met de beste wil van de wereld niet verwachten dat die zulke stukken kennen. Het minste wat je als overheid kunt doen, is branches die het betreft tijdig informeren. Geen ondernemer kan zich op deze manier op nieuwe regels voorbereiden. Veel frituurondernemers hebben al maanden geleden met jongeren afspraken gemaakt over vakantiebaantjes; toen was nog allerminst duidelijk hoe en wanneer het verbod voor 15-jarigen er precies zou komen."

Pijnlijk

ProFri heeft deze week vergeefs bij de staatssecretaris aangedrongen op een overgangstermijn van tenminste drie maanden, tot 1 oktober aanstaande, maar dit voorstel is van de hand gewezen. ‘Pijnlijk, zeker voor een branche die het door de coronacrisis toch al zo moeilijk heeft,’ aldus Van Rooij. "An sich begrijpen wij volledig dat 16 jaar de minimum leeftijd wordt voor maaltijdbezorging omwille van de veiligheid in het verkeer. Maar dit is toch wel erg kort door de bocht."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: