'Omzet horeca pas volgend jaar positief'

27 juli 2010 |
'Omzet horeca pas volgend jaar positief'<

Ondanks prijsstijgingen hoger dan de inflatie krimpt de omzet in de horeca dit jaar. De volumes zullen naar verwachting afnemen met 2,4 procent, om in 2011 met een groei van 1,4 procent iets te herstellen. Dit heeft het ING Economisch Bureau becijferd in de meest recente uitgave 'Kwartaalbericht sectoren'. Hieruit blijkt dat de horeca in 2011 qua omzet haast gelijk zal presteren als het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. Dat wordt geraamd op 1,5 procent. Alleen de sectoren bouw (-1,0 procent), overheid (0,7 procent) en detailhandel (1,0 procent) zullen volgend jaar naar verwachting slechtere omzetvolumes dan de horeca laten zien.

Zwakkere omzet richting eind 2010
De omzetten van restaurants en cafés zijn in het eerste kwartaal fors teruggelopen, aldus de bank. Bovendien hebben cafetaria’s en fastfood-restaurants nu ook te maken met omzetdalingen. De omzetafname zwakt naar het eind van het jaar iets af, waarbij cafés profiteren van het goede zomerweer en het WK voetbal. Reden voor de huidige omzetdalingen in de horeca zijn volgens het ING Economisch Bureau te wijten aan bezuinigingen in de consumentenuitgaven.

Creativiteit
Restaurants proberen door aanpassing van de kaart, promoties en acties de omzet op peil te houden. De nog steeds terughoudende consument zorgt er voor dat de volumes toch dalen.

Hotels herstellen
De hotellerie herstelt zich dit jaar al wat betreft de bezettingsgraad en in mindere mate kamerprijzen. Vooral het hogere segment profiteert van een stijging van het aantal buitenlandse bezoekers.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Amsterdam
PRESSROOM Amsterdam wint drie World Luxury Restaurant Awards

PRESSROOM Amsterdam, het restaurant van INK Hotel Amsterdam - MGallery, valt in de prijzen en wint maar liefst drie World Luxury Restaurant Awards. Het restaurant staat onder leiding van F&B Manager Ruth Engels-Siegers, vorig jaar door de vakjury van AF&BM benoemd tot 'F&B profession...

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Nationaal bieronderzoek: foodpairing steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Ook foodpa...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Internationaal Michelin
Le Jules Verne toegetreden tot Relais & Châteaux

Het wereldberoemde restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren ‘Le Jules Verne’ is per 1 juli toegetreden tot Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging van exclusieve hotels en restaurants. Het restaurant wordt geleid door de Franse topchef Fre?de?ric Anton, die ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: