Moederdag is een goede dag voor de horeca

2 mei 2016 |
Moederdag is een goede dag voor de horeca<

Op zondag 8 mei 2016 worden Nederlandse moeders massaal in het zonnetje gezet. In aanloop naar Moederdag deed Couverts.nl onderzoek
onder ruim 400 Nederlanders. Maar liefst 91% van hen is van plan om dit jaar Moederdag te vieren. Een goede 36% van de mensen doet dat door haar mee te nemen naar een restaurant, 26% geeft haar een mooie bos bloemen, en 12% neemt haar mee voor een dagje uit.

Uit eten en koffie drinken
Nederland houdt van moeders. Maar liefst 96% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat de band met mama goed tot zeer goed is. Bijna de helft ziet zijn of haar moeder dan ook elke week (42%). Die tijd wordt vooral gebruikt om met haar koffie te drinken (61%), samen te winkelen (51%) of met haar uit eten te gaan (43%). De meeste moeders worden bestempeld als zorgzaam (44%), lief (15%) en ja, ook een tikkeltje eigenwijs (11%).

Moeders zijn zoetekauwtjes
Hoewel er vaker met de hele familie uit eten gegaan wordt (91%), gaat men ook nog wel eens alleen met mama uit eten (63%). De sweet loving moeders eten dan liever een toetje (54%) dan een voorgerecht (44%). Verder blijken moeders echte vlees- (50%) en viseters (42%). Slechts 7% van de moeders is vegetarisch.

Wat wordt er besproken?
Met mama kan alles besproken worden. Tenminste, zo denkt bijna de helft van de deelnemers over een tafelgesprek met zijn of haar moeder. Het liefst worden andere familieleden uitgebreid besproken (78%). Ook gaat het vaak over werk of studie (55%) en lijkt mama een waar orakel: ingewikkelde levensvragen stellen we graag aan haar (54%). Daarentegen worden het liefdesleven (25%) en de financiën (17%) liever niet met haar gedeeld.

Moederdag is populair
Moeders hebben geluk dit jaar! Maar liefst 91% van de deelnemers aan het onderzoek is van plan om Moederdag te vieren en 68% doet dat samen met broers en of zussen. Moeders die nog getrouwd zijn, hebben meer kans om met Moederdag in het zonnetje gezet te worden (91%). Van de gescheiden moeders is dat 87%. Gelukkig blijkt maar liefst 83% van de ouders nog bij elkaar te zijn!

Moederdag mag wat kosten
De meeste mensen geven zo’n 25-49 euro uit aan een moederdagcadeau. Slechts een enkeling vindt dat hun moeder een cadeau van meer dan €100,- verdient (5%) of juist dat het niks mag kosten (1%).

Top 3 moederdagcadeaus
Restaurantbezoek (36%)
Bloemen (26%)
Dagje uit (12%)

De meeste mensen (36%) nemen hun moeder voor Moederdag mee naar een restaurant voor een gezellig diner, een lunch of een high tea. Ook een bos bloemen is populair als cadeau (26%). Van degenen die hun moeder mee uit eten nemen, zegt 69% dit van te voren te gaan reserveren. Daarvan doet ruim de helft dit het liefst via Couverts.nl.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: