Nieuw gastronomisch klassement: La Liste

18 december 2015 |
Nieuw gastronomisch klassement: La Liste<

De eerste editie van La Liste is gisteren gelanceerd. Het is een onafhankelijk gastronomisch klassement van de duizend beste
restaurants ter wereld. De gelauwerden werden in Parijs bekendgemaakt door initiatiefnemer Philippe Faure, president van Atout France, in aanwezigheid van Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Frankrijk goed vertegenwoordigd in La Liste
Zwitserland, Amerika en Japan voeren de lijst aan. Frankrijk volgt op de 4e plaats en staat samen met Japan maar liefst drie keer in de top tien. Ook gaan beiden landen in de hele lijst vrijwel gelijk op: ze zijn beiden vertegenwoordigd met meer dan honderd adressen. De Franse toppers zijn Guy Savoy in Parijs, Maison Troisgros in Roannes en l’Auberge du Vieux Puits in het Zuid-Franse Fontjoncouse (op de 4e, 8e en 9e plaats).

Nederlandse restaurants
Nederland doet het ook uitstekend met in totaal 24 adressen. De hoogst genoteerde landgenoot is Jonnie Boer met De Librije in Zwolle (21e plaats), met in zijn kielzog De Leest in Vaassen (23e). Ook Nederlandse toprestaurants als Beluga, Inter Scaldes, De Kromme Watergang, La Rive, Parkheuvel, Pure C en Da Vinci ontbreken niet.

Franse chefs
De drie meest gelauwerde chefs zijn allen Frans: Joël Robuchon staat met elf restaurants in de lijst, zijn collega’s Alain Ducasse en Pierre Gagnaire komen er beiden zeven keer op voor.

Marcel van Silfhout
De organisatie van La Liste heeft de structuur van een vereniging en wordt door meerdere liefhebbers van de gastronomie en het Franse erfgoed gefinancierd. Tot het kernteam en de adviesraad behoren met name culinaire critici en gastronomisch gespecialiseerde journalisten, zoals de Nederlandse publicist Marcel van Silfhout.

Transparant overzicht
La Liste wordt op een transparante en evenwichtige manier samengesteld. In de eerste plaats zijn van meer dan tweehonderd gidsen en websites alle recensies en commentaren met elkaar in verband gebracht, inclusief de beoordelingen van wijnkaart, bediening en ambiance. Aan meer dan 150.000 restaurateurs is vervolgens een oordeel gevraagd over de betrouwbaarheid van de verschillende gidsen. De resultaten van dit onderzoek hebben bepaald welke waarde aan welke gids/website kon worden gegeven. Tenslotte bepaalde het commentaar van internetgebruikers op de deelnemende sites voor 25 procent het eindresultaat.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
In beeld: Feestelijke opening Amber Garden, True Chinese Cuisine

Amber Garden, onderdeel van de internationale 'Yisheng Group' heeft gisteren haar deuren in Amstelveen op feestelijke wijze geopend. Eigenaar, Stark Li, derde generatie gerespecteerde Chinese restaurateurs, opende samen met Facility Manager, Ronald Ting, restaurant Amber Garden in het gezels...

Culinair
Chris Naylor geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok 

Op maandag 23 september jl. is Chris Naylor, chefkok bij Restaurant Vermeer * in Amsterdam, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Chris wordt hiermee na zijn inauguratie de 148ste SVH Meesterkok van Nederland. Prestatie op Meesterlijk niveau SVH Meesterkoks Marc van Gulick (Landgoe...

Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

Vlees Vega
Nederlanders eten weer meer vlees, mede door de horeca

Nieuwe cijfers van de Wageningen Universiteit over de vleesconsumptie doen bij velen de wenkbrauwen fronsen. We blijken namelijk weer meer vlees te eten in Nederland. De uitkomst van het onderzoek, in opdracht van Stichting Wakker Dier, is anders dan het onderzoek van RIR, dat slechts anderhalve maa...

Awards Bocuse d'Or
Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020. Vijf kandidat...

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: