KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening

9 februari 2021 | Redactie

De commissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nam vandaag de petitie ‘Meer steun en een snelle heropening van de horeca’ in ontvangst. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte de petitie in december omdat de situatie in de horeca kritiek is.

Ondanks noodzakelijke verbeteringen dekt de overheidssteun bij lange na niet alle vaste lasten en ook het perspectief op heropening blijft vooralsnog uit. De petitie is sinds december ruim 86.000 keer ondertekend. De petitie werd samen aangeboden met de door KHN opgestelde routekaart Horeca route naar een verantwoorde opening. Aangezien de door het kabinet gepresenteerde routekaart voor de horeca te beperkend en niet werkbaar is, presenteert KHN vandaag een concreet alternatief voor de horeca (zie afbeeldingen onderaan bericht).

KHN presenteert routekaart voor verantwoorde opening horeca

Vorige week presenteerde minister De Jonge een routekaart die laat zien welke versoepelingen er volgen als er minder besmettingen zijn. Volgens KHN is dit een volstrekt onacceptabel plan, dat niet werkzaam is voor de horeca. KHN heeft daarom de al eerder ontwikkelde slimme maatregelen vertaald naar de Horecaroute naar een verantwoorde opening. De concrete KHN invulling van de horecadelen van de overheidsroutekaart beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen mogelijk wordt gemaakt.

De alternatieve horecaroutekaart is vanmiddag aangeboden aan de commissie EZK van de Tweede Kamer met de oproep aan die zelfde Tweede Kamer om het kabinet te bewegen in overleg te treden over de routekaart met gesloten sectoren zoals de horeca. KHN voelt zich in ieder geval al gesteund door de vorige week ingediende motie van Klaas Dijkhoff; een motie die het kabinet oproept om de versoepelingruimte eerlijker te verdelen over de verschillende sectoren en daarover in overleg te treden met de getroffen sectoren. Voor de petitie en routekaart was veel aandacht in de Tweede Kamer. De Kamerleden Aartsen (VVD), Schonis (D66), Van Haga (FvD), Bruins (CU), Moorlag (PvdA) en Van der Lee (GroenLinks) waren aanwezig bij de online aanbieding en overhandiging.

Koffie staat klaar

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Wij hebben een concreet voorstel met weloverwogen invullingen voor een verantwoorde heropening van de horeca. De koffie staat bij ons online klaar voor overleg. We gaan er vanuit dat de motie van Dijkhoff wordt aangenomen - D66, CDA, CU, SGP en PVV steunen die motie immers -  en dat er binnenkort een gesprek met het kabinet komt.”

In de petitie die samen met de alternatieve routekaart voor de horeca is aangeboden, wordt de Tweede Kamer opgeroepen om de steunpakketten te verstevigen, maar vooral ook om concreet perspectief te bieden voor heropening van de horeca. De petitie is sinds begin december ruim 86.000 keer ondertekend. Sinds de start van de petitie zijn de steunpakketten aanzienlijk verbeterd, maar voortdurende waakzaamheid en bijsturing – ook op de route naar de heropening – is cruciaal.

Robèr Willemsen: “De steunpakketten zijn recent nog uitgebreid. Maar dat laat onverlet dat de overheidssteun bij lange na niet 100 procent van de lasten dekt. Het overgrote deel van de horeca is straks minimaal zeven maanden dicht geweest en sommige sectoren zijn sinds half maart überhaupt niet open geweest. Het is goed dat er vorige week meerdere moties door de Tweede Kamer zijn aangenomen die concreet aandacht vragen voor ondernemers die nog steeds buiten de boot vallen; iets waarvoor KHN blijft strijden. Daarnaast is blijvende aandacht voor de vraag of de steunmaatregelen voldoende zijn cruciaal. Dit hebben we gelukkig goed kunnen overbrengen aan de zes Kamerleden die onze petitie en routekaart vandaag in ontvangst hebben genomen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

60 procent Nederlanders vindt dat terrassen open kunnen

Uit onderzoek van I&O Research - in opdracht van de NOS - blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen. I&O Research doet regelmatig onderzoek naar het draagvlak van de coronomaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor de maatregelen steeds verde ...

Interview Longread Themamaand energie
Frits Groeneveld opent restaurant in coronatijd

“Financieel is het een waardeloos jaar, maar op ondernemersvlak was het bijzonder mooi.” Een jaar geleden hoorde horecaondernemer Frits Groeneveld vanuit Nieuw-Zeeland dat zijn café in Apeldoorn noodgedwongen dicht moest. Een jaar later is Café Den Olifant nog altijd geslot ...

Horeca naar de stembus deel vier; SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw restaurantbedrijf!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Corona
Nog altijd geen datum dat terras open mag

Het gonst al enige dagen rond in Den Haag, maar nog altijd is niet duidelijk wanneer de terrassen officieel open mogen. Afgelopen dinsdag 2 maart zetten veel horecaondernemers hun terrassen buiten om de penibele situatie van de horeca onder de aandacht te krijgen. Dat lukte, maar nog altijd is het g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: