Nieuwste site Michelin toont gastenreviews

10 april 2012 |
Nieuwste site Michelin toont gastenreviews

Op de nieuwste site van Michelin, Michelin Restaurants staan naast de kritieken van de officiële rapporteurs ook recensies van particulieren.
Testversie website
De site draait momenteel als een testversie, is voorlopig alleen in het Frans en gaat alleen over restaurants in Frankrijk. Restaurateurs (die niet in de gids staan) kunnen hun eigen zaak aandragen voor promotionele doeleinden.

Meegaan met digitale ontwikkelingen
Een woordvoerster van Michelin in België laat weten: "Ook Michelin kan niet anders dan inspelen op het digitale tijdperk, maar de klassieke methodes blijven bestaan. We blijven brieven, telefoontjes en e-mails krijgen. De reviews die online komen te staan kunnen we net als de andere kanalen toevoegen aan de dossiers van de restaurants die onze inspecteurs bezoeken. Het gaat alleen veel sneller."

Geen sterren maar bolletjes
Bezoekers van de website kunnen zich registreren en vervolgens hun recensies tikken. In tegenstelling tot de gids geven particulieren geen sterren maar cijfers (1 tot en met 5) in de vorm van gele bolletjes voor de kwaliteit van het eten, de ambiance, de bediening en de prijs-kwaliteitverhouding. Men kan tevens aangeven in welke hoedanigheid men het restaurant bezocht (zakelijk, privé, als groep, als stel, alleen).

Verschil met criteria 'echte' inspectie
De online recensies verschillen qua criteria met die van de professionele inspecteurs. Zij letten op vijf criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

'Daar gaat mijn reputatie...'
Franse chef-koks zijn wat huiverig voor de nieuwe site. Hun naam en faam zou door de internetreviews bezoedeld raken. Er staan ook nog een paar foutjes op de test-site. Zo krijgt het Parijse driesterrenrestaurant L'Ambroisie op de beginpagina 3/5 punten. Op de pagina met 32 reviews staan dan weer 4/5 punten.

Nog niet naar Nederland
Omdat de site nog in een testfase zit zijn er door Michelin nog geen mededelingen te doen of er ook een Nederlandse en Belgische variant komen. "De Franse site wordt binnenkort uitvoerig geëvalueerd door een testpanel waarna we verbeterpunten zullen aanbrengen", zo laat Michelin vanuit België weten.

Wat vindt u? Doet Michelin er goed aan om gasten zelf recensies te laten schrijven? Doe mee aan de poll op deze website.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: