Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

21 september 2018 | Thijs Jacobs

Op de Oosterschelde sleepte vandaag de YE155 de eerste oesters van het seizoen. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend.

Natuurlijke tegenslagen

Vanaf heden worden de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “De oestersector kent veel uitdagingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk bezig om nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien te ontwikkelen in Nederlandse wateren.”

“Derhalve”, zo vervolgt Kees van Beveren, “is er dit jaar -zowel in de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer- sprake van een goede broedval. Voordat deze kleine oestertjes bij de consument zijn, is er nog een lange weg te gaan. Maar het geeft de oestersector het duwtje in de rug om met vertrouwen door te gaan.”

Hercertificering MSC Oestervisserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en 15 tot 20 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij ontving vandaag opnieuw het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen na een hercertificeringstraject – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis 

Veiling

Het eerste vaatje oesters werd tijdens een drukbezochte ondernemersbijeenkomst, aansluitend op de opening van het oesterseizoen, geveild. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda voor het veraangenamen van ontvangstruimtes in het ziekenhuis. De veiling werd geleid door veilingmeester Jan-Jaap Gorree van Omroep Zeeland en stond onder toeziend oog van notaris Schot uit Tholen. Uiteindelijk werd een bedrag van € 11.200,- opgehaald. Wederom een recordbedrag (2017: € 10.700,-). Het was Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. uit Yerseke, die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste felbegeerde mandje platte oesters van 2018.

Culinaire gemeenten

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden en de gemeente Schouwen-Duiveland. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.

De organisatie werd verder mogelijk gemaakt met bijdragen van WEA & Joost Accountants, Rabobank Oosterschelde, Kooiman Marine Group, MSC (Marine Stewardship Council) en Auto Poppe.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Tweede Kamer wil veilige heropening terrassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

Achtergronden Corona
HorecaVrij pleit voor nationale vrije dag op heropeningsdag horeca

Heel horecaminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar hét moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen. Op die langverwachte dag wil iedereen maar één ding: volop genieten op de terrassen van onze favorieten horecagelegenheden. Nog meer hunkert men naar de sociale conne ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca blijft gesloten, winkels beperkt open

De horeca blijft voorlopig gesloten. Contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart weer klanten ontvangen, mits op afspraak. Ook winkels mogen klanten ontvangen. Winkelen op afspraak wordt mogelijk. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend op de persconferentie. De avondklok blijft in elk ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: