P&F: Inlenersaansprakelijkheid (1/6)

14 januari 2013 |
P&F: Inlenersaansprakelijkheid (1/6)

In zes artikelen behandelen Robert van de Rest en Roland van Gessel van Mazars Accountants en Belastingadviseurs actuele onderwerpen op het gebied van personeel en financiën.
Het eerste artikel gaat over inlenersaansprakelijkheid.

Inlenersaansprakelijkheid alleen in de bouw... Toch niet in de horeca?
Alweer zo’n moeilijk onderwerp wat ver van het bed van meeste horecaondernemers staat. Of toch niet?
Inlenersaansprakelijkheid kan ook wel bestempeld worden als een nagerecht van de overheid waar u als horecaondernemer niet op zit te wachten.

Nulmeting
Drie weken geleden was ik samen met een loonbelastingspecialist bij een nieuwe klant van ons kantoor op bezoek om een kosteloze loonbelastingscan uit te voeren. Op het moment dat wij een nieuwe horecaonderneming als klant mogen begroeten voeren wij altijd een loonbelastingscan uit om een zogenaamde nulmeting te doen.

Strakke zaak?
Tijdens dit gesprek werd in de eerste plaats gesproken over diverse zaken rondom het vaste personeel. De ondernemer vertelde enthousiast over zijn team, hoe hard ze werkten en hoe strak de zaak erbij stond. So far so good! Hierna vertelde hij dat hij ook nog een grote groep ambulante werknemers had welke hij inhuurde via een uitzendbureau.

Wij stelden de ondernemer vervolgens de volgende vragen:
• Is het uitzendbureau waarbij je deze ambulante werknemers inhuurt aangesloten bij de ABU of de NBBU?
• Is het uitzendbureau NEN gecertificeerd?
• Stort je een deel van de facturen op de G-rekening van het uitzendbureau?
• Heb je een kopie van het paspoort van alle uitzendkrachten?

Geen antwoord
Na deze vragen was de horecaondernemer plotseling wat minder enthousiast geworden. Wat bleek, op de eerste twee vragen had de ondernemer geen antwoord en hij gaf aan dat hij ook niet begreep waarom wij deze vragen stelden. Op de laatste twee vragen was het antwoord nee.

Spoedcursus
Het was tijd voor een stoomcursus inlenersaansprakelijkheid.
Ondernemers die personeel inlenen kunnen door de belastingdienst aansprakelijk worden gesteld voor de door de uitlener niet afgedragen omzet- en loonbelasting (+ premies). In dit voorbeeld kon de horecaondernemer dus aansprakelijk gesteld worden wanneer het uitzendbureau haar omzet- en loonbelasting niet zou afdragen.
Tegen de tijd dat u daar als ondernemer achterkomt is de eigenaar van het uitzendbureau al vaak met de noorderzon vertrokken. De belastingdienst heeft hier geen boodschap aan en komt alsnog de niet afgedragen omzet- en loonbelasting bij u halen.

Voorkom aansprakelijkheid
Hoe kunt u deze aansprakelijkheden nu voorkomen? U kunt bijvoorbeeld een deel van de facturen betalen op de G-rekening van het uitzendbureau dan wel kunt u een deel van de facturen rechtstreeks betalen aan de belastingdienst. Het uitzendbureau kan haar G-rekening enkel gebruiken om omzet- en loonbelasting betalingen te doen aan de belastingdienst. Tot 1 juli 2012 was het altijd lastig te bepalen welk deel van de factuur nu op deze G-rekening gestort moest worden. 30%,40% of zelfs wel 50%. Want u bent slechts gevrijwaard voor het bedrag dat u stort: als u te weinig stort, blijft een aansprakelijkstelling mogelijk (bijvoorbeeld als het anoniementarief van toepassing is).

Aanscherping regels
Om het kaf van het koren te scheiden en de malafide uitzendbureaus uit te roken heeft voormalig Minister Kamp met ingang van 1 juli 2012 de regels omtrent inlenersaansprakelijkheid en registratie van uitzendbureaus aangepast. Vanaf 1 juli 2012 dienen uitzendbureaus een van de volgende SBI-codes bij de Kamer van Koophandel te hebben:
• 78201 Uitzendbureaus
• 78202 Uitzendbureaus
• 78203 Banenpools
• 7830 Payrolling
• 0161 Dienstverlening voor de akker- en/of tuinbouw

Boete
Wanneer u als horecaondernemer werknemers inhuurt bij een niet juist geregistreerd uitzendbureau, wordt u met ingang van deze datum 'beloond' met een boete van 12.000 euro per werknemer.

NEN (4400) uitzendbureaus
Maar er is ook goed nieuws. Wanneer u vanaf 1 juli 2012 werknemers inhuurt van een uitzendbureau dat NEN (4400) geregistreerd is dan hoeft u, tenzij u aan een aantal voorwaarden voldoet, nog slechts 25 procent van het factuurbedrag op de G-rekening van het uitzendbureau te storen en u bent vervolgens gevrijwaard van alles.

Om u zelf te vrijwaren dient u te voldoen aan de normale regels die gelden bij een storting op de G-rekening en moet u de volgende zaken van de uitzendkrachten in uw eigen loonadministratie hebben:
• Kopie paspoort (plus eventuele benodigde werkvergunning)
• Sofinummer
• NAW gegevens
• Lijst met gewerkte uren
• Ook moet de factuur van het uitzendbureau voldoen aan de eisen van de omzetbelasting.

Wees voorbereid
Terug naar onze nieuwe horecaklant. Uiteindelijk bleek het uitzendbureau waar hij zijn ambulante werknemers inhuurde een prima uitzendbureau te zijn die ook aan alle nieuwe regels voldeed. Onze nieuwe klant kon ook na wat achterstallig onderhoud in het vervolg 25% van het factuurbedrag over maken op de G-rekening van het uitzendbureau.
De moraal van het verhaal: Bezint, eer gij aan uitzendovereenkomsten of aan payrolling begint. Een goede voorbereiding is in dit verband, net als in uw onderneming, van cruciaal belang.

"Robert van de Rest" (088) 277 21 00
06-15 11 60 39

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: