Nationale Pannenkoekendag; hoe pannenkoekt Nederland?

18 maart 2021 | Redactie

Het is vrijdag Nationale Pannenkoekendag: dé dag om jouw favoriete pannenkoek te eten - of juist een hele stapel. Maar hoe ziet de perfecte pannenkoek er voor de gemiddelde Nederlander uit? Daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld. Daarom heeft Deliveroo onze gewoonten op het gebied van dit eeuwenoude gerecht onder de loep genomen.

Wel eens scheve blikken gekregen terwijl je een plak kaas of spek op je pannenkoek gooit? Weet dat je niet niet alleen in deze discussie staat: maar liefst 41 procent van de Nederlanders behoort namelijk tot team Hartig. Toch geeft het merendeel (52%) de voorkeur aan de zoete variant en bestrooit zijn pannenkoek het liefst met stroop of suiker. Maar naast de eeuwige zoet of hartig discussie zijn er ook mensen die je überhaupt niet blij maakt met deze platte lekkernij. Zo’n zeven procent van de Nederlanders geeft aan liever geen pannenkoek te eten. 

Koude pannenkoeken

Waar pannenkoeken op de meeste plekken ter wereld vooral als ontbijt, brunch of tussendoortje worden gezien breekt Nederland al deze eetregels. Driekwart (74%) eet zijn pannenkoek namelijk het liefst als avondeten. Slechts een heel klein deel (9%) van de ondervraagden maak je vooral blij met pannenkoeken als ontbijt. Maar hoe zit het nou met die koude pannenkoeken? Dit vraagstuk houdt Nederland al sinds 2016 in z’n greep. Wat blijkt: bijna niemand in Nederland houdt van koude pannenkoeken. Met 95 procent heeft de meerderheid bepaald: pannenkoeken eet je warm. 

Rollen maar
Ook wat betreft de vorm en hoe een pannenkoek wordt opgegeten houdt Nederland graag vast aan eigen gebruiken. Doe de gemiddelde Nederlander (68%) maar de dunne variant (denk aan flensjes of crêpes) in plaats van de dikke American pancakes (19%). Stapelen is ook niet voor Nederlanders weggelegd: 76 procent rolt zijn pannenkoek keurig op. Geen zin om zelf te bakken? Dan kun je altijd nog Deliveroo raadplegen.

Deliveroo’s 10 populairste pannenkoek gerechten: 

  1. Peking Duck Pancake - Dragon (Amsterdam)
  2. Stacked Pancakes - Locals (Amsterdam)
  3. Fruity winter pancakes - The Happiness Café (Eindhoven)
  4. Callion pancake with dried shrimps - Full Moon Garden (Amsterdam)
  5. Stack of Pancakes - Staring at Jacob (Amsterdam)
  6. Blueberrypancakes - Meneer De Boer (Eindhoven)
  7. Eend met pannekoekjes - Nam Kee (Amsterdam)
  8. Pancakes - Served (Rotterdam)
  9. Japanese soufflé pancakes - Corner Bakery (Amsterdam)
  10. Peking Duck Pancakes - Bambu Kitchen (Haarlem)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
Gastvrij Arnhem eerste centrale registratietool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: