KRO-NCRV lanceert de eerste voice-controlled kookassistant

28 mei 2018 | Thijs Jacobs

De bekende chef-kok Sharon de Miranda komt binnenkort in je keuken tot leven via de voice assistant Chef-Kok BinnensteBuiten. Met deze eerste Nederlandse voice-controlled kookassistent pioniert KRO-NCRV met een nieuwe vorm van storytelling.

In een ‘chatbot’-gesprek praat je met de stem van chef-kok Sharon en kun je in je eigen tempo koken met de recepten van het succesvolle TV-programma BinnensteBuiten. Sharon vertelt je stap-voor-stap wat je moet doen. Je geeft met je eigen stem aan wanneer je naar een volgende stap wilt, of waar je extra uitleg bij wilt. Zo heb je je ogen en handen vrij voor het koken. Sharon is hiermee de eerste virtuele persoonlijke kookcoach van Nederland.

Dit is de toekomst

“Bij KRO-NCRV zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en ons publiek op te zoeken”, aldus mediadirecteur Jochem de Jong. “Conversational interfaces zijn de toekomst. We hebben al verschillende chatbots gemaakt in Facebook Messenger en Whatsapp, zoals bij onze dramaserie Vlucht HS13, Eva Jinek en Iris de Game in de week tegen pesten. Met deze voice assistent van BinnensteBuiten zetten we voor het eerst de technologie van voice recognition in. We gebruiken daarbij niet de stem van Google, maar de stem van onze eigen chef-kok Sharon. Zo maken we de technische interactie menselijk en het gesprek nog persoonlijker. De verwachting is ook dat gebruikers steeds minder scherm en meer stem gaan gebruiken. Wil je als KRO-NCRV relevant blijven dan ga je daar natuurlijk in mee; en wil je daar ook snel in leren. Juist als publieke omroep kunnen we voorop lopen in het toepassen van nieuwe technologie. We doen daarbij veel kennis op die we actief delen met de markt.”

Omdat er in Nederland nog nauwelijks ervaring is met het ontwerpen van verhaalstructuren bij conversational voice interfaces, is een team van KRO-NCRV dit keer de samenwerking aangegaan met de voice bot ontwikkelaar Embot, die gespecialiseerd is in Natural Language Processing en Artificial Intelligence, en een multidisciplinair team van SHAKE lab, een programma van de Stichting SpinAwards voor jong digitaal talent.

Gratis kookassistent

De gratis kookassistent kun je oproepen binnen de Google Assistent app op je smartphone zodra de Nederlandse versie van de app gelanceerd wordt. Google Assistent download je op zowel Apple als Android smartphones en daar vraag je vervolgens aan de Google stem “praat met Chef-Kok BinnensteBuiten”. Vervolgens hoor je Sharon uit je speakers en kun je gaan koken! Als de intelligente speaker van Google, de Google Home, op de Nederlandse markt komt, is de app ook via dit device te gebruiken.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Achtergronden Culinair
Jubilerend l’Atelier schenkt cheque aan KiKa

Restaurant l’Atelier in Gulpen bestaat 20 jaar. Eigenaren Ellen en Hans Kinkartz hebben dat bijzondere feit zondag 13 januari gevierd. Met een speciale jubileumlunch werd liefst €4500,- opgehaald voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Er was voor eigenaren Ellen en Hans Kinkartz ma...

Awards Van der Valk
Restaurant Van der Valk Hotel Hoorn is Restaurant van het Jaar 2018

Restaurant Van der Valk Hotel in Hoorn heeft vorige week de VVV Dinercheque 'Restaurant van het Jaar 2018' Award in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het derde jaar op rij uitgereikt door VVV Nederland, de uitgever van de VVV Dinercheque. "Wij zijn heel blij met deze award"...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: