Noma ontvangt haar derde Michelinster

Auteur: redactie
Gastronomie Michelin 15 september 2021
Noma ontvangt haar derde Michelinster

Op maandagavond 13 september werden de 2021 Nordic Michelinsterren bekendgemaakt tijdens een evenement in Stavanger, Noorwegen. Denemarken ontving in totaal 36 sterren voor 26 restaurants. Groot nieuws bij de onthulling van dit jaar was dat het iconische Scandinavische restaurant noma een derde ster kreeg.

De Deense restaurants kregen samen één ster meer dan vorig jaar, ondanks dat drie van de Michelin-restaurants inmiddels hun deuren sloten.

Nieuwe Michelin-sterrenrestaurants

Het kroonjuweel van de Deense gastronomie, noma, kreeg een extra Michelinster. Daarmee komen ze samen met Geranium in de exclusieve categorie van driesterrenrestaurants. Noma opende voor het eerst in 2003, is vier keer bekroond tot Beste Restaurant en opende in 2018 op een nieuwe locatie in de Kopenhaagse wijk Refshaleøen.

Ook in Kopenhagen voegt Kong Hans Kælder zich bij de groep Deense restaurants met twee sterren. Het restaurant kreeg in 1983 als eerste een ster en heeft dus 38 jaar gewacht op de tweede.

The Samuel, gelegen ten noorden van Kopenhagen in het plaatsje Hellerup, heeft zijn eerste Michelinster gekregen. Het restaurant wordt gerund door Jonathan Berntsen, voorheen Clou, en is vernoemd naar zijn zoon. Het restaurant opende voor het eerst in november vorig jaar.

In Aarhus kreeg restaurant SUBSTANS zijn eerste ster na de verhuizing naar een nieuwe locatie boven op Pakhusene. Het restaurant had eerder al een ster, maar verloor die in de gids van 2020 na sluiting en verhuizing naar de nieuwe locatie.

Ten zuiden daarvan heeft LYST ook zijn eerste ster gekregen. Het restaurant wordt gerund door Daniel McBurnie en is gevestigd in het iconische Olafur Eliason-gebouw Fjordenhus aan de haven van Vejle.

Op het Zuid-Deense eiland Als heeft Restaurant Syttende eveneens zijn eerste ster gekregen. Het restaurant wordt gerund door Jesper Koch en is gelegen op de bovenste verdieping van het Alsik Hotel met uitzicht op de stad Sønderborg.

René Redzepi bekroond met de Mentor Chef Award 

Het gerenommeerde hoofd van noma voegde zich bij de gastheren op het podium voor de ceremonie en legde uit hoe belangrijk het voor hem is geweest om de juiste tools te krijgen om het team te voeden en vooruit te helpen. "Dat is een van de leukste dingen in mijn carrière", zei hij.

De 2021 Michelin-sterrenrestaurants van Denemarken 

Geranium ***
noma ***
Alchemist **
AOC **
Henne Kirkeby Kro **
Jordnær **
Kadeau Kopenhagen **
Kong Hans Kælder **
Alouette *
Binnenland *
Formel B *
Frederikshøj *
Frederiksminde *
Gastromé *
Kadeau Bornholm *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
LYST *
Marchal *
Me|Mu *
Slotskøkkenet *
SUBSTANS *
Syttende *
Søllerød Kro *
* Samuel *
Ti Trin Ned *

Op het eiland Faeröer, een autonome natie onder het Koninkrijk Denemarken, heeft restaurant KOKS twee sterren gekregen.

De Scandinavische Michelingids

Het is anderhalf jaar geleden dat de laatste Michelin-gids voor de Scandinavische landen werd uitgebracht. Dit gebeurt normaal in februari, maar werd uitgesteld wegens de reisbeperking door de pandemie, die het de inspecteurs moeilijk maakte te reizen. De Scandinavische versie van de gids bevat toprestaurants in Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Finland en de Faeröer-eilanden.

Foto: Ditte Isager

Overig nieuws