24H Chefs 2024 vindt plaats op een schilderachtige locatie

Auteur: Redactie
Events 15 mei 2024
24H Chefs 2024 vindt plaats op een schilderachtige locatie V.l.n.r.: Godfried van der Lugt (Gault&Millau), Devin Looijschelder (Kasteel Kerckebosch), Yornie van Dijk (Basiliek), Tjitze van der Dam (organisator van 24H Chefs) en Niven Kunz (Tryptique)

Op zondag 26 mei gaat om 12:00 uur voor de vijfde keer 24H Chefs van start. Na Zandvoort, Amsterdam en Utrecht is ditmaal het schilderachtige Kasteel Kerckebosch in Zeist het toneel van een 24 uur durende culinaire estafette waar 24 van de grootste chefs van het land aan meedoen. Elke hap dient een hoger doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Sinds hij tien jaar geleden samen met een collega 24 uur achter het fornuis kroop om geld in te zamelen voor Serious Request, is de door Tjitze van der Dam bedachte 24-uurs kookmarathon uitgegroeid tot een culinaire topattractie van formaat. De recordopbrengst van 105.000 euro van vorig jaar hoopt hij dit jaar dan ook weer ruimschoots te overtreffen.

Van der Dam: "Elke euro die we ophalen is er één, maar we doen het natuurlijk niet voor niets. Naast dat koken met gepassioneerde vakbroeders een van de allerleukste dingen is om te doen, is er voor een ouder - en dat zijn de meesten van ons - geen grotere nachtmerrie denkbaar dan dat je kind ernstig ziek wordt. Mijn twee dochters zijn gelukkig gezond, maar we hebben tussen de derde en vierde editie wel twee dierbare collega’s door kanker verloren. Dat we nu met ons event waar eten, broederschap en gemeenschap samenkomen, het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht kunnen steunen, maakt dat we allemaal nog een tandje bij willen zetten. Niet alleen de chefs, maar ook onze partners."

De eerste 24H Chefs op een kasteel

Het intieme Kasteel Kerckebosch, gelegen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, zal tijdens 24H Chefs op 26 of 27 mei plek bieden aan vijfhonderd gasten. Verspreid over acht sessies worden zij ontvangen met champagne en hapjes door de hosts, waarna ze drie uur lang mogen genieten van een uniek zesgangenmenu van de hand van de drie topchefs uit het door hen gekozen timeslot. Een korte line-up van de ingrediëntenlijst: van Belgische oesters tot kaviaar en van kreeft en zee-egel tot tarbot, inktvis, asperges en kalfsvlees. Enkele bekende namen die participeren als chef zijn Leon Mazairac, Yornie van Dijk, Nelson Tanate, Arjan Speelman en Michel van der Kroft. Van der Dam: "De sessies voor overdag zijn doorgaans de hardlopers, maar ik vind de nacht juist magisch! Wanneer kan je nou midden in de nacht bij deze chefs terecht? Nooit, behalve bij 24H Chefs! Je zintuigen werken ook anders ’s nachts, dus hoe leuk is dat om jezelf uit te dagen en om je smaakpapillen eens ’s nachts op scherp te zetten." Nieuwsgierig naar wat er in de keuken gebeurt? Via de live sessies op Instagram kun je over de schouders van de chefs meekijken.

Overhandiging van de cheque

Aansluitend aan de laatste sessie vindt de uitreiking van de cheque plaats en wordt bekendgemaakt welk bedrag er dit jaar is opgehaald voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Van der Dam: "Altijd een kippenvel-moment. Aan die kolkende roes van 24 uur is een jaar voorbereiding voorafgegaan en als het erop zit heb je het gevoel dat je door zes bulldozers bent overreden. Maar al die mensen die we op de been brengen en die samen iets moois willen doen voor een ander maakt iedere minuut het dubbel en dwars waard."

Fotograaf: Karien Nieuwenhuis

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws