Nieuw gastronomisch klassement: La Liste

18 december 2015 |
Nieuw gastronomisch klassement: La Liste<

De eerste editie van La Liste is gisteren gelanceerd. Het is een onafhankelijk gastronomisch klassement van de duizend beste
restaurants ter wereld. De gelauwerden werden in Parijs bekendgemaakt door initiatiefnemer Philippe Faure, president van Atout France, in aanwezigheid van Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Frankrijk goed vertegenwoordigd in La Liste
Zwitserland, Amerika en Japan voeren de lijst aan. Frankrijk volgt op de 4e plaats en staat samen met Japan maar liefst drie keer in de top tien. Ook gaan beiden landen in de hele lijst vrijwel gelijk op: ze zijn beiden vertegenwoordigd met meer dan honderd adressen. De Franse toppers zijn Guy Savoy in Parijs, Maison Troisgros in Roannes en l’Auberge du Vieux Puits in het Zuid-Franse Fontjoncouse (op de 4e, 8e en 9e plaats).

Nederlandse restaurants
Nederland doet het ook uitstekend met in totaal 24 adressen. De hoogst genoteerde landgenoot is Jonnie Boer met De Librije in Zwolle (21e plaats), met in zijn kielzog De Leest in Vaassen (23e). Ook Nederlandse toprestaurants als Beluga, Inter Scaldes, De Kromme Watergang, La Rive, Parkheuvel, Pure C en Da Vinci ontbreken niet.

Franse chefs
De drie meest gelauwerde chefs zijn allen Frans: Joël Robuchon staat met elf restaurants in de lijst, zijn collega’s Alain Ducasse en Pierre Gagnaire komen er beiden zeven keer op voor.

Marcel van Silfhout
De organisatie van La Liste heeft de structuur van een vereniging en wordt door meerdere liefhebbers van de gastronomie en het Franse erfgoed gefinancierd. Tot het kernteam en de adviesraad behoren met name culinaire critici en gastronomisch gespecialiseerde journalisten, zoals de Nederlandse publicist Marcel van Silfhout.

Transparant overzicht
La Liste wordt op een transparante en evenwichtige manier samengesteld. In de eerste plaats zijn van meer dan tweehonderd gidsen en websites alle recensies en commentaren met elkaar in verband gebracht, inclusief de beoordelingen van wijnkaart, bediening en ambiance. Aan meer dan 150.000 restaurateurs is vervolgens een oordeel gevraagd over de betrouwbaarheid van de verschillende gidsen. De resultaten van dit onderzoek hebben bepaald welke waarde aan welke gids/website kon worden gegeven. Tenslotte bepaalde het commentaar van internetgebruikers op de deelnemende sites voor 25 procent het eindresultaat.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: