Nieuw kookboek van chefkok Jacob-Jan Boerma

5 september 2014
Nieuw kookboek van chefkok Jacob-Jan Boerma

Chefkok Jacob-Jan Boerma van De Leest in Vaassen en fotograaf Sacha de Boer komen dit najaar met het vervolg op hun succesvolle kookboek: Back to basics, gezonde
en eenvoudige recepten met smaak.
Van hun vorige boek Down to Earth, fotografie en eenvoudige recepten gingen in korte tijd meer dan 15.000 exemplaren over de toonbank.

*Thuiskok*
Back to basics is bedoeld voor iedereen die lekker, verantwoord en gevarieerd wil eten maar daarvoor niet uren in de keuken wil staan. Driesterren-chef Jacob-Jan Boerma verplaatste zich in de thuiskok en zette zijn uitgebreide kennis over ingrediënten en smaak om in eenvoudige recepten. Terug naar de basis. Koken met respect voor de ingrediënten. Geen exotische superfoods uit verre landen, maar gemakkelijk verkrijgbare verse producten.

*Prikken*
Fotografe Sacha de Boer brengt de gerechten zo prachtig in beeld dat het water je in de mond loopt. Naast de mooi opgemaakte borden fotografeert ze ook het plezier van samen tafelen. Sacha de Boer: ‘Ik wil gerechten eenvoudig fotograferen. Maar wel dat het er lekker uitziet. Dat je ze direct zelf wilt maken.’ Jacob-Jan Boerma: ‘Bij een goede foto moet je direct denken: waar zijn mijn mes en vork? Je moet erin willen prikken. En je moet in één oogopslag kunnen zien: dit is makkelijk te maken.’

*Eetmomenten*
Het boek is ingedeeld in eetmomenten: lunch, voor, hoofd, na en feest. Voor elk moment een toprecept: lunchen met salade Aarde & Zee, als voorgerecht een tartaar van avocado, daarna een krokant makreeltje met harissacouscous en als dessert aardbeien met specerijen en hangop. Als borrelhapje een gegratineerde bleekselderij met rundergehakt en bij de koffie een chocolade-sinaasappeltaart.

*Samenwerking*
Back to Basics is het prachtige resultaat van een unieke samenwerking tussen chef-kok en fotograaf. Gelukkig voor Jacob-Jan is Sacha is niet alleen een fantastische fotograaf: ‘Ze is ook hobbykok. Ze heeft gevoel voor smaak en interesse in koken, daarom kan ze mij goed aanvullen. Ik ben er trots op dat ik al die dingen die overbodig zijn in een gerecht kan weglaten. Maar daarvoor had ik wel af en toe een schop onder mijn kont nodig van Sacha.’
Op zijn beurt riep Jacob-Jan soms: ‘Misschien moet je die camera omlaag halen’. Dat was voor Sacha alleen maar prettig. ‘Hij heeft dat bord natuurlijk opgemaakt met een bepaald idee over diepteverloop.’

~Fotocredit: Sacha de Boer/Beeldagent~

Overig nieuws