'Omzet horeca pas volgend jaar positief'

27 juli 2010 |
'Omzet horeca pas volgend jaar positief'<

Ondanks prijsstijgingen hoger dan de inflatie krimpt de omzet in de horeca dit jaar. De volumes zullen naar verwachting afnemen met 2,4 procent, om in 2011 met een groei van 1,4 procent iets te herstellen. Dit heeft het ING Economisch Bureau becijferd in de meest recente uitgave 'Kwartaalbericht sectoren'. Hieruit blijkt dat de horeca in 2011 qua omzet haast gelijk zal presteren als het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. Dat wordt geraamd op 1,5 procent. Alleen de sectoren bouw (-1,0 procent), overheid (0,7 procent) en detailhandel (1,0 procent) zullen volgend jaar naar verwachting slechtere omzetvolumes dan de horeca laten zien.

Zwakkere omzet richting eind 2010
De omzetten van restaurants en cafés zijn in het eerste kwartaal fors teruggelopen, aldus de bank. Bovendien hebben cafetaria’s en fastfood-restaurants nu ook te maken met omzetdalingen. De omzetafname zwakt naar het eind van het jaar iets af, waarbij cafés profiteren van het goede zomerweer en het WK voetbal. Reden voor de huidige omzetdalingen in de horeca zijn volgens het ING Economisch Bureau te wijten aan bezuinigingen in de consumentenuitgaven.

Creativiteit
Restaurants proberen door aanpassing van de kaart, promoties en acties de omzet op peil te houden. De nog steeds terughoudende consument zorgt er voor dat de volumes toch dalen.

Hotels herstellen
De hotellerie herstelt zich dit jaar al wat betreft de bezettingsgraad en in mindere mate kamerprijzen. Vooral het hogere segment profiteert van een stijging van het aantal buitenlandse bezoekers.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: