Onderzoek RTL: veel restaurants lappen hygiëneregels aan de laars

11 april 2019 | Thijs Jacobs

RTL Nieuws heeft na een lange tijd van wachten (ruim een jaar!) de inspectierapporten uit 2017 van de NVWA ontvangen. Uit deze documenten blijkt, dat steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij de regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen.

In 2017 stonden maar liefst 485 horecazaken te boek als notoir overtreder; dat zijn er 155 meer dan drie jaar daarvoor. Tegenover RTL zegt kok Herman den Blijker dat 'deze restaurants gewoon gesloten hadden moeten worden'. Den Blijker: "Dit zijn wantoestanden. Kakkerlakken, muizenkeutels op de werkbank... Dat moet gewoon dicht dan, dit is ongezond voor de samenleving."

NVWA reageert (te) laat

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek de inspectierapporten van ongeveer 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Deze zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid, zo meldt RTL. NVWA stelde de rapporten pas beschikbaar na vele verzoeken van RTL, hetgeen onbegrip oproept bij de redactie van de nieuwszender.

De toezichthouder stelt, als reactie op de bevindingen van RTL, dat ze nu wel strenger zijn geworden. Het onder verscherpt toezicht plaatsen gebeurt 'wanneer het nodig is'. In de inspectierapporten vond RTL passages die het delen waard zijn. Er wordt melding gemaakt van een printer op de werkbank in de keuken, waarin een tiental levende kakkerlakken huisden. Bij bijna de helft van de horecazaken onder verscherpt toezicht werd ongedierte aangetroffen, waarbij vooral muizen overlast veroorzaken. De uitwerpselen van de kleine knaagdieren blijken een plaag voor de zaken die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook kakkerlakken werden her en der in de keukens gevonden; niet alleen in bonnenprinters, maar ook in een pizzaoven. 

168 restaurants gesloten

Vier op de tien onderzochte restaurants kreeg een boete vanwege de voedselveiligheid en bij vrijwel alle restaurants was er sprake van slechte hygiëne. Van de 447 onderzochte horecazaken zijn er maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dit gebeurt wanneer bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch nog minimaal twee keer in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag vervolgens pas weer open als alles weer in orde is wat betreft hygiëne.

De spoedsluiting is de zwaarste maatregel van de NVWA. In dat geval is er een ernstig risico voor de volksgezondheid. 27 van de onderzochte zaken kregen een dergelijke spoedsluiting. In een rapport werd melding gemaakt van een barbeque met daarin maden, larven en cocons; zowel levende als dode exemplaren!

RTL vroeg de inspectierapporten (met betrekking tot de zaken die onder verscherpt toezicht staan) over het jaar 2017 in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur. De NVWA leverde de rapporten pas na ruim een jaar aan. Negen horecabedrijven proberen nu via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. De NVWA besloot daarnaast geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar door RTL wel om is gevraagd.

Download hier de white paper over de NVWA

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week...

Events
Van Hessen viert honderd jarig bestaan met speciaal event

Ronald Huiskamp is conceptontwikkelaar, eigenaar van H-Hospitality en eigenaar van het restaurant Arles. Drie goede redenen om Ronald uit te nodigen om te spreken tijdens het 100-jarig event van Van Hessen. Een restaurant starten is één. Je doelstellingen realiseren is twee. Ronald ...

Onderwijs Culinair
Remon van de Kerkhof geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op donderdag 16 mei jl. is SVH Wijnmeester Remon van de Kerkhof, Maître bij De Treeswijkhoeve in Waalre, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Remon is hiermee de 8e SVH Meester die zowel de titel SVH Wijnmeester als de titel SVH Meestergastheer heeft behaald. Binnenkort wordt h...

Bezorgen Internationaal
Amazon investeert fors in Deliveroo

Vandaag maakt Deliveroo bekend dat Amazon een nieuwe gedeelde financieringsronde van USD 575 miljoen Series G leidt, naast bestaande investeerders T. Rowe Price, Fidelity Management & Research Company, en Greenoaks. Dit brengt het totaal van de investeringen in Deliveroo tot op heden op USD 1,53...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bezorgen Tech
Dit is de toekomst van online betalen: Takeaway.com krijgt PSD2-vergunning

Takeaway.com N.V. kondigt aan dat Takeaway.com Payments B.V., een 100% indirecte dochteronderneming van de onderneming, een vergunning heeft gekregen als betaalinstelling onder de Wet op het financieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Door het verkrijgen van de vergunning kan het bedrijf toegang ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: