Knetterlampen zijn bron van bacteriën

2 juli 2012
Knetterlampen zijn bron van bacteriën

De zomermaanden zijn aangebroken en daarmee ook de komst van vliegen en ongedierte. Het gebruik van elektrische vliegenvangers met hoogspanningsrooster in de keuken kan besmetting van voedsel veroorzaken.
Dit blijkt uit Brits onderzoek.

*Knetterlampen*
De zogenaamde ‘knetterlampen’ trekken met hun blauw ultra-violet licht vliegen aan, die vervolgens worden gedood door een elektrische schok. De vliegen spatten uiteen in kleine deeltjes die zich verspreiden in de lucht. Deze potentieel schadelijke, soms slechts microscopisch kleine insectendeeltjes, kunnen neerdalen op werkbanken en gerechten die klaar staan om uit geserveerd te worden. Tests hebben aangetoond dat besmetting van voedingsmiddelen dan een reëel probleem voor de volksgezondheid is.

*Het filmpje*
Rentokil, specialist in preventie, inspectie en
bestrijding van ongedierte, heeft dit proces gevisualiseerd in een korte video. Zij laat het verschil zien tussen lampen met een elektrische schok en een kleefbord.



*Elektrische schok*
In Nederland zijn nog steeds knetterlampen in omloop. Ze worden ingezet in de horeca, voedingsmiddelenindustrie of andere hygiënegevoelige ruimten en vormen daar een
potentieel gezondheidsrisico. Lampen die in plaats van een elektrische schok gebruik maken van een zelfklevende film of kleefbord kennen het bezwaar van rond spattende
insectendeeltjes niet.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws