Ondertussen in Spanje: een all in driegangenlunch voor 10,40 euro

24 juli 2012
Ondertussen in Spanje: een all in driegangenlunch voor 10,40 euro

In Pineda del Mar, net boven Barcelona, kan men in een voormalig sterrestaurant een volledig verzorgde lunch krijgen voor 10,40 euro.
Het moge duidelijk zijn, de Spaanse restaurantsector gaat zwaar gebukt onder de crisis.

Bij restaurant Can Formiga krijg met voor het genoemde bedrag een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Daarbij zijn water en wijn ook nog eens inbegrepen.

*Zware omstandigheden*
Over de belabberde stand van de Catalaanse horeca schrijft de Amerikaanse culinair journalist Janet Amatau op de website van The New York Times. Amatau is zelf sinds een paar jaar eigenaar en chef van een restaurant in Pineda del Mar. Ook haar zaak gaat zwaar gebukt onder de crisis.

*Gratis tapas*
Veel restaurants in Spanje doen er alles aan om nog omzet binnen te halen. Maar extra thema-avonden maken het verlies in de rest van de week niet goed, gratis tapas weggeven betekent dat werklozen voor de prijs van een biertje hun maag komen vullen.

*Minder inkomen*
Het lijkt een schier onmogelijke taak in het land waar belastingverhogingen en flink oplopende werkloosheid zwaar drukken op het besteedbare inkomen van de Spanjaarden. Daarbij blijven toeristen weg of geven ze minder uit dan voorgaande jaren.

*Zorgvuldig*
Als Spanjaarden al uit eten gaan, dan wordt iedere eurocent zorgvuldig uitgegeven. De gemiddelde bestedingen zijn sterk teruggelopen. In het centrum van Sevilla geven gasten in plaats van gemiddeld 14 euro, nog maar 10 euro per persoon uit. Wijn wordt niet meer per fles besteld en er wordt maximaal nog maar een paar tientjes voor betaald.

*Afwaarderen*
Door het hele land passen eetgelegenheden hun concept aan. Doel is om maar niet 'te duur' over te komen. Champagne wordt vervangen door de lokale Cava, het interieur wordt opzettelijk sjofeler gemaakt. En de prijzen worden verlaagt. Met de lunch bij Can Formiga als droevig voorbeeld.

Hoe goed het Spaanse elftal en Formule-1 coureur Fernando Alonso dit jaar ook mogen presteren, binnen de Spaanse restaurantbranche is de race naar beneden in volle gang.

~Frank Lindner~

Overig nieuws