Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca

22 augustus 2018 | David Bakker
Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca<

Op 1 juli 2017 zijn Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en de gemeente Utrecht een pilot van één jaar gestart om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar (NIX18). Uit eerder onderzoek in 2016 bleek namelijk dat slechts 15 procent van de horecaondernemers in Utrecht de landelijke leeftijdsgrens naleefde. Dat moest beter! Het streven was om met de pilot het huidige naleefpercentage te verdubbelen (tot 30 procent). En dat doel is overtroffen: het gemiddelde nalevingspercentage is na een jaar maar liefst 65 procent. 

Met de pilot NIX18 in Utrecht nam de horecabranche zélf het initiatief om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder 18 jaar. De 38 horecaondernemers die deelnamen aan de pilot waren enthousiast en legden de lat hoog. Zij hadden echt de intentie om de naleving te verbeteren en hebben daarmee oog voor de gezondheid van jongeren. Tijdens de pilot werden zij elk kwartaal bezocht door mystery guests van een onafhankelijk bureau. Op die manier werd gekeken hoe zij omgaan met het verstrekken van alcohol aan jongeren en om zaken verder te verbeteren.

Nalevingspercentage sterk verbeterd  

Uit de resultaten is gebleken dat het doel dat we voor ogen hadden ruimschoots is gehaald. De naleving is verbeterd van 15 procent naar een gemiddeld percentage van 65 procent. Eddy Schouten, voorzitter van de Stichting NIX18 in Utrecht: “We zien duidelijk dat horecaondernemers en medewerkers die mee deden aan de pilot bewuster bezig waren om de naleving zo goed mogelijk te doen. Deze aanpak werkt dus echt goed!” 

Vervolg

KHN vindt op basis van de resultaten dat er een vervolg van dit initiatief moet komen in Utrecht en hoopt daarbij opnieuw op een goede samenwerking met de gemeente Utrecht. Daarnaast kijkt KHN samen met andere partijen naar de mogelijkheid om in andere gemeenten een NIX18 pilot te starten om de naleving ook daar (verder) te verbeteren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: