Officiële opening Nederlands Oesterseizoen 2016-2017

27 september 2016 | Thijs Jacobs

Samen met tientallen Belgische- en Nederlandse journalisten werd vandaag het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend. Vanaf heden worden creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. De officiële opening gebeurde door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE39 aan wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee. Deze overhandiging was op de Grevelingen. De eerste oesters die gesleept werden, waren platte oesters. Voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging: “Het is altijd een feestelijke gebeurtenis om het seizoen te openen. De platte oester uit de Grevelingen is nog altijd een van de beste oesters die er zijn. Voedzaam, verfijnd van smaak, maar bovenal bijzonder lekker.”

Oestervisserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een 'kor'. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron.

Gilde van de Vergulde Oester

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Grevelingen ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werden dit jaar drie nieuwe leden geïntroniseerd in het Gilde: Voorzitter van de Haven in Antwerpen Marc van Peel en televisieprominent van onder andere de Smaakpolitie Rob Geus en acteur Jeremy Sno, bekend van diverse TV soaps en zijn hoofdrol in musical The Lion King. Deze ere gasten proefden samen met de gemeentebestuurders aan boord van de Denick de eerste oesters van het seizoen.

Veiling

Het eerste mandje platte oesters werd geveild ten bate van de Stichting “Vrienden van Siem” voor bijdrage aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Robert Zonnevylle. In totaal is € 6.850,- opgehaald, een fantastisch mooi resultaat. Uiteindelijk was het Jaap van Stee van Piet van Oost BV die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste mandje platte oesters van 2016.

Culinaire gemeenten

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden. De gemeente Schouwen-Duiveland en de gemeente Goeree-Overflakkee delen samen het Grevelingenmeer kweekgebied van de heerlijke platte oester. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Zo zit je ineens in een Vlaams restaurant in de Achterhoek

Aan de rand van Winterswijk, direct aan de Duitse grens, vind je hotel-restaurant Nieuw Beusink. Het centrum van het dorp is binnen tien minuten fietsen te bereiken, maar je waant je in het buitengebied. Het groen komt je van alle kanten tegemoet, net als de geuren die uit de keuken opstijgen. Nieuw...

KHN
BookDinners lanceert unieke zomercampagne: cadeautje aan restaurantgasten

Vandaag lanceert BookDinners een unieke zomercampagne voor de restaurantsector in Nederland: een campagne waarbij aangesloten restaurants geen korting weggeven, maar hun gasten met een cadeau bedanken voor hun bezoek. De restaurateur kan gratis meedoen en wordt zo geholpen in het behouden van gasten...

Advertorial
Verrassend variëren met veggies

Het aantal vegans, vegetariërs en flexitariërs groeit. Steeds meer mensen willen tenminste een keer per week lekker eten zonder vlees, ook buiten de deur. Ze verwachten vegetarische opties die net zo lekker, gevarieerd en hoogstaand zijn als de rest van de menukaart. Welk verrassend planta...

Interview Longread Aardappel
Reportage: Op bezoek bij een aardappelboer

Op een zonovergoten vrijdagochtend in de polders van De Hoeksche Waard vliegen de meeuwen achter de trekker aan om de wormen uit de geploegde klei te trekken. Trots tuurt Adriaan Veerman over het veld. Het is één van de mooiste dagen van het jaar. “Vandaag gaat het pootgoed de gr...

Columns Blog
Column Sico de Moel: opvolger

Een briefje van vijf en wat muntgeld. "Voor uw dochter, een kleine bijdrage voor haar eigen restaurant, later." Mijn jongste dochter wil me altijd heel graag helpen in het restaurant. Een tijdje wilde ze zelfs chefkok worden. Op school vertelde ze dan dat haar lievelingseten duif was. ...

Amsterdam Opening Culinair
Mediterrane gardenbistro Oriole opent deuren

Op 18 juni vindt de soft opening van gardenbistro Oriole - onderdeel van Sofitel Legend The Grand Amsterdam - plaats; dé nieuwe hotspot om naartoe te gaan voor Mediterrane gerechten in een easygoing sfeer. Via de ingang aan de Oudezijds Voorburgwal maken gasten hun entree in de uitnodigende g...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: