Nu kun je eindelijk ook echte Napolitaanse pizza eten in Nederland

27 februari 2019 | Thijs Jacobs

Geboren in Napels, maar inmiddels eigendom van de wereld – pizza. Ondanks haar vele gedaantes bleef de traditionele Italiaanse pizza hét boegbeeld van perfectie.Tot nu. Een nieuwe generatie Napolitaanse deegmeesters is opgestaan. Een aantal van hen beheert de pizzaoven van nNea: een nieuw restaurant op de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Voeg daar een expertise in mixoloog aan toe en het eten van pizza is nooit meer hetzelfde. De pizza van nNea kleurt buiten de lijntjes van de traditie, vormt met bakery science haar eigen regels en zet een ware pizzarenaissance in gang.

Geen fastfood

Het recept voor traditionele Napolitaanse pizza stamt uit het begin van de 18e eeuw. Al die tijd was er geen Italiaan die het in zijn hoofd haalde om deze traditie te verbreken. Maar nu, met een groeiende populatie 21e-eeuwse foodies, experimenteert de nieuwe generatie pizzaioli met deeg. Een beweging die afwijkt van de traditie en varieert met elk onderdeel – van het type graan tot de fermentatie van het deeg. Deze nieuwe generatie pizza is dan ook geen fastfood. Het deeg van nNea rijst maar liefst 38 uur. De deegexperts treden hiermee in de traditionele voetstappen van Napolitaanse meesters, maar voegen er een eigen stukje bakery science toe. Voor een licht deeg met hoog opstaande rand. Fluffy, not crunchy – en even smaakvol als de toppings die erop gaan.

Wijn uit Campanië

Een nieuw type pizza vindt gezelschap in zowel bekende als de vergeten, kleinschalige wijnen uit Campanië. Dit grotendeels vulkanische gebied rondom Napels is een van oudste Italiaanse wijnregio’s met druivensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Hoewel wijn en pizza een eeuwenoude combinatie is, schenkt nNea voor de liefhebber ook een biertje. Zowel uit Campanië, als lokaal Amsterdams. Want bij nNea zijn locals geen vreemden. Ze ervaren de Napolitaanse cultuur, maar maken hier tegelijk ook deel van uit.

New Neapolis

nNea – een afkorting van New Neapolis – houdt bepaalde tradities in stand. Zo drink je wijn bij je pizza, knip je deze in plaats van te snijden en drinken de chefs na 11 uur ’s ochtends geen cappuccino meer. Maar met haar menu van 10 tot 15 new generationpizza’s en haar opvallende design breekt nNea met alle clichés. Het restaurant geeft ruimte aan 65 gasten en heeft, afgezien van de handgemaakte Fazzone pizzaoven, een modern en kleurrijk interieur. De karakteristieke koningsblauwe gevel, roze betegelde bar en marmeren werkbladen lijken in de verste verte niet op de pizzeria’s van Napels. Dat is niet erg, want nNea creëert haar eigen regels.

Traditie x science x passie is de formule die nNea volgt voor haar pizza. Deze nieuwe generatie Napolitaanse pizza is vanaf nu te ervaren op de Bilderdijkstraat in Amsterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: