NPO 3 komt in mei met Foodweken

26 april 2017 | Roy Spijker

Na het succes van de Foodweken in 2016, komt NPO 3 vanaf 10 mei voor de tweede keer met de Foodweken. Zes weken lang staat de programmering op woensdag en donderdag in het teken van eten met onder andere het gloednieuwe programma De Nieuwe Garde, waarin jonge veelbelovende topchefs en een sommelier worden gevolgd, de Keuringsdienst van Waarde Quiz, een nieuwe reeks van Broodje Gezond, de specials Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis en tal van nieuwe documentaires. Daarnaast kan heel Nederland meedoen aan het online social eating-concept Foodbezig waarin NPO 3-presentatoren een week lang interactief en live ontbijten op Facebook.

Foodwoensdag
Het succesvolle programma de Keuringsdienst van Waarde heeft z’n 250ste aflevering gemaakt en daarom zendt KRO-NCRV van 10 mei tot en met 7 juni wekelijks om 20.30 uur de Keuringsdienst van Waarde Quiz uit. Presentator Daan Nieber test zestien BN'ers op hun kennis van eten: wat zit erin, hoe wordt het gemaakt, en op welke wijze wordt het aan de man gebracht? Met onder anderen Thomas Acda, de dames van Toren C, Sophie Hilbrand, Niels van der Laan en Jeroen Woe. 

Aansluitend om 21.05 uur zendt NPO 3 de nieuwe reeks van Broodje Gezond (KRO-NCRV) uit. Zes afleveringen lang onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris de zin en onzin rondom onze voeding en gezondheid. Wat klopt wel en wat is klinkklare onzin? Dit seizoen wordt onder andere het veelbesproken zuivelproduct melk onder de loep genomen, wordt er onderzocht of chocolade nu wel of niet gezond is en duiken Weerdenburg en Kiris in de E-nummers.

Om 21.45 uur is het nieuwe programma De Nieuwe Garde (KRO-NCRV) te zien op NPO 3. In deze zesdelige serie worden jonge veelbelovende chefkoks en een sommelier in de keuken en daar buiten gevolgd. Het zijn Syrco Bakker (Pure C), Ryan Bahadoer (De Karpendonkse Hoeve), Arturo Dalhuisen (The White Room in het Krasnapolsky), Estée Strooker (’t Amusement), Jermain de Rozario (De Rozario), Johanneke van Iwaarden, Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk (Breda en Guts & Glory) en sommelier Lotte Wolf (Bridges in The Grand). Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat offeren ze op om op dit topniveau te kunnen blijven presteren?

De Foodwoensdagen worden om 22.30 uur afgesloten met documentaires over eten. Van 10 tot en met 24 mei zendt KRO-NCRV The Food Detectives uit. En de weken daarna zijn de volgende films te zien: Well Fed (BNN-VARA, 31 mei), 3Doc: Bugs (hh) (VPRO, 7 juni) en Chef vs science (KRO-NCRV), 14 juni).

Fooddonderdag
Op Fooddonderdag is vanaf 11 mei om 20.30 uur wekelijks een nieuwe special van de Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis (KRO-NCRV) te zien. In deze specials gaat het KvW-team terug naar de oorsprong en herkomst van ogenschijnlijke typische Nederlandse producten uit ons boodschappenwagentje. Het is dus een onderzoekende terug vertelling naar het verleden van het bintje, de champignon, koffie, de banaan en drop. 

Na de Keuringsdienst van Waarde is er ook elke donderdag om 21.00 uur een lange documentaire op NPO 3, waaronder twee tv-premières over het Deense sterrenrestaurant Noma: Ants on a shrimp en Noma – My Perfect Storm.

Ants on a shrimp (KRO-NCRV, 18 mei) is een unieke en spannende fooddocumentaire over één van de meest invloedrijke mensen ter wereld die samen met zijn team het grootste culinaire experiment uit zijn leven aangaat. De charismatische chef-kok René Redzepi van Noma verhuist voor een aantal weken naar Tokio voor een uniek culinair experiment. Is Redzepi in staat om binnen een korte periode met voor hem nog onbekende Japanse ingrediënten een 14-gangen menu te creëren dat ‘World’s Best Restaurant’-waardig is?

Noma - My Perfect Storm (KRO-NCRV, 25 mei) laat het verhaal zien van de chefs René Redzepi en Claus Meyer die voor gek werden verklaard toen ze in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma in Kopenhagen uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië. De documentaire geeft een openhartige kijk in de keuken van het restaurant, en vooral in het hoofd van de geniale perfectionist Redzepi, en toont de lange weg die de culinaire vernieuwers moesten gaan tot Noma in 2010 - en daarna nog drie keer - werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Regisseur Pierre Deschamps laat Meyer, Redzepi, collega-chefs en andere kenners aan het woord komen over het succes, de constante druk om te presteren en de diepe dalen die ze ook meemaakten, zoals toen 63 gasten ziek werden na hun diner bij Noma.

Op 1 juni zendt KRO-NCRV het bioscoopsucces That Sugar Film uit op NPO 3. Deze documentaire gaat over Australische maker Damon Gameau die als proefkonijn, omringd door de nodige artsen en wetenschappers, de effecten van suiker in het lichaam laat zien. Verder zendt NPO 3 de volgende documentaires uit: 3Doc: Bugs (VPRO, 11 mei), 3Doc: Humus (KRO-NCRV, 8 juni) en 3Doc: World’s Best Diet (KRO-NCRV, 15 juni).

Van maandag tot en met vrijdag staan de vooravond en de late avond ook in het teken van de Foodprogrammering met in de vooravond herhalingen van Chef in je oor (AVROTROS) en Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) en in de late avond herhalingen van andere foodprogramma’s.

Foodbezig
Verschillende KRO-NCRV food-presentatoren gaan van 8 tot en met 12 mei een week lang ontbijten met gasten en streamen dit live op Facebook. Tijdens het ontbijt is er live interactie met de kijkers en kan er op een ongedwongen manier gepraat worden over ontbijten en eten in het algemeen. De bezoeker kan via de chat, Instagram en Snapchat een foto uploaden van zijn ontbijt, die na moderatie zichtbaar wordt in de livestream. Door het toevoegen van de hashtag #foodbezig challenge dagen ze hun vrienden ook uit om te ontbijten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken wil 15 procent minder water verbruiken

Heineken ambieert om zijn watergebruik in waterarme regio's zoals spanje en Ethiopië met 15 procent omlaag te brengen, voor minder waterschaarse regio's streven zij naar tien procent. Niet alleen dat maar ze willen ook duurzamer handelen door middel van het hergebruik van afvalwater, he...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

trends Bier
Gaan algoritmes het bierassortiment bepalen?

Een team van 160 wetenschappers is bezig met het ontwikkelen van een algoritme wat klanten kan adviseren wat zij moeten bestellen. Brouwerijketen AB InBev kreeg de inspiratie voor dit idee vanuit de streamingwebsite Netflix. Netflix beveelt kijkers nieuwe series en films aan door middel van het verz...

Lunch
Bagels & Beans is het Beste Restaurant van De Vegetarische Restaurantweek

Niet minder dan 531 restaurants namen deel aan de tweede editie van De Vegetarische Restaurantweek die vorige week plaatsvond. Gasten konden gedurende de week een stem uitbrengen op het beste vegetarische restaurant. Bagels & Beans deed mee met drie speciale vegetarische menu’s en wist daa...

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: