Overtredingen Amsterdamse horecazaken

26 november 2010 |
Overtredingen Amsterdamse horecazaken<

Stadsdeel Centrum heeft sinds 2007 bij zestig procent van de horecazaken in het centrum overtredingen geconstateerd. Vooral de brandveiligheid was bij veel zaken niet in orde, maar ook de milieuwetten en de reclame voorschriften werden vaak overtreden.

Dwangsom na hercontroleren
Volgens het stadsdeel was 83 procent van de problemen na hercontrole opgelost. Bij 45 zaken werd een dwangsom opgelegd om ondernemers te dwingen zich aan de regels te houden. 'Toezicht op de horeca blijkt dus wel degelijk nodig te zijn,' schrijft het stadsdeel in een deze week verschenen rapport.

Horecawet
Tussen 2007 en 2010 controleerde het stadsdeel 1806 restaurants, discotheken en cafés. Ze werden beoordeeld op brandveiligheid en bouwkundige staat, maar ook werd gekeken of ondernemers zich aan het bestemmingsplan, de exploitatievergunning, de Drank- en Horecawet, milieuwetten en de regels voor gokautomaten en terrassen hielden.

Controles
De controles werden vooraf aangekondigd en steeds uitgevoerd door één inspecteur, die de zaak op alle punten doorlichtte. Volgens het stadsdeel heeft dat veel voordelen voor ondernemers. ''Ze krijgen niet elke maand een andere inspecteur over de vloer, maar worden eens in de drie jaar op alles gecontroleerd,'' zegt een woordvoerder.

Brandveiligheid punt van zorg
Vooral brandveiligheid is een punt van zorg: van de 1469 zaken die de inspecteurs overdag bezochten, had de helft de boel niet helemaal op orde. Bij 1,4 procent vonden ze ernstige gebreken. Vaak ging het om versperde vluchtwegen en ondeugdelijke blusapparaten. Vaak kon dat ter plekke worden opgelost. Bij 's avonds bezochte zaken was een kwart in overtreding. Bij tien procent van de fastfoodzaken werd bovendien illegaal alcohol verkocht. Het stadsdeel is tevreden over de resultaten, het verloop van de controles en de reacties van ondernemers en gaat door met de driejaarlijkse controle van alle zaken in het stadsdeel. Ook de politie en de Voedsel- en Waren Autoriteit zullen daaraan meedoen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Hilton Culinair
Napolitaanse pizza verovert (Hilton) Amsterdam

Hilton Amsterdam introduceert exclusieve Napolitaanse pizza, in combinatie met champagne. In de Half Moon Lounge wordt de klassieker onder de pizza’s op de kaart gezet. De eigentijdse combinatie met bubbels verleent het oorspronkelijke simpele streetfood uit Napels een gastronomisch tintje. Sp...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Bocuse d'Or
Data Europese finale Bocuse d’Or 2020 bekend

De internationale organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese finale wordt gehouden op donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2020 in Tallinn, Estland tijdens de Profexpo Food Village exhibition in de Saku Arena. Gedurende 2 dagen ontmoeten ...

Events
Jubileumeditie BBB Maastricht groot succes

De 65e editie van BBB Maastricht was een groot succes en laat consistentie in groei zien. Meer dan 400 exposanten zorgden voor een beursvloer bomvol inspiratie op het gebied van (non)food, drinks en gastronomie. Maar er was vooral aandacht voor innovatie en culinair talent. De toon is gezet voor de ...

Wijn
Speciale wijnactie voor onze lezers!

Vinites biedt onze lezers samen met Francis Ford Coppola Winery een speciale aanbieding aan. Via de webshop kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke korting, waarbij je niet 342 euro, maar 300 euro betaalt voor 36 flessen (3 dozen) met twee wijnen: Chardonnay 'Rosso and Bianco' 2017 en Cab...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: