Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

21 september 2018 | Thijs Jacobs

Op de Oosterschelde sleepte vandaag de YE155 de eerste oesters van het seizoen. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend.

Natuurlijke tegenslagen

Vanaf heden worden de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “De oestersector kent veel uitdagingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk bezig om nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien te ontwikkelen in Nederlandse wateren.”

“Derhalve”, zo vervolgt Kees van Beveren, “is er dit jaar -zowel in de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer- sprake van een goede broedval. Voordat deze kleine oestertjes bij de consument zijn, is er nog een lange weg te gaan. Maar het geeft de oestersector het duwtje in de rug om met vertrouwen door te gaan.”

Hercertificering MSC Oestervisserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en 15 tot 20 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij ontving vandaag opnieuw het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen na een hercertificeringstraject – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis 

Veiling

Het eerste vaatje oesters werd tijdens een drukbezochte ondernemersbijeenkomst, aansluitend op de opening van het oesterseizoen, geveild. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda voor het veraangenamen van ontvangstruimtes in het ziekenhuis. De veiling werd geleid door veilingmeester Jan-Jaap Gorree van Omroep Zeeland en stond onder toeziend oog van notaris Schot uit Tholen. Uiteindelijk werd een bedrag van € 11.200,- opgehaald. Wederom een recordbedrag (2017: € 10.700,-). Het was Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. uit Yerseke, die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste felbegeerde mandje platte oesters van 2018.

Culinaire gemeenten

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden en de gemeente Schouwen-Duiveland. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.

De organisatie werd verder mogelijk gemaakt met bijdragen van WEA & Joost Accountants, Rabobank Oosterschelde, Kooiman Marine Group, MSC (Marine Stewardship Council) en Auto Poppe.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: