Overtredingen Amsterdamse horecazaken

26 november 2010 |
Overtredingen Amsterdamse horecazaken<

Stadsdeel Centrum heeft sinds 2007 bij zestig procent van de horecazaken in het centrum overtredingen geconstateerd. Vooral de brandveiligheid was bij veel zaken niet in orde, maar ook de milieuwetten en de reclame voorschriften werden vaak overtreden.

Dwangsom na hercontroleren
Volgens het stadsdeel was 83 procent van de problemen na hercontrole opgelost. Bij 45 zaken werd een dwangsom opgelegd om ondernemers te dwingen zich aan de regels te houden. 'Toezicht op de horeca blijkt dus wel degelijk nodig te zijn,' schrijft het stadsdeel in een deze week verschenen rapport.

Horecawet
Tussen 2007 en 2010 controleerde het stadsdeel 1806 restaurants, discotheken en cafés. Ze werden beoordeeld op brandveiligheid en bouwkundige staat, maar ook werd gekeken of ondernemers zich aan het bestemmingsplan, de exploitatievergunning, de Drank- en Horecawet, milieuwetten en de regels voor gokautomaten en terrassen hielden.

Controles
De controles werden vooraf aangekondigd en steeds uitgevoerd door één inspecteur, die de zaak op alle punten doorlichtte. Volgens het stadsdeel heeft dat veel voordelen voor ondernemers. ''Ze krijgen niet elke maand een andere inspecteur over de vloer, maar worden eens in de drie jaar op alles gecontroleerd,'' zegt een woordvoerder.

Brandveiligheid punt van zorg
Vooral brandveiligheid is een punt van zorg: van de 1469 zaken die de inspecteurs overdag bezochten, had de helft de boel niet helemaal op orde. Bij 1,4 procent vonden ze ernstige gebreken. Vaak ging het om versperde vluchtwegen en ondeugdelijke blusapparaten. Vaak kon dat ter plekke worden opgelost. Bij 's avonds bezochte zaken was een kwart in overtreding. Bij tien procent van de fastfoodzaken werd bovendien illegaal alcohol verkocht. Het stadsdeel is tevreden over de resultaten, het verloop van de controles en de reacties van ondernemers en gaat door met de driejaarlijkse controle van alle zaken in het stadsdeel. Ook de politie en de Voedsel- en Waren Autoriteit zullen daaraan meedoen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Amsterdam
PRESSROOM Amsterdam wint drie World Luxury Restaurant Awards

PRESSROOM Amsterdam, het restaurant van INK Hotel Amsterdam - MGallery, valt in de prijzen en wint maar liefst drie World Luxury Restaurant Awards. Het restaurant staat onder leiding van F&B Manager Ruth Engels-Siegers, vorig jaar door de vakjury van AF&BM benoemd tot 'F&B profession...

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Nationaal bieronderzoek: foodpairing steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Ook foodpa...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Internationaal Michelin
Le Jules Verne toegetreden tot Relais & Châteaux

Het wereldberoemde restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren ‘Le Jules Verne’ is per 1 juli toegetreden tot Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging van exclusieve hotels en restaurants. Het restaurant wordt geleid door de Franse topchef Fre?de?ric Anton, die ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: