Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca

22 augustus 2018 | David Bakker
Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca<

Op 1 juli 2017 zijn Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en de gemeente Utrecht een pilot van één jaar gestart om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar (NIX18). Uit eerder onderzoek in 2016 bleek namelijk dat slechts 15 procent van de horecaondernemers in Utrecht de landelijke leeftijdsgrens naleefde. Dat moest beter! Het streven was om met de pilot het huidige naleefpercentage te verdubbelen (tot 30 procent). En dat doel is overtroffen: het gemiddelde nalevingspercentage is na een jaar maar liefst 65 procent. 

Met de pilot NIX18 in Utrecht nam de horecabranche zélf het initiatief om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder 18 jaar. De 38 horecaondernemers die deelnamen aan de pilot waren enthousiast en legden de lat hoog. Zij hadden echt de intentie om de naleving te verbeteren en hebben daarmee oog voor de gezondheid van jongeren. Tijdens de pilot werden zij elk kwartaal bezocht door mystery guests van een onafhankelijk bureau. Op die manier werd gekeken hoe zij omgaan met het verstrekken van alcohol aan jongeren en om zaken verder te verbeteren.

Nalevingspercentage sterk verbeterd  

Uit de resultaten is gebleken dat het doel dat we voor ogen hadden ruimschoots is gehaald. De naleving is verbeterd van 15 procent naar een gemiddeld percentage van 65 procent. Eddy Schouten, voorzitter van de Stichting NIX18 in Utrecht: “We zien duidelijk dat horecaondernemers en medewerkers die mee deden aan de pilot bewuster bezig waren om de naleving zo goed mogelijk te doen. Deze aanpak werkt dus echt goed!” 

Vervolg

KHN vindt op basis van de resultaten dat er een vervolg van dit initiatief moet komen in Utrecht en hoopt daarbij opnieuw op een goede samenwerking met de gemeente Utrecht. Daarnaast kijkt KHN samen met andere partijen naar de mogelijkheid om in andere gemeenten een NIX18 pilot te starten om de naleving ook daar (verder) te verbeteren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week...

Events
Van Hessen viert honderd jarig bestaan met speciaal event

Ronald Huiskamp is conceptontwikkelaar, eigenaar van H-Hospitality en eigenaar van het restaurant Arles. Drie goede redenen om Ronald uit te nodigen om te spreken tijdens het 100-jarig event van Van Hessen. Een restaurant starten is één. Je doelstellingen realiseren is twee. Ronald ...

Onderwijs Culinair
Remon van de Kerkhof geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op donderdag 16 mei jl. is SVH Wijnmeester Remon van de Kerkhof, Maître bij De Treeswijkhoeve in Waalre, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Remon is hiermee de 8e SVH Meester die zowel de titel SVH Wijnmeester als de titel SVH Meestergastheer heeft behaald. Binnenkort wordt h...

Bezorgen Internationaal
Amazon investeert fors in Deliveroo

Vandaag maakt Deliveroo bekend dat Amazon een nieuwe gedeelde financieringsronde van USD 575 miljoen Series G leidt, naast bestaande investeerders T. Rowe Price, Fidelity Management & Research Company, en Greenoaks. Dit brengt het totaal van de investeringen in Deliveroo tot op heden op USD 1,53...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bezorgen Tech
Dit is de toekomst van online betalen: Takeaway.com krijgt PSD2-vergunning

Takeaway.com N.V. kondigt aan dat Takeaway.com Payments B.V., een 100% indirecte dochteronderneming van de onderneming, een vergunning heeft gekregen als betaalinstelling onder de Wet op het financieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Door het verkrijgen van de vergunning kan het bedrijf toegang ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: