KRO-NCRV lanceert de eerste voice-controlled kookassistant

28 mei 2018 | Thijs Jacobs

De bekende chef-kok Sharon de Miranda komt binnenkort in je keuken tot leven via de voice assistant Chef-Kok BinnensteBuiten. Met deze eerste Nederlandse voice-controlled kookassistent pioniert KRO-NCRV met een nieuwe vorm van storytelling.

In een ‘chatbot’-gesprek praat je met de stem van chef-kok Sharon en kun je in je eigen tempo koken met de recepten van het succesvolle TV-programma BinnensteBuiten. Sharon vertelt je stap-voor-stap wat je moet doen. Je geeft met je eigen stem aan wanneer je naar een volgende stap wilt, of waar je extra uitleg bij wilt. Zo heb je je ogen en handen vrij voor het koken. Sharon is hiermee de eerste virtuele persoonlijke kookcoach van Nederland.

Dit is de toekomst

“Bij KRO-NCRV zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en ons publiek op te zoeken”, aldus mediadirecteur Jochem de Jong. “Conversational interfaces zijn de toekomst. We hebben al verschillende chatbots gemaakt in Facebook Messenger en Whatsapp, zoals bij onze dramaserie Vlucht HS13, Eva Jinek en Iris de Game in de week tegen pesten. Met deze voice assistent van BinnensteBuiten zetten we voor het eerst de technologie van voice recognition in. We gebruiken daarbij niet de stem van Google, maar de stem van onze eigen chef-kok Sharon. Zo maken we de technische interactie menselijk en het gesprek nog persoonlijker. De verwachting is ook dat gebruikers steeds minder scherm en meer stem gaan gebruiken. Wil je als KRO-NCRV relevant blijven dan ga je daar natuurlijk in mee; en wil je daar ook snel in leren. Juist als publieke omroep kunnen we voorop lopen in het toepassen van nieuwe technologie. We doen daarbij veel kennis op die we actief delen met de markt.”

Omdat er in Nederland nog nauwelijks ervaring is met het ontwerpen van verhaalstructuren bij conversational voice interfaces, is een team van KRO-NCRV dit keer de samenwerking aangegaan met de voice bot ontwikkelaar Embot, die gespecialiseerd is in Natural Language Processing en Artificial Intelligence, en een multidisciplinair team van SHAKE lab, een programma van de Stichting SpinAwards voor jong digitaal talent.

Gratis kookassistent

De gratis kookassistent kun je oproepen binnen de Google Assistent app op je smartphone zodra de Nederlandse versie van de app gelanceerd wordt. Google Assistent download je op zowel Apple als Android smartphones en daar vraag je vervolgens aan de Google stem “praat met Chef-Kok BinnensteBuiten”. Vervolgens hoor je Sharon uit je speakers en kun je gaan koken! Als de intelligente speaker van Google, de Google Home, op de Nederlandse markt komt, is de app ook via dit device te gebruiken.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Bistrobar Bankoh opent 19 oktober

Vrijdag 19 oktober opent Bistrobar Bankoh met een spetterend openingsfeest de deuren aan de Handelskade in Nijmegen. Vanaf zaterdag 20 oktober is het mogelijk in de nieuwe Bistrobar in Aziatische sferen te dineren met uitzicht op het water. Na Bistrobar Berlin wordt Bankoh het tweede Nijmeegse re...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: