Michelinsterren: Overzicht nieuwe en vervallen sterren

17 december 2018 | Thijs Jacobs
Michelinsterren: Overzicht nieuwe en vervallen sterren

Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie 2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken in de Michelingids.

Nieuwe sterren in Nederland: 

* Flicka Kerkdriel
* Voltaire Leersum
* DeRozario Helmond
* The Millen Rotterdam
* Olivijn Haarlem
* O & O Sint Willebrord
* Rijnzicht Doornenburg
* De Loohoeve Schoonloo
* Bougainville Amsterdam
* Monarh Tilburg
* Restaurant 212 Amsterdam
* Oonivoo Uden
2* Sabero Roermond
2* Pure C Cadzand


Vervallen Michelinsterren 2019:

* Sazanka Amsterdam
* Koriander Drachten
* Avant-Garde van Groeninge Eindhoven
* Cucina del Mondo Heerlen
* Élevé Leeuwarden
* Château Neercanne Maastricht
* Cordial Oss 
* Aubergine Tegelen
* Bretelli Weert
* HFSLG Zeist
* Schultenhues – Peter Gast Gastrobar Zutphen

 

De chefs van de drie restaurants met een 'o' zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn uniek en behoren tot de culinaire wereldtop en ze behouden hun drie sterren.

Reken Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus voor finesse. Hij kookt met gevoel en wordt meteen onderscheiden met een ster. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op.

Talentvolle, jonge chefs

Maar liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden met een Michelinster. Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd aantonen dat op klasse geen leeftijd staat. Jermain DE ROZARIO van Derozario in Helmond doet dat met zijn eigen interpretatie van Indonesische smaken. Paul KAPPE van Monarh in Tilburg overtuigt met zijn intense moderne keuken, net als Jeroen BROUWER van De Loohoeve in Schoonloo en Thomas VAN SANTVOORT van Flicka in Kerkdriel.

Intensiteit typeert ook de inventiviteit van Jim en Mike CORNELISSEN van Rijnzicht in Doornenburg en de finesse van de keuken van OONIVOO in Uden. Om te genieten van heerlijk eten en luxe zijn restaurants Bougainville in Amsterdam en Voltaire in Leersum absolute toppers.

Onder de nieuwe restaurants met een m zijn er ook een paar bekende gezichten. Menno POST van Olivijn in Haarlem, Wim SEVEREIN van The Millèn in Rotterdam en Richard VAN OOSTENBRUGGE en Thomas GROOT van Restaurant 212 in Amsterdam maakten eerder al naam in bekende huizen. Met deze nieuwe projecten gaan ze hun eigen weg en maken ze de hoge verwachtingen waar. Danny TSANG van O&O in Sint Willebrord toont met zijn creatieve Aziatische bereidingen dan weer dat continuïteit ook z’n vruchten afwerpt.

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 129 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 19 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar gasten op kunnen rekenen. Iedere chef geeft aan die spelregel een eigen invulling en bewijst hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is.

De MICHELIN gids Nederland 2019 is te koop vanaf 20 december voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels (waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder:

110 sterrenrestaurants

3 o restaurants

18 mm restaurants, waarvan 2 nieuwe

89 m restaurants, waarvan 12 nieuwe

129 Bib Gourmand restaurants, waarvan 19 nieuwe

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Awards Culinair
Team Bocuse d’Or NL niet door naar Wereldfinale

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant ’t Amsterdammertje) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer ...

Branded Content Nice 'n Easy
''Brood dat je wilt ontdekken''

Met PUR PAIN brengt de Vlaamse Biobakkerij De Trog ambachtelijke, pure en 100% biologische broodproducten tot bij de Food professional. De bakkerij uit Ieper in België heeft zich weten uit te bouwen tot een ware trendsetter in de Belgische voedingssector. Eten verbindt mensen en culturen, broo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: