Michelinsterren: Overzicht nieuwe en vervallen sterren

17 december 2018 | Thijs Jacobs
Michelinsterren: Overzicht nieuwe en vervallen sterren<

Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie 2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken in de Michelingids.

Nieuwe sterren in Nederland: 

* Flicka Kerkdriel
* Voltaire Leersum
* DeRozario Helmond
* The Millen Rotterdam
* Olivijn Haarlem
* O & O Sint Willebrord
* Rijnzicht Doornenburg
* De Loohoeve Schoonloo
* Bougainville Amsterdam
* Monarh Tilburg
* Restaurant 212 Amsterdam
* Oonivoo Uden
2* Sabero Roermond
2* Pure C Cadzand


Vervallen Michelinsterren 2019:

* Sazanka Amsterdam
* Koriander Drachten
* Avant-Garde van Groeninge Eindhoven
* Cucina del Mondo Heerlen
* Élevé Leeuwarden
* Château Neercanne Maastricht
* Cordial Oss 
* Aubergine Tegelen
* Bretelli Weert
* HFSLG Zeist
* Schultenhues – Peter Gast Gastrobar Zutphen

 

De chefs van de drie restaurants met een 'o' zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn uniek en behoren tot de culinaire wereldtop en ze behouden hun drie sterren.

Reken Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus voor finesse. Hij kookt met gevoel en wordt meteen onderscheiden met een ster. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op.

Talentvolle, jonge chefs

Maar liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden met een Michelinster. Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd aantonen dat op klasse geen leeftijd staat. Jermain DE ROZARIO van Derozario in Helmond doet dat met zijn eigen interpretatie van Indonesische smaken. Paul KAPPE van Monarh in Tilburg overtuigt met zijn intense moderne keuken, net als Jeroen BROUWER van De Loohoeve in Schoonloo en Thomas VAN SANTVOORT van Flicka in Kerkdriel.

Intensiteit typeert ook de inventiviteit van Jim en Mike CORNELISSEN van Rijnzicht in Doornenburg en de finesse van de keuken van OONIVOO in Uden. Om te genieten van heerlijk eten en luxe zijn restaurants Bougainville in Amsterdam en Voltaire in Leersum absolute toppers.

Onder de nieuwe restaurants met een m zijn er ook een paar bekende gezichten. Menno POST van Olivijn in Haarlem, Wim SEVEREIN van The Millèn in Rotterdam en Richard VAN OOSTENBRUGGE en Thomas GROOT van Restaurant 212 in Amsterdam maakten eerder al naam in bekende huizen. Met deze nieuwe projecten gaan ze hun eigen weg en maken ze de hoge verwachtingen waar. Danny TSANG van O&O in Sint Willebrord toont met zijn creatieve Aziatische bereidingen dan weer dat continuïteit ook z’n vruchten afwerpt.

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 129 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 19 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar gasten op kunnen rekenen. Iedere chef geeft aan die spelregel een eigen invulling en bewijst hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is.

De MICHELIN gids Nederland 2019 is te koop vanaf 20 december voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels (waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder:

110 sterrenrestaurants

3 o restaurants

18 mm restaurants, waarvan 2 nieuwe

89 m restaurants, waarvan 12 nieuwe

129 Bib Gourmand restaurants, waarvan 19 nieuwe

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Achtergronden Restaurant
Download nu de maarteditie van De RestaurantKrant

De maarteditie van De RestaurantKrant is uit! Niet alleen hebben we een fonkelnieuw design, maar we spreken ook nog eens met de eigenaren van restaurant Flicka in Kerkdriel. Het restaurant ontving onlangs zijn eerste Michelinster. Klik hier om de uitgave te downloaden (je hoeft enkel je e-mailadres ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: