Ondernemers verwachten meer investeringen in derde kwartaal

16 augustus 2016 | Thijs Jacobs
Het ondernemersvertrouwen is ook aan het begin van het derde kwartaal positief, zo blijkt uit een publicatie van het CBS. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland is nu meer dan tweeënhalf jaar positief. Ondernemers in de groothandel en bouwsector hebben het meeste vertrouwen in de economische ontwikkelingen. In de delfstoffenwinning daarentegen is de stemming sterk negatief. Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 7,9. De stemming kwam weliswaar iets lager uit dan in het tweede kwartaal maar ligt ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de waarneming in 2008. Sinds begin 2014 zijn de ondernemers onafgebroken positief gestemd. In 2011 werd met een vertrouwen van 10 de hoogste stand gehaald, waarna het verslechterde tot een dieptepunt in 2013. Sindsdien nam het ondernemersvertrouwen toe tot het huidige niveau. Sinds de tweede helft van vorig jaar is het ondernemersvertrouwen stabiel.

Optimisme bij groothandel en bouwsector

Ondernemers in de groothandel zijn al bijna drie jaar op rij positief gestemd. Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 17,9. De verwachtingen over de te behalen omzet en het economisch klimaat stemmen de groothandelaren gunstig. De groothandel is de sector met het meeste vertrouwen.

Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector verbeterde. De indicator steeg van 12,2 in het tweede kwartaal naar 16,6 in het derde kwartaal. De ondernemers waren niet eerder zo positief over hun orderportefeuille. Ook de werkgelegenheid zal zich volgens de ondernemers gunstiger ontwikkelen. Een toenemend aantal bedrijven ondervindt productiebelemmeringen als gevolg van een tekort aan gekwalificeerd personeel. Voor het derde kwartaal verwacht per saldo een op vier bedrijven personeel aan te trekken.

In de delfstoffenwinning overheerst juist een negatief sentiment. Het ondernemersvertrouwen bereikt met -20,1de laagste waarde sinds 2009. Over zowel de toekomstige productie, de orderpositie als het economisch klimaat zijn de ondernemers negatief gestemd. 
 

Toename investeringen verwacht

Van de bedrijven verwacht per saldo 10 procent dit jaar meer te investeren. De sector vervoer en opslag is koploper. Daar verwacht 29 procent van de ondernemers meer te investeren. Maar ook in de bouw, groothandel en industrie voorzien ondernemers dit jaar hogere investeringen. Niet eerder, sinds de start van de waarneming in 2008, waren er zoveel bedrijven positief over de te verwachten investeringen.

Bron: CBS, EIB, KvK, MKB-Nederland, VNO-NCW

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: