KRO-NCRV lanceert de eerste voice-controlled kookassistant

28 mei 2018 | Thijs Jacobs

De bekende chef-kok Sharon de Miranda komt binnenkort in je keuken tot leven via de voice assistant Chef-Kok BinnensteBuiten. Met deze eerste Nederlandse voice-controlled kookassistent pioniert KRO-NCRV met een nieuwe vorm van storytelling.

In een ‘chatbot’-gesprek praat je met de stem van chef-kok Sharon en kun je in je eigen tempo koken met de recepten van het succesvolle TV-programma BinnensteBuiten. Sharon vertelt je stap-voor-stap wat je moet doen. Je geeft met je eigen stem aan wanneer je naar een volgende stap wilt, of waar je extra uitleg bij wilt. Zo heb je je ogen en handen vrij voor het koken. Sharon is hiermee de eerste virtuele persoonlijke kookcoach van Nederland.

Dit is de toekomst

“Bij KRO-NCRV zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en ons publiek op te zoeken”, aldus mediadirecteur Jochem de Jong. “Conversational interfaces zijn de toekomst. We hebben al verschillende chatbots gemaakt in Facebook Messenger en Whatsapp, zoals bij onze dramaserie Vlucht HS13, Eva Jinek en Iris de Game in de week tegen pesten. Met deze voice assistent van BinnensteBuiten zetten we voor het eerst de technologie van voice recognition in. We gebruiken daarbij niet de stem van Google, maar de stem van onze eigen chef-kok Sharon. Zo maken we de technische interactie menselijk en het gesprek nog persoonlijker. De verwachting is ook dat gebruikers steeds minder scherm en meer stem gaan gebruiken. Wil je als KRO-NCRV relevant blijven dan ga je daar natuurlijk in mee; en wil je daar ook snel in leren. Juist als publieke omroep kunnen we voorop lopen in het toepassen van nieuwe technologie. We doen daarbij veel kennis op die we actief delen met de markt.”

Omdat er in Nederland nog nauwelijks ervaring is met het ontwerpen van verhaalstructuren bij conversational voice interfaces, is een team van KRO-NCRV dit keer de samenwerking aangegaan met de voice bot ontwikkelaar Embot, die gespecialiseerd is in Natural Language Processing en Artificial Intelligence, en een multidisciplinair team van SHAKE lab, een programma van de Stichting SpinAwards voor jong digitaal talent.

Gratis kookassistent

De gratis kookassistent kun je oproepen binnen de Google Assistent app op je smartphone zodra de Nederlandse versie van de app gelanceerd wordt. Google Assistent download je op zowel Apple als Android smartphones en daar vraag je vervolgens aan de Google stem “praat met Chef-Kok BinnensteBuiten”. Vervolgens hoor je Sharon uit je speakers en kun je gaan koken! Als de intelligente speaker van Google, de Google Home, op de Nederlandse markt komt, is de app ook via dit device te gebruiken.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Osteria Francescana is het beste restaurant ter wereld

De lijst van de 50 beste restaurants ter wereld, The World’s 50 Best, heeft restaurant Osteria Francescana van chef-kok Massimo Bottura uit het Italiaanse Modena wederom verkozen tot beste restaurant van de wereld. Die eer viel het restaurant in 2016 ook al ten beurt. Op de tweede plaats vi...

Bier Rotterdam
Hudson Bar & Kitchen lanceert als eerste Moritz Beercan Chicken

Op vrijdag 22 juni introduceert Hudson Bar & Kitchen als eerste het oudste Spaanse biermerk Moritz Bier in combinatie met de Moritz Beercan Chicken. Swinkels Family Brewers – die verantwoordelijk is voor de lancering van Moritz in Nederland - verkoos restaurant Hudson als de eerste partner...

Culinair Rotterdam
Gert Blom draagt sterrenrestaurant Amarone Rotterdam over aan Jan van Dobben

Gert Blom draagt sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam per 1 juli 2018 over aan chef Jan van Dobben. Van Dobben was sinds juli 2017 al mede-eigenaar en werkt sinds 2012 bij Amarone. De 29-jarige Van Dobben is nu 100% eigenaar van het Rotterdamse restaurant, waarin zijn echtgenote en oenoloog Yoshik...

Personalia Michelin
Michael Ellis verlaat Michelin

Michael Ellis, de directeur van de culinaire Michelin restaurant- en hotelgidsen stapt op. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan bij Jumeirah Group, waar hij leiding gaat geven aan de culinaire afdelingen. Diner De 'chief executive' van Jumeirah, José Silva, wil het restaurant...

Awards Culinair
Team sterrenrestaurant Merlet wint kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018

De vierde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Tijdens de wedstrijd, d...

Culinair Fastservice
Fusie De Pizzabakkers en Da Portare Via

De Pizzabakkers (nu 12 vestigingen) en Da Portare Via (nu 9 vestigingen) maken bekend in de loop van dit jaar te fuseren. De bedrijven zijn ervan overtuigd samen sterker te staan. De kernwaarden van beide bedrijven komen nagenoeg overeen, ze staan voor een ambachtelijke houtovenpizza van hoge kwa...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: