Nóg betere naleving rookverbod horeca

20 december 2012
Nóg betere naleving rookverbod horeca

Het rookverbod in de horeca wordt nog beter nageleefd dan al het geval was. Er werden bij de najaarscontrole van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) minder rokers en asbakken aangetroffen.

*Iets beter dan vorig jaar*
Volgens metingen van de NVWA werden er in de zogeheten najaarsmeting bij 93 procent van de gelegenheden geen rokers aangetroffen en stonden er bij 92 procent van de gecontroleerde zaken geen asbakken op de bar/tafels. In het najaar van 2011 was dat nog respectievelijk 91 en 90 procent.

*Meer cafés rookvrij*
Onder cafés, samen met discotheken de enige twee boosdoeners in vergelijking met de overige deelsectoren van de horeca, was 57 procent rookvrij. In het voorjaar was dat nog 51 procent. In 61 procent van de discotheken en in 88 procent van de eetcafés wordt niet gerookt. Eetcafés zagen hun positie verbeteren, discotheken deden het in de voorjaarsmeting beter.

*Haast 100% naleving*
Het rookverbod bij restaurants, hotels, cafetaria’s, sportkantines en gelegenheden voor kunst en cultuur is de naleving met zeker 98 procent onverminderd hoog.

*Aanduiden*
Horecaondernemers zijn wettelijk verplicht bij de ingang duidelijk te maken dat er niet mag worden gerookt. De onderzoekcijfers laten zien dat slechts 41 procent van de bedrijven zich aan deze verplichtstelling houdt.

*900 metingen*
In de maanden september en oktober zijn 100 discotheken; 100 eetcafés; 100 cafés die niet onder de uitzondering vallen; 100 cafés die wel onder de uitzondering vallen; 100 restaurants; 100 cafetaria’s en snackbars; 100 sportkantines; 100 instellingen voor kunst en cultuur; en 100 hotels en recreatie geobserveerd. In totaal gaat het in de najaarsmeting in 2012 om 900 observaties.

~Frank Lindner~

Overig nieuws