Onderzoek RTL: veel restaurants lappen hygiëneregels aan de laars

11 april 2019 | Thijs Jacobs

RTL Nieuws heeft na een lange tijd van wachten (ruim een jaar!) de inspectierapporten uit 2017 van de NVWA ontvangen. Uit deze documenten blijkt, dat steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij de regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen.

In 2017 stonden maar liefst 485 horecazaken te boek als notoir overtreder; dat zijn er 155 meer dan drie jaar daarvoor. Tegenover RTL zegt kok Herman den Blijker dat 'deze restaurants gewoon gesloten hadden moeten worden'. Den Blijker: "Dit zijn wantoestanden. Kakkerlakken, muizenkeutels op de werkbank... Dat moet gewoon dicht dan, dit is ongezond voor de samenleving."

NVWA reageert (te) laat

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek de inspectierapporten van ongeveer 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Deze zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid, zo meldt RTL. NVWA stelde de rapporten pas beschikbaar na vele verzoeken van RTL, hetgeen onbegrip oproept bij de redactie van de nieuwszender.

De toezichthouder stelt, als reactie op de bevindingen van RTL, dat ze nu wel strenger zijn geworden. Het onder verscherpt toezicht plaatsen gebeurt 'wanneer het nodig is'. In de inspectierapporten vond RTL passages die het delen waard zijn. Er wordt melding gemaakt van een printer op de werkbank in de keuken, waarin een tiental levende kakkerlakken huisden. Bij bijna de helft van de horecazaken onder verscherpt toezicht werd ongedierte aangetroffen, waarbij vooral muizen overlast veroorzaken. De uitwerpselen van de kleine knaagdieren blijken een plaag voor de zaken die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook kakkerlakken werden her en der in de keukens gevonden; niet alleen in bonnenprinters, maar ook in een pizzaoven. 

168 restaurants gesloten

Vier op de tien onderzochte restaurants kreeg een boete vanwege de voedselveiligheid en bij vrijwel alle restaurants was er sprake van slechte hygiëne. Van de 447 onderzochte horecazaken zijn er maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dit gebeurt wanneer bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch nog minimaal twee keer in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag vervolgens pas weer open als alles weer in orde is wat betreft hygiëne.

De spoedsluiting is de zwaarste maatregel van de NVWA. In dat geval is er een ernstig risico voor de volksgezondheid. 27 van de onderzochte zaken kregen een dergelijke spoedsluiting. In een rapport werd melding gemaakt van een barbeque met daarin maden, larven en cocons; zowel levende als dode exemplaren!

RTL vroeg de inspectierapporten (met betrekking tot de zaken die onder verscherpt toezicht staan) over het jaar 2017 in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur. De NVWA leverde de rapporten pas na ruim een jaar aan. Negen horecabedrijven proberen nu via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. De NVWA besloot daarnaast geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar door RTL wel om is gevraagd.

Download hier de white paper over de NVWA

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Liveblog: horeca weer open, zo ziet het eruit!

30 mei. Chateau de Moulin le Comte ** kamers + dinner (Nord Pas de Calais/Frankrijk) ...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: