Nieuwe cao voor de horeca

14 november 2017 | Thijs Jacobs
Nieuwe cao voor de horeca<

De cao-delegatie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft met CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe horeca cao. De nieuwe cao gaat per 1 januari 2018 in en heeft een looptijd van twee jaar. Voor medewerkers in de horeca betekent dit dat het loon in 2018 en in 2019 omhoog gaat. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over maatwerk bij seizoen- en invalwerk. CNV Vakmensen legt dit onderhandelaarsakkoord voor aan de achterban. Het landelijk bestuur van KHN heeft al ingestemd met het akkoord.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Wij zijn blij dat we met CNV Vakmensen een horeca-cao kunnen afsluiten die voor iedereen in de horeca geldt. Met eerlijke voorwaarden voor eerlijk werk. De belangrijkste winst is dat er nu een cao ligt die voor medewerkers in de horeca zekerheid geeft."

Cao voor twee jaar


De horeca cao gaat per 1 januari 2018 in en heeft een de looptijd van twee jaar. De cao biedt een inflatiecorrectie plus een loonsverhoging van 1% in juli 2018 en nog een keer 1% in juli 2019. Verder volgt de nieuwe cao de indeling en bepalingen van het KHN-model arbeidsvoorwaardenreglement (AVR). Dat zorgt voor een soepele overgang voor werkgevers in de horeca die het huidige KHN-model arbeidsvoorwaardenreglement al volgen.

Wat is nieuw

Nieuw is maatwerk bij seizoenwerk en invalwerk. In de nieuwe cao geldt voor een (echte) seizoenkracht een onderbreking van 3 maanden als uitzondering op de regel van 6 maanden tussenpoos bij contracten voor bepaalde tijd. Voor (echte) invalkrachten blijft de mogelijkheid van oproepen. Dit onder de strikte wettelijke voorwaarden.

De nieuwe cao biedt werknemers ook ruimte om werk te weigeren als daardoor bij herhaling de arbeidstijdenwet is overtreden. En de nieuwe cao geeft ruimte voor invalkrachten om last minute oproepen te weigeren als zij bijvoorbeeld examen moeten doen of als ze daarvoor ander werk moeten afzeggen.

Met de nieuwe cao is ook duidelijk welke uurlonen gelden voor de toepassing van het nieuwe wettelijke minimum uurloon en het uurloon bij uitzendwerk en payroll.

Sociale agenda


CNV Vakmensen en KHN hebben afgesproken dat zij een sociale agenda initiëren en uitwerken om inhoud te geven aan goed werkgeverschap. KHN en CNV Vakmensen hebben de regie, maar alle stakeholders kunnen meepraten, dus ook FNV Horeca.

Overgang

Werkgevers die het KHN-model arbeidsvoorwaardenreglement en de bijbehorende lonen nog niet volgen, krijgen tot 1 april 2018 de tijd om hun lonen aan de nieuwe cao-lonen aan te passen. Dat past bij een cao die voor iedereen in de horeca gaat gelden en die eerlijke voorwaarden regelt voor eerlijk werk.

Cao akkoord van CNV Vakmensen en KHN


Eind oktober 2017 werd tijdens de 3e ronde van het cao-overleg duidelijk dat de drie partijen (FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN) samen geen resultaat konden bereiken. KHN heeft daarna gekeken naar de mogelijkheid om met een partij verder te onderhandelen over het aanbod om het huidige AVR om te zetten naar een horeca-cao. KHN vindt het een goede zaak dat het gelukt is om met CNV Vakmensen dit doel te behalen. Dat is goed voor iedereen in de horeca.

Vervolg


KHN zal na akkoord van de achterban van CNV Vakmensen haar leden informeren over de cao-regels en de nieuwe loontabellen. Het Landelijk Bestuur van KHN heeft inmiddels met het cao resultaat ingestemd.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Culinair Michelin Interview 10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: Jef Schuur blikt terug

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week blikt Jef Schuur, Patron Cuisinier Bij Jef*, terug op het interview dat wij met hem h...

Culinair
Sterrenchef Wim Severein opent deuren van The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: