"Veranderingen bieden kansen"

25 juni 2013
"Veranderingen bieden kansen"

“SVH Meesterkoks beheersen hun ambacht en zijn creatief. Daarom zijn ze in staat zich aan te passen aan veranderde tijden. We kunnen de economische uitdagingen van vandaag aan." Dit zei
Onno Kokmeijer, Gildemeester van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks tijdens de jaarlijkse Gildedag die op 21 juni in restaurant de Swarte Ruijter in Holten is gehouden.

*Anders werken*
Kokmeijer schetste de veranderde wensen van gasten en de reactie van koks en restaurants daarop "Veel collega’s zijn bezig hun activiteiten te verleggen. Er ontstaan nieuwe concepten. Dat biedt kansen. Zeker omdat het culinaire niveau op hetzelfde hoge peil blijft”, aldus de Gildemeester.

*Nieuwe generaties*
Onno Kokmeijer benadrukte het belang van goede opleidingen die er voor zorgen dat het hoge culinaire niveau, het vakmanschap en het ambacht in Nederland behouden blijven. "Ook het onderwijs verandert sterk, maar met onze Sterklas en de inzet van onze Meesterkoks zijn we in staat hen het ambacht te leren en te zorgen voor nieuwe generaties topkoks.”

*Toetredingen*
De Gildedag vond plaats in restaurant De Swarte Ruijter in Holten waar SVH Meesterkoks Erik de Mönnik en Niels van den Berg officieel toetraden tot het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Tijdens de Gildedag ontvingen de leerlingen die in de zomer van 2012 slaagden voor de Sterklasopleiding. De jonge talenten mogen zich Gezel chef-kok noemen. De laatste stap voor het Meesterschap.

~Frank Lindner~

Overig nieuws