Onderzoek: wat kost een drankje in een strandpaviljoen?

26 juni 2018 | Thijs Jacobs

Met de zomer voor de deur deed besparingsplatform Actiecode.nl een onderzoek naar de strandtenten (strandpaviljoens) in Nederland. Prijzen voor onder meer bier, wijn, fris en tosti’s werden in kaart gebracht voor een beter inzicht.

Naast de reguliere strandpaviljoens is er tevens gekeken naar zoetwater strandpaviljoens of stadsstranden. In het onderzoek werden 352 paviljoens meegenomen. Daarvan zijn er 63 stads/zoetwater-paviljoens.

Waar liggen de meeste strandtenten?

De meeste paviljoens uit het onderzoek zijn te vinden in Zuid Holland (133), daarna volgt Noord Holland (106) en op gepaste afstand komt Zeeland met 57 paviljoens. Friesland telt er 16, waarvan de meeste zijn  gevestigd op de Waddeneilanden.
Flevoland telt 11 paviljoens, Gelderland 8 en Utrecht 7. Bij al deze paviljoens gaat het om zoetwater paviljoens.

Conclusies:

Uit het onderzoek werd onder meer duidelijk dat je bij een strandpaviljoen aan zee gemiddeld €17,97 voor een rondje (een rondje bestaat in dit geval uit een vaasje, een witte wijn, een cola, frites en een tosti) kwijt bent. Bij de stads/zoetwaterstranden betaal je bijna een euro minder: €17,04.

Verder wordt duidelijk dat:

De gemiddelde prijs voor een vaasje (bier) is €2,83. Voor een glas witte wijn betaal je gemiddeld €3,94.

Zuid-Holland is gemiddeld de duurste provincie met gemiddeld €18,50 voor een rondje. Op Scheveningen strand betaal je gemiddeld €3,28 voor een vaasje en Bloemendaal zelfs €3,53.

Gemiddeld betaal je in Zuid Holland voor een vaasje €3,- daarmee is het de duurste provincie, in Zeeland betaal je €2,65.

Bloemendaal is gemiddeld het duurste strand wat betreft prijzen, daar is een rondje gemiddeld €21,55

Het duurste rondje is €22,80 en te vinden in Scheveningen, het goedkoopste rondje krijg je in Callantsoog waar je €11,50 voor het zelfde recept kwijt bent.

Van de 4 provincies met 15 of meer strandpaviljoens is Zuid-Holland gemiddeld het duurst (€18,50) daarna volgt Noord-Holland (€17,57), dan Zeeland €17,55. Friesland komt met €16,95 als goedkoopste uit de test.

Bronnen:
De strandtenten zijn in kaart gebracht aan de hand van deze lijst https://www.strandnederland.nl/strandpaviljoens/ en enkele handmatige toevoegingen.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Achtergronden Restaurant
Download nu de maarteditie van De RestaurantKrant

De maarteditie van De RestaurantKrant is uit! Niet alleen hebben we een fonkelnieuw design, maar we spreken ook nog eens met de eigenaren van restaurant Flicka in Kerkdriel. Het restaurant ontving onlangs zijn eerste Michelinster. Klik hier om de uitgave te downloaden (je hoeft enkel je e-mailadres ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Michelin Interview
Interview: Posthoorn in Monnickendam, al tien jaar een Michelinster

De Posthoorn, ML in Haarlem, Bij Jef en Kaatje bij de Sluis, allen restaurants met een Michelinster en een hotel, maar wel in die volgorde. Waar instituten als Château Neercanne en het Amstel Hotel hun ster de afgelopen jaren kwijt raakten, lijken de ‘kleine’ hotels te overleven in...

Opening Rotterdam
Voor dit nieuwe restaurant moet je een toegangskaartje kopen

Op 16 mei openden Frank en Hans Mosselman – de mannen achter Food for Thought en Rotterdamse pop-ups Á La Plancha en De Swarte Leeuw – de deuren van Food Club Rotterdam (FC Rotterdam). In de voormalige kantine van Croonwolter&dros elektrotechniek in verzamelgebouw De KROON Rot...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: