Onderzoek: wat kost een drankje in een strandpaviljoen?

26 juni 2018 | Thijs Jacobs

Met de zomer voor de deur deed besparingsplatform Actiecode.nl een onderzoek naar de strandtenten (strandpaviljoens) in Nederland. Prijzen voor onder meer bier, wijn, fris en tosti’s werden in kaart gebracht voor een beter inzicht.

Naast de reguliere strandpaviljoens is er tevens gekeken naar zoetwater strandpaviljoens of stadsstranden. In het onderzoek werden 352 paviljoens meegenomen. Daarvan zijn er 63 stads/zoetwater-paviljoens.

Waar liggen de meeste strandtenten?

De meeste paviljoens uit het onderzoek zijn te vinden in Zuid Holland (133), daarna volgt Noord Holland (106) en op gepaste afstand komt Zeeland met 57 paviljoens. Friesland telt er 16, waarvan de meeste zijn  gevestigd op de Waddeneilanden.
Flevoland telt 11 paviljoens, Gelderland 8 en Utrecht 7. Bij al deze paviljoens gaat het om zoetwater paviljoens.

Conclusies:

Uit het onderzoek werd onder meer duidelijk dat je bij een strandpaviljoen aan zee gemiddeld €17,97 voor een rondje (een rondje bestaat in dit geval uit een vaasje, een witte wijn, een cola, frites en een tosti) kwijt bent. Bij de stads/zoetwaterstranden betaal je bijna een euro minder: €17,04.

Verder wordt duidelijk dat:

De gemiddelde prijs voor een vaasje (bier) is €2,83. Voor een glas witte wijn betaal je gemiddeld €3,94.

Zuid-Holland is gemiddeld de duurste provincie met gemiddeld €18,50 voor een rondje. Op Scheveningen strand betaal je gemiddeld €3,28 voor een vaasje en Bloemendaal zelfs €3,53.

Gemiddeld betaal je in Zuid Holland voor een vaasje €3,- daarmee is het de duurste provincie, in Zeeland betaal je €2,65.

Bloemendaal is gemiddeld het duurste strand wat betreft prijzen, daar is een rondje gemiddeld €21,55

Het duurste rondje is €22,80 en te vinden in Scheveningen, het goedkoopste rondje krijg je in Callantsoog waar je €11,50 voor het zelfde recept kwijt bent.

Van de 4 provincies met 15 of meer strandpaviljoens is Zuid-Holland gemiddeld het duurst (€18,50) daarna volgt Noord-Holland (€17,57), dan Zeeland €17,55. Friesland komt met €16,95 als goedkoopste uit de test.

Bronnen:
De strandtenten zijn in kaart gebracht aan de hand van deze lijst https://www.strandnederland.nl/strandpaviljoens/ en enkele handmatige toevoegingen.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: