Onderzoek: wat kost een drankje in een strandpaviljoen?

26 juni 2018 | Thijs Jacobs

Met de zomer voor de deur deed besparingsplatform Actiecode.nl een onderzoek naar de strandtenten (strandpaviljoens) in Nederland. Prijzen voor onder meer bier, wijn, fris en tosti’s werden in kaart gebracht voor een beter inzicht.

Naast de reguliere strandpaviljoens is er tevens gekeken naar zoetwater strandpaviljoens of stadsstranden. In het onderzoek werden 352 paviljoens meegenomen. Daarvan zijn er 63 stads/zoetwater-paviljoens.

Waar liggen de meeste strandtenten?

De meeste paviljoens uit het onderzoek zijn te vinden in Zuid Holland (133), daarna volgt Noord Holland (106) en op gepaste afstand komt Zeeland met 57 paviljoens. Friesland telt er 16, waarvan de meeste zijn  gevestigd op de Waddeneilanden.
Flevoland telt 11 paviljoens, Gelderland 8 en Utrecht 7. Bij al deze paviljoens gaat het om zoetwater paviljoens.

Conclusies:

Uit het onderzoek werd onder meer duidelijk dat je bij een strandpaviljoen aan zee gemiddeld €17,97 voor een rondje (een rondje bestaat in dit geval uit een vaasje, een witte wijn, een cola, frites en een tosti) kwijt bent. Bij de stads/zoetwaterstranden betaal je bijna een euro minder: €17,04.

Verder wordt duidelijk dat:

De gemiddelde prijs voor een vaasje (bier) is €2,83. Voor een glas witte wijn betaal je gemiddeld €3,94.

Zuid-Holland is gemiddeld de duurste provincie met gemiddeld €18,50 voor een rondje. Op Scheveningen strand betaal je gemiddeld €3,28 voor een vaasje en Bloemendaal zelfs €3,53.

Gemiddeld betaal je in Zuid Holland voor een vaasje €3,- daarmee is het de duurste provincie, in Zeeland betaal je €2,65.

Bloemendaal is gemiddeld het duurste strand wat betreft prijzen, daar is een rondje gemiddeld €21,55

Het duurste rondje is €22,80 en te vinden in Scheveningen, het goedkoopste rondje krijg je in Callantsoog waar je €11,50 voor het zelfde recept kwijt bent.

Van de 4 provincies met 15 of meer strandpaviljoens is Zuid-Holland gemiddeld het duurst (€18,50) daarna volgt Noord-Holland (€17,57), dan Zeeland €17,55. Friesland komt met €16,95 als goedkoopste uit de test.

Bronnen:
De strandtenten zijn in kaart gebracht aan de hand van deze lijst https://www.strandnederland.nl/strandpaviljoens/ en enkele handmatige toevoegingen.

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Nieuwe vestiging Happy Italy in hoofdkantoor KPN

Happy Italy maakt een tweetal mooie stappen. De snelgroeiende horecaformule heeft afgelopen week een contract gesloten met KPN. Onder het nieuwe KPN hoofdkantoor in Rotterdam komt in het najaar een grote Happy Italy vestiging. Bovendien lanceert Happy Italy een nieuwe take-away formule, ‘Happy...

Wet- en regelgeving Columns
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

Achtergronden Culinair
Ad Janssen viert dertigjarig jubileum als meesterkok

Horecaondernemer Ad Janssen viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als meesterkok. Inmiddels de 60 gepasseerd is hij nog lang niet bezig met rustiger aandoen. Integendeel, onlangs besloot hij zijn prestigieuze restaurant in het Kasteel van Rhoon totaal op de schop te nemen. Klassieke lambriseri...

Lees nu de gratis juni-uitgave van De RestaurantKrant

De juni-editie van De RestaurantKrant staat weer bomvol 'need-to-know' artikelen, diepte-interviews en trends. De mocktail heeft zijn definitieve opmars ingezet binnen de horeca. Minder, of het liefst helemaal geen alcohol meer is voor de Millennial de toekomst. Misja Vostermans, voorzitter ...

Toerisme Culinair
Gastronomie belangrijkste criterium voor vakantiebestemming Europeanen

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar warme oorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Sterker nog, Nederlanders boekten dit jaar een recordaantal vakanties naar het buitenland. De keuze voor de vakantiebestemming baseren zij vaak op de lokale keuken, zo blijkt uit jaarlijks onderz...

Culinair
10 jaar De RestaurantKrant: Paul Bocuse

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een artikel over de grondlegger van de Nouveau Cuisine, Paul Bocuse. In januari di...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: