Onderzoek RTL: veel restaurants lappen hygiëneregels aan de laars

11 april 2019 | Thijs Jacobs

RTL Nieuws heeft na een lange tijd van wachten (ruim een jaar!) de inspectierapporten uit 2017 van de NVWA ontvangen. Uit deze documenten blijkt, dat steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij de regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen.

In 2017 stonden maar liefst 485 horecazaken te boek als notoir overtreder; dat zijn er 155 meer dan drie jaar daarvoor. Tegenover RTL zegt kok Herman den Blijker dat 'deze restaurants gewoon gesloten hadden moeten worden'. Den Blijker: "Dit zijn wantoestanden. Kakkerlakken, muizenkeutels op de werkbank... Dat moet gewoon dicht dan, dit is ongezond voor de samenleving."

NVWA reageert (te) laat

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek de inspectierapporten van ongeveer 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Deze zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid, zo meldt RTL. NVWA stelde de rapporten pas beschikbaar na vele verzoeken van RTL, hetgeen onbegrip oproept bij de redactie van de nieuwszender.

De toezichthouder stelt, als reactie op de bevindingen van RTL, dat ze nu wel strenger zijn geworden. Het onder verscherpt toezicht plaatsen gebeurt 'wanneer het nodig is'. In de inspectierapporten vond RTL passages die het delen waard zijn. Er wordt melding gemaakt van een printer op de werkbank in de keuken, waarin een tiental levende kakkerlakken huisden. Bij bijna de helft van de horecazaken onder verscherpt toezicht werd ongedierte aangetroffen, waarbij vooral muizen overlast veroorzaken. De uitwerpselen van de kleine knaagdieren blijken een plaag voor de zaken die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook kakkerlakken werden her en der in de keukens gevonden; niet alleen in bonnenprinters, maar ook in een pizzaoven. 

168 restaurants gesloten

Vier op de tien onderzochte restaurants kreeg een boete vanwege de voedselveiligheid en bij vrijwel alle restaurants was er sprake van slechte hygiëne. Van de 447 onderzochte horecazaken zijn er maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dit gebeurt wanneer bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch nog minimaal twee keer in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag vervolgens pas weer open als alles weer in orde is wat betreft hygiëne.

De spoedsluiting is de zwaarste maatregel van de NVWA. In dat geval is er een ernstig risico voor de volksgezondheid. 27 van de onderzochte zaken kregen een dergelijke spoedsluiting. In een rapport werd melding gemaakt van een barbeque met daarin maden, larven en cocons; zowel levende als dode exemplaren!

RTL vroeg de inspectierapporten (met betrekking tot de zaken die onder verscherpt toezicht staan) over het jaar 2017 in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur. De NVWA leverde de rapporten pas na ruim een jaar aan. Negen horecabedrijven proberen nu via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. De NVWA besloot daarnaast geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar door RTL wel om is gevraagd.

Download hier de white paper over de NVWA

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: