Michelinsterren: Overzicht nieuwe en vervallen sterren

17 december 2018 | Thijs Jacobs
Michelinsterren: Overzicht nieuwe en vervallen sterren<

Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie 2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken in de Michelingids.

Nieuwe sterren in Nederland: 

* Flicka Kerkdriel
* Voltaire Leersum
* DeRozario Helmond
* The Millen Rotterdam
* Olivijn Haarlem
* O & O Sint Willebrord
* Rijnzicht Doornenburg
* De Loohoeve Schoonloo
* Bougainville Amsterdam
* Monarh Tilburg
* Restaurant 212 Amsterdam
* Oonivoo Uden
2* Sabero Roermond
2* Pure C Cadzand


Vervallen Michelinsterren 2019:

* Sazanka Amsterdam
* Koriander Drachten
* Avant-Garde van Groeninge Eindhoven
* Cucina del Mondo Heerlen
* Élevé Leeuwarden
* Château Neercanne Maastricht
* Cordial Oss 
* Aubergine Tegelen
* Bretelli Weert
* HFSLG Zeist
* Schultenhues – Peter Gast Gastrobar Zutphen

 

De chefs van de drie restaurants met een 'o' zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn uniek en behoren tot de culinaire wereldtop en ze behouden hun drie sterren.

Reken Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus voor finesse. Hij kookt met gevoel en wordt meteen onderscheiden met een ster. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op.

Talentvolle, jonge chefs

Maar liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden met een Michelinster. Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd aantonen dat op klasse geen leeftijd staat. Jermain DE ROZARIO van Derozario in Helmond doet dat met zijn eigen interpretatie van Indonesische smaken. Paul KAPPE van Monarh in Tilburg overtuigt met zijn intense moderne keuken, net als Jeroen BROUWER van De Loohoeve in Schoonloo en Thomas VAN SANTVOORT van Flicka in Kerkdriel.

Intensiteit typeert ook de inventiviteit van Jim en Mike CORNELISSEN van Rijnzicht in Doornenburg en de finesse van de keuken van OONIVOO in Uden. Om te genieten van heerlijk eten en luxe zijn restaurants Bougainville in Amsterdam en Voltaire in Leersum absolute toppers.

Onder de nieuwe restaurants met een m zijn er ook een paar bekende gezichten. Menno POST van Olivijn in Haarlem, Wim SEVEREIN van The Millèn in Rotterdam en Richard VAN OOSTENBRUGGE en Thomas GROOT van Restaurant 212 in Amsterdam maakten eerder al naam in bekende huizen. Met deze nieuwe projecten gaan ze hun eigen weg en maken ze de hoge verwachtingen waar. Danny TSANG van O&O in Sint Willebrord toont met zijn creatieve Aziatische bereidingen dan weer dat continuïteit ook z’n vruchten afwerpt.

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 129 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 19 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar gasten op kunnen rekenen. Iedere chef geeft aan die spelregel een eigen invulling en bewijst hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is.

De MICHELIN gids Nederland 2019 is te koop vanaf 20 december voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels (waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder:

110 sterrenrestaurants

3 o restaurants

18 mm restaurants, waarvan 2 nieuwe

89 m restaurants, waarvan 12 nieuwe

129 Bib Gourmand restaurants, waarvan 19 nieuwe

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Achtergronden
Juni-editie: Basiliek*, Alcoholwet, Peter Klosse en veel meer

In de laatste editie van De RestaurantKrant mochten we op audiëntie bij smaakprofessor Peter Klosse, hij maakt zich zorgen over de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Rik Jansma, eigenaar en chef cuisinier van Restaurant Basiliek*, vertelt in een uitgebreid interview zijn geheimen over suc...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: