KHN zet te hoog in met protocol, horeca-vakverenigingen komen met een alternatief

14 mei 2020 | redactie

Vakorganisaties VCHO, NHG en ProFri vinden de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio waagt zich daarom (nog) niet aan definitieve adviezen, in afwachting van meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het trio stelt: “Wij kiezen voor een dynamisch protocol, zodat bijstellingen tot het laatste moment mogelijk blijven. Koninklijke Horeca Nederland heeft gisteren wel een uitgebreid protocol gepubliceerd. Wij willen geen fouten op ons geweten hebben; er zijn voor ons nog teveel losse eindjes en onduidelijkheden. Zo is voor ons onduidelijk of cafetaria’s en andere fastservicebedrijven wel of niet met reserveringen moeten werken. Ook is nog niet helder of de norm van maximaal 30 personen geldt voor het hele bedrijf, eventueel exclusief het keukenpersoneel en of dit aantal geldt voor iedere afzonderlijk horecaruimte die een bedrijf heeft.”

Openstelling

De openstelling van de horeca voor eters en drinkers ter plekke per 1 juni aanstaande is bovendien nog altijd onder voorbehoud. “Het moet wél verantwoord kunnen, want anders doen we het niet,” aldus minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei.

Burgemeesters

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor de zogenaamde regionale veiligheidsregio’s en burgemeesters om striktere regels op te leggen in verband met de plaatselijke situatie, bijvoorbeeld als door de aanzuigende werking rond een horecabedrijf een onhoudbare situatie ontstaat. Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, nam al een schot voor de boeg. Hij vindt dat de horeca haar verantwoording moet nemen: alle activiteiten moeten strikt binnen de RIVM-richtlijnen passen. “Daarom kiezen wij voor een dynamisch protocol en wijzen wij elke ondernemer nadrukkelijk op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid,” stellen VCHO, ProFri en NHG.

Richtlijnen leidend

Noodverordening en RIVM-basisrichtlijnen waaraan de horeca zich heeft te houden, zijn vooralsnog als volgt:

 

1. Maximaal 30 gasten op reservering

 

- Bij reservering vooraf mogen maximaal 30 personen per horecalocatie verblijven; dit is inclusief de medewerkers;
- Bij reservering moet worden geïnformeerd naar de gezondheidsgesteldheid. Gasten die niet klachtenvrij zijn, mogen niet worden toegelaten;
- Aan tafel moet de onderlinge afstand van anderhalve meter tussen gasten onderling en deze afstand met het bedienend personeel gewaarborgd zijn;
- Gezinnen/huishoudens mogen ook zonder deze afstand aan tafel gaan; dit geldt niet voor huisgenoten zoals bijvoorbeeld samenwonende studenten;
- Het aanbieden van afhaal- en bezorgmaaltijden kan doorgang vinden onder de bepalingen die sinds 16 maart reeds gelden. Echter: afhalers mogen niet spontaan hun loempia, frietje of brood ter plaatse in de zaak consumeren zonder reservering.

 

2. Op terrassen één persoon per tafel

 

- Voor terrassen geldt de norm van één persoon per tafel om de onderlinge afstand van anderhalve meter te garanderen;
- Voor terrassen geldt, zolang de norm van onderling afstand intact blijft, in principe geen maximum aan het aantal gasten.

 

3. Gezondheid, hygiëne en afstand

 

- De richtlijnen moeten luid en duidelijk in het bedrijf zichtbaar zijn gemaakt voor zowel de gasten, de medewerkers als de leveranciers en anderen die fysiek contact met het bedrijf hebben;
- Anderhalve meter onderlinge afstand tussen medewerkers én medewerkers en de gasten moet geborgd zijn;
- Een optimale handhygiëne is een voorwaarde;
- Medewerkers die klachten hebben, mogen niet aan het werk;
- Gedoseerde toelating van alle gasten, ook afhalers, zodat anderhalve meter afstand altijd gewaarborgd is;
- Het is sterk aan te raden menukaarten, pinapparaten, het toilet en andere oppervlaktes die door meer gasten en/of medewerkers worden aangeraakt steeds tussendoor te reinigen met desinfecteerdoekjes;
- Aan te bevelen is tevens voorzieningen voor de gasten te treffen, zodat zij ook optimale handhygiëne in acht kunnen nemen in uw bedrijf.

 

Vragen aan ministerie

In nauw overleg met de gastvrijheidsdeskundige van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) zijn VCHO, NHG en ProFri drukdoende zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Het trio heeft op basis van eerdere vragen een aantal voorstellen neergelegd bij het ministerie van economische zaken.

 

Zo stellen de drie organisaties voor:

 

- Indien sprake is van een bedrijf met meerdere ruimtes of eetconcepten onder één dak, zou de norm van maximaal 30 personen moeten gelden per ruimte of concept;
- Bij norm van 30 personen maximaal worden in alle gevallen slechts gasten en direct bedienende medewerkers meegerekend en dus níet medewerkers achter de bar, toonbank, in de keuken of op andere plekken in het bedrijf;
- Als bedrijven gebruik maken van (transparante) scheidingsschermen tussen plaatsen aan tafel of door het plaatsen van kuchschermen op de tafel, kan afgeweken worden van de norm van anderhalve meter afstand;
- Over gezinnen aan tafel (en de vraag of ze de gezinsleden onderling géén anderhalve meter afstand behoeven te houden) moet 100 procent duidelijkheid worden verschaft, zodat er geen discussie kan ontstaan met de politie of andere handhavers.

 Zodra VCHO, NHG en ProFri duidelijkheid hebben over de bovenstaande zaken, zal dit worden gemeld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: