NPO 3 komt in mei met Foodweken

26 april 2017 | Roy Spijker

Na het succes van de Foodweken in 2016, komt NPO 3 vanaf 10 mei voor de tweede keer met de Foodweken. Zes weken lang staat de programmering op woensdag en donderdag in het teken van eten met onder andere het gloednieuwe programma De Nieuwe Garde, waarin jonge veelbelovende topchefs en een sommelier worden gevolgd, de Keuringsdienst van Waarde Quiz, een nieuwe reeks van Broodje Gezond, de specials Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis en tal van nieuwe documentaires. Daarnaast kan heel Nederland meedoen aan het online social eating-concept Foodbezig waarin NPO 3-presentatoren een week lang interactief en live ontbijten op Facebook.

Foodwoensdag
Het succesvolle programma de Keuringsdienst van Waarde heeft z’n 250ste aflevering gemaakt en daarom zendt KRO-NCRV van 10 mei tot en met 7 juni wekelijks om 20.30 uur de Keuringsdienst van Waarde Quiz uit. Presentator Daan Nieber test zestien BN'ers op hun kennis van eten: wat zit erin, hoe wordt het gemaakt, en op welke wijze wordt het aan de man gebracht? Met onder anderen Thomas Acda, de dames van Toren C, Sophie Hilbrand, Niels van der Laan en Jeroen Woe. 

Aansluitend om 21.05 uur zendt NPO 3 de nieuwe reeks van Broodje Gezond (KRO-NCRV) uit. Zes afleveringen lang onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris de zin en onzin rondom onze voeding en gezondheid. Wat klopt wel en wat is klinkklare onzin? Dit seizoen wordt onder andere het veelbesproken zuivelproduct melk onder de loep genomen, wordt er onderzocht of chocolade nu wel of niet gezond is en duiken Weerdenburg en Kiris in de E-nummers.

Om 21.45 uur is het nieuwe programma De Nieuwe Garde (KRO-NCRV) te zien op NPO 3. In deze zesdelige serie worden jonge veelbelovende chefkoks en een sommelier in de keuken en daar buiten gevolgd. Het zijn Syrco Bakker (Pure C), Ryan Bahadoer (De Karpendonkse Hoeve), Arturo Dalhuisen (The White Room in het Krasnapolsky), Estée Strooker (’t Amusement), Jermain de Rozario (De Rozario), Johanneke van Iwaarden, Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk (Breda en Guts & Glory) en sommelier Lotte Wolf (Bridges in The Grand). Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat offeren ze op om op dit topniveau te kunnen blijven presteren?

De Foodwoensdagen worden om 22.30 uur afgesloten met documentaires over eten. Van 10 tot en met 24 mei zendt KRO-NCRV The Food Detectives uit. En de weken daarna zijn de volgende films te zien: Well Fed (BNN-VARA, 31 mei), 3Doc: Bugs (hh) (VPRO, 7 juni) en Chef vs science (KRO-NCRV), 14 juni).

Fooddonderdag
Op Fooddonderdag is vanaf 11 mei om 20.30 uur wekelijks een nieuwe special van de Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis (KRO-NCRV) te zien. In deze specials gaat het KvW-team terug naar de oorsprong en herkomst van ogenschijnlijke typische Nederlandse producten uit ons boodschappenwagentje. Het is dus een onderzoekende terug vertelling naar het verleden van het bintje, de champignon, koffie, de banaan en drop. 

Na de Keuringsdienst van Waarde is er ook elke donderdag om 21.00 uur een lange documentaire op NPO 3, waaronder twee tv-premières over het Deense sterrenrestaurant Noma: Ants on a shrimp en Noma – My Perfect Storm.

Ants on a shrimp (KRO-NCRV, 18 mei) is een unieke en spannende fooddocumentaire over één van de meest invloedrijke mensen ter wereld die samen met zijn team het grootste culinaire experiment uit zijn leven aangaat. De charismatische chef-kok René Redzepi van Noma verhuist voor een aantal weken naar Tokio voor een uniek culinair experiment. Is Redzepi in staat om binnen een korte periode met voor hem nog onbekende Japanse ingrediënten een 14-gangen menu te creëren dat ‘World’s Best Restaurant’-waardig is?

Noma - My Perfect Storm (KRO-NCRV, 25 mei) laat het verhaal zien van de chefs René Redzepi en Claus Meyer die voor gek werden verklaard toen ze in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma in Kopenhagen uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië. De documentaire geeft een openhartige kijk in de keuken van het restaurant, en vooral in het hoofd van de geniale perfectionist Redzepi, en toont de lange weg die de culinaire vernieuwers moesten gaan tot Noma in 2010 - en daarna nog drie keer - werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Regisseur Pierre Deschamps laat Meyer, Redzepi, collega-chefs en andere kenners aan het woord komen over het succes, de constante druk om te presteren en de diepe dalen die ze ook meemaakten, zoals toen 63 gasten ziek werden na hun diner bij Noma.

Op 1 juni zendt KRO-NCRV het bioscoopsucces That Sugar Film uit op NPO 3. Deze documentaire gaat over Australische maker Damon Gameau die als proefkonijn, omringd door de nodige artsen en wetenschappers, de effecten van suiker in het lichaam laat zien. Verder zendt NPO 3 de volgende documentaires uit: 3Doc: Bugs (VPRO, 11 mei), 3Doc: Humus (KRO-NCRV, 8 juni) en 3Doc: World’s Best Diet (KRO-NCRV, 15 juni).

Van maandag tot en met vrijdag staan de vooravond en de late avond ook in het teken van de Foodprogrammering met in de vooravond herhalingen van Chef in je oor (AVROTROS) en Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) en in de late avond herhalingen van andere foodprogramma’s.

Foodbezig
Verschillende KRO-NCRV food-presentatoren gaan van 8 tot en met 12 mei een week lang ontbijten met gasten en streamen dit live op Facebook. Tijdens het ontbijt is er live interactie met de kijkers en kan er op een ongedwongen manier gepraat worden over ontbijten en eten in het algemeen. De bezoeker kan via de chat, Instagram en Snapchat een foto uploaden van zijn ontbijt, die na moderatie zichtbaar wordt in de livestream. Door het toevoegen van de hashtag #foodbezig challenge dagen ze hun vrienden ook uit om te ontbijten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: