Nieuwkomer en gevestigde namen in top drie van 46e editie restaurantgids Lekker500

Auteur: redactie
Awards 31 oktober 2023
Nieuwkomer en gevestigde namen in top drie van 46e editie restaurantgids Lekker500

Het was een bewogen jaar voor de horeca, en ook bij restaurantgids Lekker500 was er sprake van verandering en vernieuwing. De concurrentie aan de top bij de gevestigde orde is groot, maar maakt dit jaar toch plaats voor een aantal nieuwe gezichten en jong talent.

In deze editie van de Lekker500 worden maar liefst twaalf nieuwkomers in de top honderd verwelkomd, waarbij er nog meerdere restaurants op de drempel staan te trappelen om ook binnen te dringen. Daarnaast werden dit jaar maar liefst 46 nieuwe restarants aan de etalage van Lekker500 toegevoegd. Kortom, genoeg nieuws voor jong en nieuw talent.

Top drie

De restaurantwereld is altijd in transitie. Voor sleetsheid is geen plek. Aandacht en toewijding blijken essentieel voor zaken om hun bestaansrecht te waarborgen. Als we tegenwoordig uit eten gaan zoeken we smaak, continuïteit, kwaliteit en stabiliteit. Maar we willen in deze tijd ook meer beleving om echt tot een bijzondere eetervaring te komen. Ook de gevestigde namen vinden zichzelf opnieuw uit en verrassen daarmee hun vaste clientiele, maar vinden daardoor ook een nieuwe schare fans.

De top drie bestaat dit jaar uit vertrouwde namen, maar ook uit een nieuwkomer. Jan en Claudia Sobecki staan met hun Brabantse Tribeca op nummer drie. Het restaurant heeft een hecht team dat in alle bescheidenheid garant staat voor een optimale beleving van hoogwaardige gastronomie. Brut172, van tastemaker Hans van Wolde, komt dit jaar nieuw in de top drie binnen. Van Wolde creëert met een flinke portie lef en beleving een experience die Lekker500 beloond met plaats twee. Op nummer één staat het 30 jaar bestaande De Librije waar fine dining en fun dining hand in hand gaan. Met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift weten Jonnie en Thérèse Boer hierdoor dit jaar wederom de eerste plaats vast te houden in dé lekkerste restaurantgids van Nederland.

De top twintig

In de top twintig zie je dat een aantal solide en stabiele zaken plaats moeten maken voor jonge chefs die hun nek uitsteken en het net even anders doen. Dat is in deze uitgave beloond. Dit jaar staan er maar liefst zeven nieuwe namen in de top twintig te weten: 212 (plaats 5), Bij Jef (plaats 12), Meliefste (plaats 13), Zarzo (plaats 14), De Leuf (plaats 17), ’t Nonnetje (plaats 18), en Parkheuvel (plaats 19).

De vier grootste stijgers

Een aantal restaurants staken er voor ons met kop en schouders bovenuit en zijn dan ook, welverdiend, flink gestegen in de top 100. Het prachtige Château Neercanne in Maastricht stijgt met maar liefst 41 plekken naar plek 46.’t Ganzenest in Rijswijk vliegt 28 plaatsen omhoog naar plaats 68. Het Groningse Noor stijgt na hun eerste opname vorig jaar met 26 plekken naar 38, en Alma in Oisterwijk eindigt met een stijging van 24 plekken vlak achter Noor op positie 39.

De volledige top tien:

1.       De Librije (Zwolle)

2.       Brut172 (Reijmerstok)

3.       Tribeca (Heeze)

4.       Spectrum (Amsterdam)

5.       212 (Amsterdam)

6.       Flore (Amsterdam)

7.       De Nieuwe Winkel (Nijmegen)

8.       De Lindehof (Nuenen)

9.       Fred (Rotterdam)

10.   De Groene Lantaarn (Staphorst)

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws