Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 28 februari 2020
Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

De kook-tv-zender njam! lanceert op de Nederlandse televisie een unieke serie over Nederlandse sterrenchefs: De Sterrenkaart. De serie trapt af op zondag 1 maart met de eerste aflevering met Joris Bijdendijk, chefkok van het veelgelauwerde restaurant RIJKS.

Mix van chefs

In elke aflevering staat één chef en zijn restaurant centraal. De makers hebben een likkebaardend lekkere mix van Nederlandse topchefs weten te strikken. Van gevestigde namen tot spannende nieuwkomers. De topchefs worden in deze vijfdelige docu-serie op de voet gevolgd.  Hoe ziet het dagelijkse werk in een sterrenkeuken eruit? Wat is de magie van een Michelin-ster? Welke offers en inspanningen zijn nodig om in de culinaire top mee te draaien? En wat zijn de ins & outs van hun signature-gerechten en hoe bereiden zij die?

De deelnemende chefs zijn:

 

Joris Bijdendijk (restaurant RIJKS, Amsterdam)

Restaurant Rijks werd in 2016 bekroond met 1 Michelin ster. Met zijn lokale keuken brengt Bijdendijk een ode aan de Nederlandse eetcultuur. De chef vertelt over de harde weg richting de top en laat zijn favoriete kooktips&tricks zien.

Jonnie Boer (De Librije, Zwolle)

Een van de peetvaders van de Nederlandse topgastronomie. Hij geeft een uniek inkijkje hoe het eraan toegaat in de keuken van zijn succesvolle driesterrenrestaurant in Zwolle.

Danny Tsang (O&O. Sint Willebrord)

In 1982 begon chefkok Danny, samen met zijn vrouw Helena, een afhaalchinees in het Brabantse dorp Sint Willebrord. Ruim dertig jaar later is het familierestaurant – waar tegenwoordg ook alle kinderen in meewerken - getransformeerd tot tot een Aziatisch fine-dining restaurant dat in 2018 een Michelin-ster kreeg.

Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht)

Margo Reuten is de enige vrouwelijke sterrenchef van Nederland. Haar restaurant Da Vinci in Maasbracht kreeg in 1999 de 1ste ster en tien jaar later volgde een tweede. Zij vertelt onder meer over de tegenslagen die ze moest overwinnen zoals periode van ziekte en het verliezen van de tweede ster in 2018.

Syrco Bakker (Pure C, Cadzand)

Sergio Herman zag in Syrco Bakker een groot talent en zette hem in 2010 achter de potten van Pure C in Cadzand. In 2011 werd hij bekroond met een Michein-ster, in 2018 met een tweede. Syrco vertelt over zijn visie op de hedendaagse topgastronomie en onthult drie van zijn signature dishes.

Njam! in Nederland

De Vlaamse kookzender is onderdeel van entertainmentbedrijf Studio 100 van Gert Verhulst, de man achter successen zoals Kabouter Plop, K3, Samson & Gert. In de tien jaar van haar bestaan is njam! in België uitgegroeid tot een kwaliteitszender voor culinaire programma’s. Vorig jaar startte njam! in Nederland. De Sterrenkaart is het eerste programma in een reeks die specifiek voor Nederland is ontwikkeld. Dit  jaar investeert de kook-tv-zender volop in specifiek Nederlandse programma’s waarin Nederlandse chefs en foodies een hoofdrol spelen om njam! op de Nederlandse culinaire kaart te zetten (more to come).

Uitzending

De Sterrenkaart is te zien, iedere zondag om 11:00 uur, 16:00 en 23:00 uur

Zondag 1 maart: Joris Bijdendijk, RIJKS

Zondag 8 maart: Jonnie Boer, De Librije

Zondag 15 maart: Danny Tsang, O&O

Zondag 22 maart: Margo Reuten, Da Vinci

Zondag 29 maart: Syrco Bakker, Pure C

Njam! zit op kanaal 39 (via het basispakket van KPN), De Sterrenkaart is ook te zien op www.njam.tv.

Overig nieuws