Nieuw gastronomisch klassement: La Liste

18 december 2015
Nieuw gastronomisch klassement: La Liste

De eerste editie van La Liste is gisteren gelanceerd. Het is een onafhankelijk gastronomisch klassement van de duizend beste
restaurants ter wereld. De gelauwerden werden in Parijs bekendgemaakt door initiatiefnemer Philippe Faure, president van Atout France, in aanwezigheid van Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

*Frankrijk goed vertegenwoordigd in La Liste*
Zwitserland, Amerika en Japan voeren de lijst aan. Frankrijk volgt op de 4e plaats en staat samen met Japan maar liefst drie keer in de top tien. Ook gaan beiden landen in de hele lijst vrijwel gelijk op: ze zijn beiden vertegenwoordigd met meer dan honderd adressen. De Franse toppers zijn Guy Savoy in Parijs, Maison Troisgros in Roannes en l’Auberge du Vieux Puits in het Zuid-Franse Fontjoncouse (op de 4e, 8e en 9e plaats).

*Nederlandse restaurants*
Nederland doet het ook uitstekend met in totaal 24 adressen. De hoogst genoteerde landgenoot is Jonnie Boer met De Librije in Zwolle (21e plaats), met in zijn kielzog De Leest in Vaassen (23e). Ook Nederlandse toprestaurants als Beluga, Inter Scaldes, De Kromme Watergang, La Rive, Parkheuvel, Pure C en Da Vinci ontbreken niet.

*Franse chefs*
De drie meest gelauwerde chefs zijn allen Frans: Joël Robuchon staat met elf restaurants in de lijst, zijn collega’s Alain Ducasse en Pierre Gagnaire komen er beiden zeven keer op voor.

*Marcel van Silfhout*
De organisatie van La Liste heeft de structuur van een vereniging en wordt door meerdere liefhebbers van de gastronomie en het Franse erfgoed gefinancierd. Tot het kernteam en de adviesraad behoren met name culinaire critici en gastronomisch gespecialiseerde journalisten, zoals de Nederlandse publicist Marcel van Silfhout.

*Transparant overzicht*
La Liste wordt op een transparante en evenwichtige manier samengesteld. In de eerste plaats zijn van meer dan tweehonderd gidsen en websites alle recensies en commentaren met elkaar in verband gebracht, inclusief de beoordelingen van wijnkaart, bediening en ambiance. Aan meer dan 150.000 restaurateurs is vervolgens een oordeel gevraagd over de betrouwbaarheid van de verschillende gidsen. De resultaten van dit onderzoek hebben bepaald welke waarde aan welke gids/website kon worden gegeven. Tenslotte bepaalde het commentaar van internetgebruikers op de deelnemende sites voor 25 procent het eindresultaat.

~Christel Tuin~

Overig nieuws