Omzet horeca stijgt bijna 2 procent in tweede kwartaal

31 augustus 2017 | Roy Spijker

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al ruim vier jaar onafgebroken toe. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg met ruim 0,5 procent.

Vandaag publiceert het CBS ook de Kwartaalmonitor Horeca met meer informatie over de horeca, inclusief vakantieparken, kantines en catering.
 

Grootste omzetstijging voor fastfoodrestaurants

Alle onderdelen van de horeca hebben in het tweede kwartaal meer omgezet dan in het vorig kwartaal. Ook gecorrigeerd voor prijsstijgingen is sprake van omzetgroei. De horecabedrijven hebben meer consumpties en overnachtingen verkocht.

Fastfoodrestaurants, waaronder ook snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons, realiseerden met 2,5 procent de grootste omzetstijging. De omzet van fastfoodrestaurants nam voor het zevende kwartaal op rij toe. Het volume, het aantal verkochte consumpties, nam met 1,8 procent toe. 

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het tweede kwartaal met 2,2 procent gestegen. Hotels zetten 1,8 procent meer om dan in het eerste kwartaal en ontvingen zowel meer toeristen als zakelijke klanten. De omzet van restaurants nam met 1,2 procent toe en het volume met 0,4 procent. Vorig kwartaal steeg de omzet van restaurants met 3,2 procent.
 

Ruim 9 procent meer omzet dan een jaar eerder

De horeca heeft in het tweede kwartaal 9,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dit is de grootste stijging in ruim twaalf jaar. Ook de volumetoename, van 6,3 procent, was in de afgelopen twaalf jaar niet eerder zo groot. Zowel fastfoodrestaurants, restaurants, hotels als cafés behaalden meer omzet dan een jaar eerder.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: